Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Barák hattrickem zničil Sassuolo. Inter zbrzdilo Bergamo, ale AC padl se Spezií

Český fotbalový reprezentant Antonín Barák zazářil v utkání 22. kola italské Serie A, když třemi brankami a asistencí zařídil vítězství Hellasu Verona na hřišti Sassuola 4:2. Vedoucí Inter Milán neprodloužil šňůru osmi výher za sebou a remizoval 0:0 v Bergamu. V čele tabulky má nyní dva body na městského rivala AC, který překvapivě podlehl v Římě Spezii 1:2. Neapol si pojistila třetí místo výhrou 2:0 v Boloni. Už osm utkání nepoznali fotbalisté Juventusu v Serii A přemožitele. Zvítězili 2:0 nad Udine a na pátém místě bodově dostihli čtvrté Bergamo, které však odehrálo o dva zápasy méně. 

Je nám líto, video expirovalo.
Barák se v italské lize zaskvěl hattrickem

Sedmadvacetiletý záložník, který jednou skóroval z penalty, v Serii A nastřílel premiérový hattrick a v aktuální sezoně si polepšil na osm ligových branek. Veronský tým vystřídal Sassuolo na 10. místě neúplné tabulky.

Český reprezentant se hattrickem zařadil k takovým jménům, jako je Tomáš Skuhravý, Pavel Kuka, Patrik Berger, Milan Baroš, Martin Fenin či naposledy Patrik Schick. Všem se podařilo v nejprestižnějších evropských ligách nasázet hattrick v jednom zápase. V případě Schicka pak dokonce čtyři branky.

Před Barákem se v italské nejvyšší soutěži z českých hráčů blýskl hattrickem pouze Skuhravý v dresu FC Janov při porážce 3:4 s Neapolí v ročníku 1991/92.

Hellas nakročil ke třem bodům už v úvodním poločase. Günterův zásah ještě neplatil kvůli ofsajdu, ale ve 37. minutě už se regulérně trefil Caprari po Barákově přihrávce. Český fotbalista šťastně zvýšil těsně před pauzou poté, co se od něj odrazil míč do branky po nepovedeném Lopezově odkopu.

Ve druhé půli padly další čtyři góly. Chvíli po Scamaccově snížení se Barák prosadil v 57. minutě z pokutového kopu. Bývalý hráč Příbrami, Slavie či Udine měl štěstí i tentokrát, protože brankář Consigli vystihl směr jeho střely, jenže míč si rukou srazil do sítě.

Střídající Defrel znovu vrátil Sassuolo do hry, poslední slovo ale měl ve čtvrté minutě nastavení Barák, který po úniku elegantně přehodil Consigliho a hattrickem korunoval svůj výborný výkon. Veronský tým vystřídal soupeře na 10. místě neúplné tabulky.

"Obrovská satisfakce. Po náročném období je tohle správná odpověď, kterou mohu dát svému týmu, jenž stojí vždycky na mé straně," napsal na svém instagramu Barák.

Vysloužil si chválu od trenéra Igora Tudora. "Těší mě, že ho máme zpátky v plném zápřahu. Antonín je atypický ofenzivní záložník, který dokáže perfektně propojit naši hru a působit jako lepidlo mezi zálohou a útokem. Velmi dobrý chlapec, hráč s velkými kvalitami a naprostý profesionál. Jsem rád, že ho mám v kádru," uvedl Tudor pro web Hellasu.

AS Řím porazil Cagliari 1:0 a vyhoupl se na šestou příčku. První výhru po třech kolech domácím zařídil Oliveira, který ve 33. minutě proměnil penaltu a gólově oslavil svůj debut. Portugalský záložník do týmu trenéra a krajana Mourinha přišel v týdnu na hostování z Porta.

Paulo Dybala se jako první hráč Juventusu podílel v sezoně na deseti trefách (sedm gólů, tři asistence). V závěru pojistil výsledek hlavou McKennie a navázal na přesný zásah ze středečního utkání Superpoháru proti Interu Milán. 

"Biancocelesti" vedli už v 10. minutě 2:0, Immobile v obou případech zužitkoval v pokutovém území práci svých spoluhráčů. Jednatřicetiletý kanonýr dal v této sezoně 17 ligových gólů. Celkem nasázel od příchodu do Lazia v roce 2016 v Serii A 140 branek, v elitních ligách mají lepší bilanci pouze Robert Lewandowski (179) a Lionel Messi (163).

Zima nescházel v základní sestavě

Český reprezentační obránce David Zima nastoupil pošesté v sezoně v základu FC Turín a přispěl k vítězství 2:1 nad Sampdorií Janov. Jeho tým prohrával od 18. minuty po Caputově zásahu, ale ve 27. minutě vyrovnal Singa a obrat dokonal po změně stran hlavou Praet.

"Býci" oslavovali počtvrté z posledních pěti střetnutí a jsou na devátém místě. Sampdoria nevyhrála popáté za sebou a je na patnácté příčce.

AC Milán ztratil zápas i šanci na první místo

AC Milán si vytvořil v první půli řadu šancí, kapitán Hernández dokonce nedal penaltu, v nastavení ale ukončil čekání na úvodní branku Leao. Portugalský útočník má v lednu bilanci tři góly a dvě asistence a po Novém roce je nejproduktivnějším hráčem Serie A.

V 64. minutě ale srovnal zblízka střídající Agudelo a čtrnáctý tým tabulky dokonal senzační obrat v nastaveném čase. Nejprve vytáhl skvěle chytající Provedel Ibrahimovicovu hlavičku na tyč a vzápětí na druhé straně z poslední akce zápasu rozhodl z brejku Gyasi. "Rossoneri" doma prohráli potřetí z posledních pěti zápasů.

Hrdinou utkání Boloňa - Neapol byl Hirving Lozano, který potřetí v kariéře vstřelil v utkání italské ligy dvě branky. Mexický záložník se trefil v obou poločasech, pokaždé zužitkoval ve vápně centr z levé strany. Neapol ztrácí na čelo tabulky čtyři body, Boloňa zůstává třináctá.

Janov, který o víkendu odvolal trenéra Andrije Ševčenka, utrpěl debakl 0:6 na hřišti Fiorentiny. Za "Fialky" skórovalo pět různých hráčů včetně Dušana Vlahoviče, který 17. zásahem v sezoně dotáhl v čele tabulky střelců Cira Immobileho z Lazia. Fiorentina se dostala na šesté místo, Janov nevyhrál už 19. utkání v řadě a je předposlední.

Italská fotbalová liga - 22. kolo:

Sampdoria Janov - FC Turín 1:2 (18. Caputo - 27. Singo, 67. Praet), Salernitana - Lazio Řím 0:3 (7. a 10. Immobile, 66. Lazzari), Juventus - Udine 2:0 (19. Dybala, 79. Mckennie), Sassuolo - Hellas Verona 2:4 (54. Scamacca, 67. Defrel - 44., 57. z pen. a 90.+4 Barák, 37. Caprari) Benátky - Empoli 1:1 (73. Okereke - 26. Zurkowski), AS Řím - Cagliari 1:0 (33. Oliveira z pen.), Bergamo - Inter Milán 0:0, AC Milán - Spezia 1:2 (45.+1 Leao - 64. Agudelo, 90.+5 Gyasi), Boloňa - Neapol 0:2 (20. a 47. Lozano), Fiorentina - FC Janov 6:0 (42. a 69. Biraghi, 15. Odriozola, 34. Bonaventura, 51. Vlahovič, 77. Torreira).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články