Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Baník se drží na pohárových příčkách, doma si poradil s Hradcem

Ostrava – Že se jim na vlastním stadionu proti Hradci daří, opět ukázali fotbalisté Ostravy. Baník především díky dvěma premiérovým ligovým gólům Daniela Holzera porazil "Votroky" 3:1 a svého soupeře doma zdolali pošesté za sebou. Zároveň se udržel na čtvrté příčce tabulky. Východočeský celek naopak prohrál posedmé v řadě.

Fotbalisté Baníku Ostrava slaví gól v síti Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Hradec na Bazalech vůbec nepůsobil jako tým bičovaný prohrami. V mezihře i finální fázi vypadal jistěji než soupeř, ale jeho kardinální slabinou byla koncovka. Zatímco Baník se první půli celkově spíše protrápil, vyškolil soupeře z produktivity.

Ostrava udeřila z první příležitosti. Hosté nechali trestuhodně nekrytého Holzera ve vlastním vápně, a když si ho našel odražený balon po přetaženém Frydrychově centru, bylo dílo zkázy dokonáno. Mládežnický reprezentant levačkou nádherně míč umístil pod břevno.

Poslední tým ligy po gólu převzal aktivitu úplně. Shejbalova hlavička z malého vápna nebyla sice tvrdá, ale mířila k tyči a Pavlenka měl co dělat, aby ji vyškrábl. Nebezpečím zaváněl i další hlavičkový pokus Štípka, který však minul bránu.

Pavlenka si v 36. minutě neodpustil drobné zaváhání, když nezkrotil Dvořákův pokus, ale při jeho opakované ráně se vyznamenal a zabránil gólu. Štěstí hostům nebylo nakloněno a za tři minuty to platilo dvojnásob. Holzer byl opět na správném místě, parádně se opřel i do dalšího odraženého balonu a z hranice šestnáctky zavěsil podruhé.

Slušný výkon v poli Hradec znehodnotil zoufalou koncovku. Ještě před půlí se po velké skrumáži hosté natahovali alespoň po kontaktní brance, ale míč skončil půl metru vedle tyče. Dvořák záhy konečně našel svým pokusem síť, ale stál v ofsajdu a gól neplatil.

Kdyby v 53. minutě proměnil vyloženou šanci Frydrych, mohl být závěr formalitou. Domácího beka však vychytal Koubek a hostující střeleckou smůlu protrhl v 61. minutě zády k brance efektní patičkou Dvořák, který tak zúročil Čermákův průnik. Východočeši se na Bazalech radovali z gólu po dlouhých 15 letech.    

Hradec v touze po vyrovnání otvíral defenzívu domácím, kteří ale promarnili a nedotáhli několik brejků. Premiérového gólu se v 85. minutě mohl dočkat Šašinka, ale jeho hlavičku reflexivně vyrazil Koubek. I proto byl pro domácí závěr infarktový: Kulič lobem za obranu nachystal stoprocentní šanci Dvořákovi, jehož skákavou ránu ale v poslední minutě nohou zlikvidoval Pavlenka.

Baník Ostrava - Hradec Králové 2:1 (2:0)

Branky: 22. a 39. Holzer - 61. Dvořák. Rozhodčí: Lerch - Mencl, Kubr. ŽK: Pavlenka - Koubek, A. Čermák, Halilovič. Diváci: 4086.

Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Baránek, Stronati, Byrtus - Greguš, Šichor (46. Mensah) - Kukec (81. Kaša), Lindpere (66. J. Šašinka), Holzer - Narh. Trenér: Bernady.

Hradec Králové: T. Koubek - Holeš, Plašil, Rolko, P. Mareš (58. Vaněček) - Štípek, P. Černý, A. Čermák (86. Kulič), Shejbal (75. Chleboun) - P. Dvořák, Halilovič. Trenér: Pilný.

Tomáš Bernady (trenér Ostravy): "Dneska jsme vyhrát museli po dvou zápasech bez vítězství. Možná to nám zpočátku trochu svazovalo nohy, každopádně v prvním poločase jsme nehráli to, co jsme si řekli. Měli jsme velké problémy s přechodovou fází Hradce, na naší straně byla špatná souhra mezi obranou a zálohou. Skoro z ničeho jsme dali dvě branky. Hradec pak vstřelil kontaktní gól a my jsme znervózněli. Byla to až křeč, nepodrželi jsme balon. V závěru, kdy hrál Hradec vabank na nakopávané míče, nás podržel Pavlenka. Hradec hrál ale velmi dobře, měli jsme trošku štěstí, že jsme dali ty dva góly."

Róbert Barborík (trenér Hradce): "Baník byl dneska potentní, rozhodly dvě krásné střely mladého kluka. Nám chyběla větší koncentrace v určitých situacích. Nehráli jsme špatný fotbal, dostali jsme se do šancí a chyběl nám větší důraz. Ve druhém poločase si soupeř vypracoval větší možnosti. Podařilo se nám ale vstřelit kontaktní gól a mohli jsme i vyrovnat. Chyběla nám troška sportovního štěstí. Ale na výkonu se dá stavět, jen je potřeba být důraznější."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články