Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Až pět hlavních sudích půjde z ligy

Praha - Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR zčásti obmění listinu sudích pro příští ročník první ligy. Plánuje vyřadit čtyři až pět hlavních rozhodčích a osm až deset asistentů a nahradit je novými sudími. Po zasedání komise to řekla její šéfka Dagmar Damková.

Dagmar Damková
zdroj: ČT4

"Od začátku říkám, že pomalu polovina rozhodčích tam nepatří, a od začátku jsme avizovali, že dojde po sezoně k obměně. Nejde najednou vyměnit polovinu rozhodčích, ale čtyři pět hlavních a osm deset asistentů obměníme," řekla Damková, která v průběhu podzimní sezony nahradila v čele komise Luďka Macelu.

Už má představu o tom, kteří rozhodčí by měli listinu opustit. Ale vzhledem k tomu, že ještě neskončila druhá liga, zatím nechce konkrétní jména zveřejňovat. "Mám docela jasno, něco už v hlavě mám. Ale nemyslím, že by bylo fér teď zveřejňovat jména. Budeme to řešit v druhé polovině června. Navíc to není jen o Damkové, ale o celé naší komisi," podotkla.

Změny mají motivovat

Damková věří, že obměna ligové listiny motivuje sudí k lepším výkonům. "Doufám, že to bude signál pro ty ostatní, co zůstanou. Je na nich, jestli ten jeden rok využijí, aby se zlepšili. Jinak budou na stejné pozici a další rok půjdou pryč, protože ti, kteří přijdou teď, se určitě budou chtít ukázat a předvést," uvedla Damková.

Sudí Pavel Královec
zdroj: ISIFA

K obměně dojde i z věkového hlediska. "Je tu špatná koncepce, mezi rozhodčími není věkový rozdíl. Máme jednoho rozhodčího nad 40 let a jednoho pod 30, zbytek v tom rozmezí a hlavně mezi 34 až 38 lety. To je špatně," řekla Damková.

Damková pochválila Patáka i Královce

V uplynulé sezoně byla spokojena s mezinárodními sudími, radost jí udělal Michal Paták. "Odpískal velmi dobře pražské derby i finále poháru. Myslím, že si vzal k srdci to, co jsem mu na začátku říkala, a dokázal, že umí pískat," uvedla.

Damková pochválila i Pavla Královce za výkony v evropských pohárech, byť mu v domácí lize hrubě nevyšlo utkání mezi Plzní a Českými Budějovicemi. Ostřílený sudí na doporučení asistenta chybně uznal gól Marka Bakoše, přestože slovenský útočník předtím zahrál rukou. Konečnému verdiktu navíc předcházely velké zmatky. "Člověk se takovými chybami učí. Teď už se mu to na milion procent nestane a bude si trvat na svém. Jinak mě zklamaly výkony některých asistentů, jen to prostě ukázalo, že do ligy nepatří," dodala Damková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články