Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Baník přerušil černou domácí sérii a opustil sestupové příčky

Ostrava – Sedm měsíců. Přesně tak dlouho čekali fotbalisté Baníku na to, až na domácím hřišti znovu okusí chuť vítězství. Podařilo se jim to až proti pražské Dukle, kterou porazili 2:0. Ostravané tak po odchodu trenéra Františka Komňackého vyhráli i druhý zápas a opustili sestupové příčky.

Slavící fotbalisté Baníku Ostrava
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Baník to na Duklu v samostatné lize neumí a úvodních pět minut naznačovalo, že na sérii pěti vzájemných zápasů bez výhry naváže. Pražané ale svůj kombinační fotbal s dlouhým držením míče nevydrželi praktikovat dlouho a v šesté minutě mu odzvonil domácí Baránek nepříjemnou hlavičkou, kterou musel zlikvidovat Rada.

Jinak nebyl první poločas žádnou pastvou pro oči. V postupném útoku to Ostravě i Dukle ještě šlo, ale finální fáze byla z obou stran bídná. Bylo příznačné, že nejchytřejší přihrávku vymyslel ve 42. minutě ostravský stoper Frydrych. Jeho pas před velkým vápnem převzal Svěrkoš a z šestnácti metrů znehybnil Radu umístěnou střelou ke vzdálenější tyči.

Dukla do té doby na Pavlenku v podstatě nevypálila. Až těsně před poločasem ho k pořádnému zákroku přinutil Berger, jehož přímý kop přes zeď ostravský gólman zneškodnil s problémy a až nadvakrát.

S gólovým náskokem se Ostrava mohla více stáhnout, nechat soupeře hrát do plných a čekat na brejky. Z její taktiky vzešly i dvě stoprocentní příležitosti, které mohly Pražany srazit na kolena. Svěrkoš nejprve v 54. minutě uvolnil Narha a jeho technický obstřel zastavila tyč. Svěrkoš o sedm minut narýsoval další geniální pas na Štěpána, ale jeho sólo zhatil Rada.

Hosté se vzdor zvýšené aktivitě žádné příležitosti na vyrovnání nedobrali. Po souboji Kaši s Ouedraogem se sice v 69. minutě dožadovali penalty, ale sudí Proske byl neoblomný. Střídající Marek se pak ve vápně ještě šikovně zbavil Kaši, z úhlu však mířil vysoko nad. Veledůležité vítězství Ostravy mohl v 88. minutě stvrdit střídající Krmenčík, ale neuspěl a povedlo se mu to až při repete v druhé minutě nastavení.

Baník Ostrava - Dukla Praha 2:0 (1:0)

Branky: 42. Svěrkoš, 90.+2 Krmenčík. Rozhodčí: Proske - J. Paták, Peřina. ŽK: Kukec, Frydrych, Pavlenka - Božič, Marek Hanousek. Diváci: 6302.

Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Kaša, Baránek, Vengřinek - Greguš, Lindpere (62. Foltýn) - Štěpán, Svěrkoš (87. De Azevedo), Kukec - Narh (76. Krmenčík). Trenér: Bernady.

Dukla: Rada - Romera (87. Hanzel), Štetina, Božič, Matěj Hanousek - Gedeon, Marek Hanousek, Berger - Černý (59. Ouedraogo), Pospěch (75. Marek), Mareš. Trenér: Kozel

Tomáš Bernady (Ostrava): "Do zápasu jsme vstoupili nějakými příležitostmi, například hlavičkou Baránka, ale pak jsme trošku vyklidili pole. Dukla byla silná s míčem, v poli nás přehrávala, i když do šancí se nedostávala. Důležitý byl gól Václava Svěrkoše, kterým jsme se trochu uklidnili. Mohli jsme po přestávce přidat i druhý, ať Narh, nebo Štěpán ale své šance neproměnili. Potom nás Dukla znovu zatlačila. Podstatnou část druhého poločasu jsme se bránili, k našemu štěstí ale ubránili a v nastaveném čase jsme přidali druhý gól."

Luboš Kozel (Dukla): "Myslím, že to utkání proběhlo jako většina našich na jaře. Nadřeme se na gól. Někdy je to zbytečně složité, jindy chybí důraz. Hráli jsme jen poločas. S prvním jsem nebyl spokojen prakticky vůbec. Domácí se dostali lacino do vedení, které jim stačilo k tomu, aby hráli ze zabezpečené obrany a na brejky. My jsme se ve druhé půli trochu zvedli a zatlačili. Měli jsme dvě tři nebezpečné situace, které mohly skončit brankou, ale k naší smůle neskončily, a tak nás domácí ztrestali v poslední minutě druhým gólem."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články