Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Barák táhl Veronu gólem a přihrávkou k výhře. AC Milán i Neapol padly, Juventus slavil díky penaltám

Záložník Antonín Barák přispěl pátým gólem v sezoně a přihrávkou v nastavení na rozhodující trefu k vítězství Verony 2:1 nad Empoli v dohrávce 13. kola italské ligy. O víkendu dvě série bez porážky v sezoně skončily – mistrovský Inter Milán porazil 3:2 Neapol a AC Milán padl na stadionu Fiorentiny, která po přestřelce vyhrála 4:3. Dva zásahy zapsal Leonardo Bonucci z Juventusu, jeho proměněné penalty zajistily "staré dámě" vítězství na půdě Lazia 2:0.

Antonín Barák z Verony (uprostřed) se raduje z branky
zdroj: ČTK/AP autor: Paola Garbuio

Český reprezentant navázal mimo jiné na reprezentační gól z přípravného utkání s Kuvajtem (7:0) a nyní se dělí o desáté místo v tabulce střelců. V týmu Hellasu je druhý za autorem devíti gólů Simeonem.

V duelu dosavadních sousedů v tabulce si Barák ve 49. minutě naběhl na centr náhradníka Lazoviče a hlavičkou z hranice penalty zlomil bezbrankový stav. Hosté vyrovnali zhruba o čtvrt hodiny později zásluhou Romagnoliho, ale dělbu bodů odmítl v první nastavené minutě po Barákově přiťuknutí tečovanou střelou z úhlu Tameze.

Hellas vyhrál doma popáté za sebou a posunul se na deváté místo s dvoubodovou ztrátou na pohárové pozice. Empoli je o tři body a tři příčky zpět, dostal se před ně FC Turín, který porazil 2:1 Udine. Ve vítězném týmu odehrál posledních dvacet minut reprezentační obránce David Zima, který v italské lize nastoupil poprvé od počátku října po pěti zápasech strávených celých na lavičce.

AC Milán prohrával s Fiorentinou už o tři branky, Zlatan Ibrahimovic ale v rozmezí pěti minut oživil dvěma góly naděje "Rossoneri" na bodový zisk. Švédský kanonýr zatím nastřílel v sedmi ligových zápasech pět branek.

Ani jeho příspěvek ale první porážku AC neodvrátil. Vítězství "Fialek" pojistil v závěru rovněž druhou brankou v utkání Dušan Vlahovič, jenž se desátou trefou v sezoně dotáhl na čelo tabulky střelců Serie A. Srbský kanonýr nasázel v roce 2021 ve fialovém dresu 27 ligových branek, čímž vyrovnal klubový rekord Kurta Hamrina z roku 1960.

Leonardo Bonucci z Juventusu (vpravo) se raduje z gólu
zdroj: REUTERS autor: Alberto Lingria

Fotbalisté Interu Milán doma zdolali Neapol 3:2 a upevnili si třetí místo. Na San Siru se jako první trefil v 17. minutě hostující Zieliňski, ale Inter ještě v prvním poločase skóre otočil. Calhanoglu vyrovnal z penalty a těsně před pauzou Perišič překlopil vedení na stranu domácích. Po hodině hry zvýšil Martínez na 3:1, Neapol už pouze zmírnila prohru gólem Mertense ze 78. minuty.

Juventus po sérii neúspěchů vyhrál v lize podruhé za sebou a páté Lazio je před ním už jen o skóre stejně jako Fiorentina. Bonucci zahrál obě penalty do stejného místa, brankář Reina vystihl směr pouze napoprvé, na míč ale nedosáhl.

Spezia se na půdě účastníka Ligy mistrů ujala překvapivého vedení, Atalanta však mezi 18. a 41. minutou třemi brankami skóre otočila. Z penalty se prosadil i Duván Zapata, s osmi trefami třetí nejlepší střelec soutěže.

V závěrečné desetiminutovce navýšili vedení Muriel a Malinovskij, na druhé straně už jen korigoval druhou brankou v zápase Nzola. Bergamo se tak bodově dotáhlo na třetí Inter Milán, obhájci titulu ale mají zápas k dobru a výrazně lepší skóre. Spezia je na 17. místě.

Fotbalisté AS Řím vyhráli v Janově 2:0 a v italské lize uspěli po dvou porážkách za sebou. Domácímu trenérovi Ševčenkovi premiéra nevyšla. Zato kouči Římanů Mourinhovi dokonale vyšlo střídání, protože ghanský útočník Afena-Gyan už po sedmi minutách na hřišti otevřel skóre a v nastaveném čase přidal i pojistku. AS se posunul na pátou příčku, Janov v lize nevyhrál podesáté za sebou a patří mu sestupová 18. pozice.

Italská liga - 13. kolo:

Bergamo - Spezia 5:2 (18. a 41. Pašalič, 39. Zapata z pen., 83. Muriel, 89. Malinovskij - 11. a 90.+1 Nzola), Lazio Řím - Juventus Turín 0:2 (23. z pen. a 83. z pen. Bonucci), Fiorentina - AC Milán 4:3 (60. a 86. Vlahovič, 15. Duncan, 45.+1 Saponara - 62. a 67. Ibrahimovic, 90.+6 vlastní Venuti), Sassuolo - Cagliari 2:2 (37. Scamacca, 52. Berardi z pen. - 40. Keita Baldé, 56. Joao Pedro z pen.), Boloňa - Benátky 0:1 (61. Okereke), Salernitana - Sampdoria Janov 0:2 (40. vlastní Di Tacchio, 43. Candreva), Inter Milán - Neapol 3:2 (25. Calhanoglu z pen., 44. Perišič, 61. Martínez - 17. Zieliňski, 78. Mertens), FC Janov - AS Řím 0:2 (82. a 90.+4 Afena-Gyan), Hellas Verona - Empoli 2:1 (49. Barák, 90.+1 Tameze - 67. Romagnoli), FC Turín - Udine 2:1 (8. Brekalo, 48. Bremer - 77. Forestieri).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články