Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Barcelona mě vykopla s tím, že jsem starý, vysvětlil Suárez. V Atléticu ale ukazuje opak

V létě mu Barcelona řekla nečekaně sbohem. Bez velkého rozloučení či ovací. I přesto, že v každé z šesti sezon v dresu Katalánců dokázal nasázet vždy přes dvacet branek a mezi střelci klubu se v historických tabulkách vyškrábal až na třetí místo. "Řekli mi, že jsem pro ně starý a nemám na nejvyšší úroveň," prozradil zpětně. Uruguayský kanonýr se proto přesunul do madridského Atlética, kde zatím ukazuje, že na odpis zatím rozhodně není. Spíše naopak.

Luis Suárez v dresu Atlética Madrid
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Xisco Navarro Pardo

Stali se z nich velcí přátelé, kteří spolu trávili spoustu času a jejichž rodiny se často navštěvovaly. Vedle toho Luis Suárez a Lionel Messi vytvořili na šest let v Barceloně jednu z nejobávanějších útočných dvojic ve světě fotbalu, která "blaugranas" góly dotáhla ke čtyřem titulům ve španělské lize, jednomu triumfu v Lize mistrů a mnoha dalším trofejím.

Oba se i nyní podobně jako v předchozích letech vyhřívají ve španělské lize mezi nejlepšími střelci La Ligy. Dokonce se společně dělí o první místo. Jak podle mnohých nejlepší fotbalista historie, tak i Suárez v probíhajícím ročníku zaznamenali hned šestnáct branek. Jenže zatímco v předchozích ročnících si k trefám vzájemně pomáhali, nyní jsou soupeři a každý válí jinde.

Messi nadále v dresu katalánského giganta, který se ovšem trápí, uruguayský bombarďák táhne Atlético Madrid, jež zatím nechává za sebou jak Barcelonu, tak i Real Madrid, a vede La Ligu.

Čtyřiatřicetiletý útočník si tak zpětně může změnu pochvalovat. V rozhovoru pro magazín France Football však přiznal, že odchod z Barcelony v něm pořád budí emoce a na katalánský celek je slušně řečeno dosti naštvaný.

"Řekli mi, že jsem starý a už nemůžu hrát na nejvyšší úrovni v nejlepších klubech. To mě skutečně naštvalo. Oznámili mi, že už se mnou nepočítají. Myslím, že jsem si zasloužil za odvedenou práci určitou dávku respektu," řekl Suárez, jenž v 283 zápasech za Barcelonu nastřílel 195 branek.

K setrvání parťáka nepomohl ani silný vliv Messiho v klubu. Právě odchod Suáreze byl často zmiňován jako jeden z možných důvodů, proč chtěl Argentinec z Barcelony také pryč.

Suáreze nezachránila ani bilance 21 tref a 12 asistencí v poslední sezoně na Camp Nou. V Barceloně prostě měli jasno. Dobrý vztahům v ten moment nepřidal způsob rozloučení. Uruguayec se o konci dozvěděl z telefonického rozhovoru s novým koučem Ronaldem Koemanem.

"Barcelona mě prostě vykopla. Kdybych v klubu nic nepředváděl tři čtyři sezony, chápal bych to. Ale já dával dvacet branek každý ročník. Měl jsem vždy dobré statistiky a přede mnou byl pouze Lionel (Messi). Držel jsem si úroveň v Barceloně šest let a dělal jsem, co se ode mě očekávalo," popisoval.

Pro Suáreze byl odchod těžký i z pohledu rodiny, která měla v Barceloně za léta působení uruguayského střelce domov, zázemí, známé.

"Vysvětlit dětem, že se stěhujeme, i když jsou v Barceloně zvyklé a mají tam kamarády, bylo nejtěžší. Ale já nemohl být šťastný tam, kde mě lidé déle nechtějí. Změna pro mě byla vítaná po tom, jak moje angažmá končilo. Chtěl jsem ji," prohlásil.

Se Suárezem se v létě intenzivně skloňovalo jméno nizozemského Ajaxu, kde si otevřel dveře k velké kariéře, či italský Juventus. Nakonec však setrval ve Španělsku, přesunul se jen do hlavního města Madridu a oblékl dres Atlética, kde si ho vzal pod křídla kouč Diego Simeone.

A právě spolupráce s argentinským trenérským bouřlivákem a kooperace s portugalskou útočnou superstar Joaem Felixem Suárezovi svědčí. "Colchoneros" jsou v současnosti v lize první, i když z velkého polštáře je nyní jen tříbodový náskok před rivalem z Realu, přičemž mají zápas k dobru. Sám Suárez k tomu pomohl právě šestnácti trefami, k nimž přidal i dvě asistence.

Výkony tak do Barcelony poslal jasný vzkaz, že do starého železa zatím rozhodně nepatří. Spíše naopak. "Po letech v Barceloně jsem chtěl ukázat, že jsem pořád schopný hrát na nejvyšší úrovni. Hlavní věc je hlava. Být silný mentálně vám pomůže otočit některé složité situace. Byla to vždy jedna z mých charakteristik. Nevzdat se ani v nejtěžších momentech," konstatoval.

Není to jen vítězství v lize a bilance branek, kterými může Barceloně razantně odpovědět. Šanci má i v Lize mistrů, v níž v osmifinále narazí Atlético na Ligu mistrů. A Suárez by měl být hlavní zbraní. To Katalánci po domácí prohře 1:4 s PSG jsou blízko vyřazení.

"Musíte vždy koukat na světlou stránku věci. Rodina nyní cítí, že jsem šťastný. A to je hlavní," dodal Suárez.

Zdroj
ČT sport, France Football

Hlavní zprávy

Nejčtenější články