Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Baráž je tu: Reprezentace se chystá na Černou Horu

Praha - České fotbalisty čeká první část baráže o Euro 2012. Večer se na pražské Letné pokusí tým Michala Bílka uhrát proti Černé Hoře co nejlepší výsledek do odvety, která se bude hrát 15. listopadu v Podgorici. Češi nejsou v souboji favority, klíčoví hráči se potýkají se zdravotními problémy a nestálou formou, navíc kvůli kartám nemůže nastoupit defenzivní záložník Hübschman a stoper Hubník. Trenér Bílek nechal na lavičce i kritizovaného útočníka Milana Baroše. Sestava pro utkání je: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Pudil - Plašil, Jiráček - Rezek, Rosický, Pilař - Pekhart. Utkání vysílá od 19:30 přímým přenosem ČT4 a sportživě.cz.

Michal Bílek
zdroj: ČT4

Česká republika dosud na mistrovství Evropy nechyběla, Černá Hora jako nejmladší reprezentace v Evropě se o něj utká poprvé v historii. Nejen reprezentační zkušenost je na straně Čechů. Hráči jako Čech, Rosický či Baroš mají na svém kontě již řadu těžkých mezinárodních utkání, včetně úspěšné baráže s Norskem na mistrovství světa v roce 2006.

Černá Hora sice takovými zkušenostmi nedisponuje, ale co se týče aktuální výkonnosti, je především v ofenzivě výhoda na straně Černohorců. Zejména útočníci z italské Série A, Stevan Jovetič z Fiorentiny a Mirko Vučinič z Juventusu, jsou bezesporu větší hrozbou, než paběrkující Milan Baroš a hráč provinční Famagusty Jan Rezek, na které trenér Bílek obvykle sází. Baroš navíc v posledních dnech pro zranění netrénoval.

I podle komentátora České televize Jaromíra Bosáka, by měl být největším nebezpečím pro Českou branku mladík Jovetič. "Podle mě může patřit k těm nejlepším v Evropě. Pravda, že minulý rok prakticky vůbec nehrál, protože si utrhl koleno, když to řeknu lidově. Ale od začátku letošní Série A hraje pravidelně, dává góly, je nesmírně šikovný s balónem, rychlý. Přesně všechno to, co naši obránci nemají rádi," řekl Bosák.

Tomáš Rosický
zdroj: ČT4

Otázkou je také výkonnost klíčového muže českého týmu, kapitána Tomáše Rosického, s jehož výkonem hra českého mužstva stojí a padá. Hráč anglického Arsenalu v zápasech Premier League nenastupuje pravidelně a jeho forma je velmi nestálá. "Hra Čechů je závislá na Rosickém. Pokud se ho podaří zastavit, hra soupeře se zcela změní. Jsou dobře organizovaní, neustále mají za míčem sedm nebo osm hráčů," všiml si kouč Černé Hory Branko Brnovič.

Navíc nejlepší hráč českého týmu, brankář Petr Čech, si v posledním kole anglické ligy zlomil nos a bude muset v baráži nastupovat s celoobličejovým krytem. Podle Jaromíra Bosáka by ale Čecha maska neměla nijak limitovat. "Jak jsem tu masku viděl a opravdu ho nějakým způsobem limitovat nemůže. Nechali mu co největší prostor pro oči, navíc maska vyloženě sedí pro kůži," tvrdí Bosák. Pokud by brankář Čech přece jen nemohl nastoupit, šel by do brány nejspíše Jaroslav Drobný. 

Je nám líto, video expirovalo.
Jaromír Bosák před baráží s Černou horou

Trenér Michal Bílek bude své svěřence nabádat k tomu, aby Čecha při vzdušných soubojích s protihráči chránili. "Soupeř je nepříjemný při standardních situacích, má hodně hráčů nad 190 centimetrů. Lze očekávat řadu soubojů, a proto musíme Petra ochránit, chodit jim do těla, aby se k Petrovi nedostali," prohlásil Bílek, jenž nemůže využít Tomáše Hübschmana s Romanem Hubníkem. Oba byli vyloučeni v závěru kvalifikace.

Pravdou je, že se česká reprezentace v posledních kolech kvalifikace výsledkově zvedla, remízu s průměrným Skotskem a výhru nad slaboučkou Litvou ale nelze přeceňovat. Ani Černé Hoře se v tomto roce příliš nedaří. V posledních pěti zápasech nedokázali Černohorci zvítězit a naposledy porazili v březnu tohoto roku Uzbekistán. Podařilo se jim ovšem remizovat 2:2 s naplno hrající Anglií.

Za slabinu Černé Hory bývá považována defenziva. Především pak brankář Mladena Božoviče z Videotonu, který dokonce ani v maďarském klubu pravidelně nechytá. Hosté sice nepostrádají kvůli trestu žádného hráče, ale většina hráčů základní sestavy včetně Jovetiče si přenesla z kvalifikačních bojů žlutou kartu. V českém týmu jsou v ohrožení Baroš, Pekhart, Pospěch a Jiráček.

V domácím zápase si chtějí Češi vytvořit co nejlepší pozici do úterní odvety, kde je podle všeho čeká velmi bouřlivé prostředí. "V zápase chceme samozřejmě vyhrát a pokud možno neinkasovat," řekl Bílek. "Ideální scénář by byl 2:0," doplnil kapitán Tomáš Rosický.

Zápas začne ve 20:15 v pražské Generali Areně, hlavním rozhodčím bude Angličan Martin Atkinson. Přímý přenos odvysílá ČT4.

Předpokládané sestavy:
Česká republika: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Pudil - Rezek, Plašil, Jiráček, Pilař - Rosický - Baroš.

Černá Hora: M. Božovič - V. Božovič, Savič, Džudovič, Zverotič - Vukčevič, Pekovič, Bečiraj, Kaščelan - Vučinič, Jovetič.  

 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články