Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIM Speedway Grand Prix Chorvatsko

Barcelona na Nou Campu nečekaně ztratila, Real ani Valencie toho ovšem nevyužily

První domácí ztrátu si ve 14. kole La Ligy připsali fotbalisté Barcelony. Proti Celtě Vigo sice vedoucí tým soutěže dokázal otočit skóre, ale v 70. minutě stanovil konečný výsledek 2:2 Maximiliano Gómez. Katalánský velkoklub remizoval podruhé za sebou, čímž dal možnost druhé Valencii snížit náskok v čele tabulky. Ta toho však nevyužila a poprvé v ročníku ztratila všechny body - v Getafe, které hrálo dlouho v deseti, podlehla 0:1. Pouze bod si připsal Real Madrid, který nedokázal vstřelit gól na stadionu Bilbaa. Naopak městský rival Atlético v závěru dokonalo obrat proti San Sebastianu. Doma slavila i Sevilla. 

Utkání Barcelona - Celta Vigo
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

Katalánci proti neoblíbenému soupeři, se kterým jako s jediným v La Lize ve třech posledních sezonách vždy alespoň jednou prohráli, nezačali dobře ani tentokrát.

Ve 20. minutě pláchl obraně Iago Aspas a předložil míč před branku Gómezovi. Toho sice Ter Stegen fantasticky vychytal, ale na Aspasovu dorážku zareagovat nedokázal. Španělský útočník vstřelil čtyři góly ve svých posledních čtyřech zápasech proti Barceloně. O dvě minuty později však zařídil vyrovnání 13. ligovým gólem v této sezoně Lionel Messi. Hvězdný Argentinec si naběhl na Paulinhovu přihrávku za obranu a nasadil brankáři Blancovi "jesličky".

Do vedení poslal domácí v 62. minutě Luis Suárez, jenže Celta dokázala bleskově odpovědět, a opět zásluhou svých útočníků. Aspas oběhl Umtitiho, který si v běžeckém souboji přivodil svalové zranění, a nabídl míč ve vápně úplně volnému Gómezovi. Ten napravil své zaváhání ze situace při prvním gólu a zblízka nedal Ter Stegenovi šanci.

Na stadionu San Mamés v Bilbau gól nepadl. Největší příležitost prvního poločasu měl v osmé minutě Benzema, který však po pohotovém zpracování ve vápně trefil pouze pravou tyč Arrizabalagovy branky.

Ve druhém dějství si "Bílý balet" vytvořil místy až drtivý tlak, kýženým zásahem přesto neskončily šance Marcela, Benzemy ani Ronalda. V hektickém závěru navíc dostal Ramos po úderu loktem druhou žlutou kartu.

Zkušený kapitán je s 19 červenými kartami nejvylučovanějším hráčem historie La Ligy. Real nevyhrál venku už tři ligové zápasy za sebou, což se mu naposledy stalo v sezoně 2008/09. Aktuálně je čtvrtý, Bilbao patnácté.

Utkání Athletic Bilbao - Real Madrid
zdroj: REUTERS autor: Vincent West

Šanci přiblížit se vedoucí Barceloně na dva body nevyužila Valencie, která prohrála s Getafe. Je to její první porážka v sezoně. Druhý celek tabulky to může mrzet o to víc, že nedokázal využít početní výhody, protože domácí hráli už od 25. minuty bez vyloučeného Arambarriho. Ten viděl za příliš tvrdou hru během čtyř minut dvě žluté karty a šel předčasně do sprch. 

Nebezpečí ale hrozilo Getafe jen od záložníka Pareja z přímých kopů. Gólman Guaita si si nimi však poradil. I přes oslabení se v 66. minutě se štěstím dostalo do vedení Getafe, když Bergarovu ránu zpoza vápna tečoval za záda gólmana Neta bránící hráč Valencie. Následně z přímého kopu znovu zahrozil Parejo, Guaita ale jeho pokus vyrazil na tyč.

Alavés a Atlético musely zápasy otáčet

Atlético prohrávalo po proměněné penaltě Williana Josého z 29. minuty, po změně stran ovšem skóre otočilo. K obratu zavelel Filipe Luís, který se trefil po hodině hry svou slabší nohou. V 88. minutě pak v souboji s obráncem protlačil ve skluzu míč do brány míč francouzský kanonýr Griezmann.

Svěřenci trenéra Simeoneho v lize neprohráli už 18 zápasů v řadě a vyrovnali tím klubový rekord z let 1941 a 1991. Na vedoucí Barcelonu ztrácejí z třetího místa šest bodů, San Sebastian zůstal sedmý.

Villarreal, jenž se v Evropské lize utkal s pražskou Slavii, čeká už tři zápasy na vítězství. Na hřišti Leganés sice vedl, podlehl však 1:3 a domácí bodovali po čtyřech utkáních. Na výhře měl velkou zásluhu Amrabat a stal se prvním střídajícím hráčem v této sezoně La Ligy, který si připsal dvě gólové přihrávky v zápase.

Las Palmas v týdnu odvolalo trenéra Paka Ayestarána a dočasní trenéři Paquito Ortiz a Rafa Cristóbal dovedli kanárský celek k první ligové výhře po devíti zápasech. Betis Sevilla porazilo gólem Calleriho 1:0 a posunulo se na 18. místo. Andaluský klub z posledních pěti duelů získal jen dva body. 

Fotbalisté Alavésu v prvním utkání pod novým koučem Abelardem vyhráli v dohrávce 14. kola španělské ligy 3:2 v Gironě a dostali se z posledního místa tabulky. O třetí výhře v sezoně sestupem ohroženého Deportiva rozhodl hattrickem v závěrečné dvacetiminutovce Ibai Gómez.

Domácí Girona přitom směřovala za třemi body, poté co v 59. a 62. minutě skórovali Stuani a Juanpe. Pak se však rozstřílel osmadvacetiletý Bask Ibai: v 71. minutě snížil dorážkou své vlastní střely, v 87. minutě proměnil penaltu a v třetí nastavené minutě dokonal obrat ranou, která prošla domácímu gólmanovi pod rukou.

Bývalý španělský reprezentant Abelardo se Alavésu ujal minulý týden a po Argentinci Luisi Zubeldíovi a Italovi Giannim De Biasim je třetím trenérem Deportiva v sezoně.

Španělská fotbalová liga - 14. kolo:

FC Barcelona - Celta Vigo 2:2 (22. Messi, 62. Suárez - 20. Aspas, 70. Gómez), Atlético Madrid - San Sebastian 2:1 (63. Filipe Luís, 88. Griezmann - 29. Willian José z pen.), FC Sevilla - La Coruňa 2:0 (45.+1 Ben Yedder, 79. Krohn-Dehli), Bilbao - Real Madrid 0:0, Leganés - Villarreal 3:1 (72. Rico, 82. El Zhar, 90.+3 Gabriel - 61. Raba), Getafe - Valencie 1:0 (66. Bergara), Las Palmas - Betis Sevilla 1:0 (19. Calleri), Girona - Alavés 2:3 (59. Stuani, 62. Juanpe - 71., 87. z pen. a 90.+3 Ibai Gómez).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články