Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Baník odvolal kouče Maluru, v lize ho má zachránit Látal

Ostrava - Fotbalový Baník Ostrava podruhé v sezoně mění trenéra. Vedení klubu po sobotní porážce na hřišti Slovácka odvolalo Pavla Maluru a předposlední tým tabulky povede v závěrečných osmi kolech nejvyšší soutěže bývalý reprezentant Radoslav Látal. Dosavadní kouč druholigového Sokolova podepsal smlouvu do 30. června 2013. Malura byl na lavičce Baníku od druhého kola místo slovenského kouče Karola Marka, kterého tehdejší majitel klubu Tomáš Petera vyhodil hned po úvodní porážce s Teplicemi.

Radoslav Látal
zdroj: ČTK

Důvod trenérské výměny je jasný - neuspokojivé postavení ostravského celku v tabulce. Baník je na patnáctém místě a na nesestupovou příčku ztrácí dva body. Pod Malurou sice na jaře předváděl ofenzivní fotbal, který však nepřinášel kýžený efekt a za šest kol získal jen pět bodů. "Radek je stoprocentní profesionál, osobnost a navíc je vítězný typ, a to je to, co současný Baník potřebuje ze všeho nejvíce. Z minulosti jej k Baníku pojí velké úspěchy, jako kapitán přivedl tým k titulu a k zisku poháru. I proto jsme přesvědčeni, že pod jeho vedením se Baník v lize zachrání," uvedl předseda představenstva Baníku Petr Šafarčík.

Odvolaný Malura v klubu zůstane. Šafarčík ho ze špatných výsledků neviní. "U týmu odvedl velmi dobrou práci. Jeho nesporné trenérské kvality uznáváme, a proto jsme se dohodli, že s ním i nadále počítáme v trenérských strukturách Baníku," řekl Šafarčík. Látal se nové funkce ujme v úterý. "Situace je skutečně velice vážná, ale odstup ještě není tak beznadějný. Dokud je nějaká šance, musíme bojovat," řekl stručně Látal, svůj příchod však zatím nechtěl dále rozebírat.

Dvaačtyřicetiletý Látal má na Ostravu dobré vazby ze svého dřívějšího působení. Na sklonku hráčské kariéry s Baníkem v roce 2004 získal mistrovský titul, o rok později vyhrál i domácí pohár a po skončení aktivní kariéry v klubu začal pracovat jako vedoucí prvoligového mužstva. Poté zamířil na své první trenérské angažmá do Frýdku-Místku, vedl druholigovou Opavu a nyní působil v Sokolově, se kterým figuruje na pátém místě druhé nejvyšší soutěže. Ze západočeského klubu ho na Bazaly doprovodí i dlouholetý asistent Jiří Neček, na lavičce navíc zůstane Malurův spolupracovník Daniel Tchuř.

Svůj trenérský debut u prvoligového týmu si bývalý dlouholetý olomoucký záložník a vicemistr Evropy z roku 1996 shodou okolností odbude ve středu v odvetném utkání čtvrtfinále Poháru České pošty proti Olomouci, se kterou se ve zlém rozešel krátce po svém návratu z bundesligového Schalke v roce 2001. Ostrava je po Slavii druhým klubem, který změnil trenéra už podruhé v sezoně. Nového kouče angažovaly v průběhu ročníku také Žižkov, Olomouc, České Budějovice a Bohemians 1905. Změny v realizačním týmu udělala i vedoucí Sparta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články