Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Baník se do ligy vrátil vítězstvím v Brně, rozhodl navrátilec Baroš

Brno - Zahajovací duel sezony 2017/18 opanoval nováček nejvyšší soutěže z Ostravy. Baník se na půdě Zbrojovky prezentoval nebojácným výkonem a soupeře z moravské metropole zdolal 3:1. Na úvodní gól Roberta Hrubého sice zareagoval před přestávkou Miloš Kratochvíl, ale přesný zásah střídajícího Milana Baroše určil držitele plného počtu bodů. Pojistku přidal těsně před koncem agilní Bronislav Stáňa. 

Utkání Zbrojovka Brno - Baník Ostrava
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Brňané vstoupili do zápasu aktivněji a získali územní převahu, jenže do šancí se dostával mnohem častěji Baník. Dvakrát mohl skórovat rychlonohý Stáňa. V 7. minutě, kdy propadl odkop brankáře Vaška za domácí obránce, si však neporadil s brankářem Melichárkem, a tři minuty poté zamířil těsně vedle.

Svěřenci kouče Svatopluka Habance byli iniciativou hostí evidentně zaskočeni. První vážnější příležitost si vypracovali ve 12. minutě prostřednictvím Koného hlavičky do náruče pozorného brankáře Vaška.

Přímočařeji hrající Slezané nicméně otevřeli skóre. Ve 27. minutě si odražený míč našel na hranici pokutového území Hrubý a utěšenou ranou z voleje nedal plachtícímu Melichárkovi sebemenší šanci zasáhnout.

Po inkasovaném gólu upadli domácí do útlumu, ale netrvalo to příliš dlouho. Pilík totiž nezištnou přihrávkou oslovil Lutonského, ten zachoval chladnou hlavu a přihrál Kratochvílovi, který prázdnou branku nemohl minout – 1:1.

Ve druhé půli převzala režii střetnutí Zbrojovka. Z tlaku si vytvořila několik šancí, nicméně žádná z nich za zády brankáře Vaška neskončila. Nejblíže vstřelení gólu byl nizozemský technik Fortes, ale veterána mezi tyčemi Baníku nepřekonal.

Debutující ostravský trenér Radim Kučera pak v 58. minutě poslal do hry Baroše a tento tah mu dokonale vyšel. Po čtvrthodině pobytu na trávníku si totiž bývalý reprezentační kanonýr naběhl na přesný centr Granečného a přesnou hlavičkou překonal Melichárka – 1:2.

O dvě minuty později chytil brněnský brankář sólový únik Suse, jemuž ideální příležitost nabídl Baroš. Vítěz milionářské Ligy mistrů byl v hlavní roli i následně, když levačkou netrefil prostor mezi tyčemi. Smutnit ovšem nemusel, protože Stáňa zatloukl třetí hřebík do brněnské svatyně v 87. minutě.

1. kolo první fotbalové ligy:

Zbrojovka Brno - Baník Ostrava 1:3 (1:1)

Branky: 37. Kratochvíl - 27. Hrubý, 73. Baroš, 87. Stáňa. Rozhodčí: Proske - Kotík, Arnošt. ŽK: Polák - Hlinka, De Azevedo. Diváci: 8026.

Brno: Melichárek - Šural (85. Jovanovič), Pavlík, Kijanskas, Jablonský (46. Přichystal) - Polák - Pilík (71. Škoda), Kratochvíl - Fortes, Koné, Lutonský. Trenér: Habanec.

Ostrava: Vašek - Breda, Šindelář, Pokorný, Sus - Stáňa, Hlinka, Hrubý, De Azevedo (46. Granečný) - Poznar (85. Panič), J. Šašinka (58. Baroš). Trenér: Kučera.

Svatopluk Habanec (trenér Brna): "Cítím velké zklamání z výsledku i výkonu. Čekal jsem něco jiného. Byli jsme u většiny soubojů pozdě. To byl úkol číslo jedna, v němž jsme propadli. Když jsme se po obdržené brance nadechli k vyrovnání, tak jsem čekal, že si vypracujeme více šancí. Ve druhém poločase jich bylo ale málo. Útočníci Baníku Šašinka, Poznar i Baroš měli větší touhu po úspěchu. Musíme nyní rychle potlačit zklamání. Měli jsme hodně ztrát míčů, po kterých soupeř chodil do brejků. Baník hrál jednoduše zezadu a velice dobře zvládal osobní souboje. Chyběla mi větší zarputilost a nadšení. Baník dával v přípravě nejvíce gólů z brejkových situací. Byli jsme na to připraveni a nezvládli jsme to. Hráli jsme většinou druhé housle."

Radim Kučera (trenér Ostravy): "Po výhře vládne spokojenost. První poločas se vyvíjel z našeho pohledu velice dobře. Čekali jsme, že na nás Brňané vlétnou a budou chtít ukázat, kdo je doma. Byli jsme na to nachystaní. Naopak jsme měli šance a Zbrojovku jsme hodně trápili. Dali jsme gól a nechali soupeře vyrovnat brankou, která nás mohla mrzet. Ve druhém poločase byla hra trochu opatrná. Naši dva útočníci dělali vpředu soupeři ve druhém poločase problémy. Výborné výkony podali Stáňa a Pokorný. Ale nechci vyzvedávat jednotlivce. Celý tým odvedl velmi dobrou práci. Možná se ukázala i nováčkovská euforie. Baroš byl nachystaný na celý zápas, je ale v konkurenci dalších útočníků. Musím říci, že na mě lépe působí Poznar se Šašinkou. Baroš to vzal a zápas odpracoval."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy