Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Až na penalty, ale přece. Arsenal je ve finále FA Cupu

Londýn - O další krok blíž je Arsenal k zisku první trofeje od roku 2005. V semifinále Anglického poháru na Wembley se dlouho trápil s druholigovým Wiganem, který ve čtvrtfinále vyřadil Manchester City na jeho hřišti, nakonec však na penalty svého soupeře překonal a je ve finále. Zde se utká s jedním z dvojice týmů Hull - Sheffield United, které svůj duel odehrají na stejném místě v neděli.

Radost Pera Mertesackera
zdroj: PA autor: Nick Potts

Arsenal do utkání stejně jako jeho soupeř vkročil velmi opatrně. Gunners měli častěji míč na svých kopačkách, jejich nervozita, která pramenila z nevalné formy, však způsobovala, že jejich kombinace byla rozvážná, pomalá, a Wigan dobře zhušťoval střed hřiště.

Přestože se zdálo, že Wigan nepouští svého soupeře do bůhvíjaké ofenzivní smrště, Arsenal si vypracoval během první půle několik vynikajících šancí. Těmi největšími byla střela zblízka od Oxlade-Chamberlaina, sám před Carsona proniknul také Sanogo, ovšem trefil jen dobře vyběhnutého brankáře. Po rohovém kopu se míč dostal k Sagnovi, který těsně před bránou z úhlu mohl vstřelit první gól, nedokázal však svůj kop umístit mezi tři tyče.

Po změně stran to však byli modrobílí, kteří se dostali do vedení. Monreala, který se při té příležitosti zranil, obral o míč McManaman, prošel až do šestnáctky, kde jej fauloval Mertesacker. Jordi Gomez pak po hodině hry z pokutového kopu poslal míč za Fabianského záda.

Arsenal následně poslal ze hřiště za bučení vlastních fanoušků Podolského, jehož nahradil Olivier Giroud, za Monreala, který nemohl pokračovat ve hře, přišel Kieran Gibbs, který se také dostal do další obrovské šance. Hlavičku poslal již za záda Carsona, z brankové čáry však ještě obránci Wiganu dokázali zachránit před vyrovnáním.

Záhy poté však přišel gól Arsenalu. Po sérii nakopávaných míčů centroval k zadní tyči Arteta, našel nabíhajícího Mertesackera, a německý stoper odčinil svůj penaltový zákrok a srovnal na 1:1. Více gólů v normální hrací době, ani v prodloužení nepadlo, přestože ještě Arsenal nastřelil břevno díky střele Oxlade-Chamberlaina a několikrát zahrozil i Wigan.

Penaltový rozstřel však ovládli Gunners, a to hlavně díky dvěma zásahům obvykle náhradního gólmana Lukasze Fabianského, který naložil dobře hned s prvními dvěma střelami Caldwella a Collisona. Zato Arteta, Källström, Giroud, ani Cazorla se nemýlili a Arsenal tak s odřenýma ušima vybojoval první vítězství na zrekonstruovaném Wembley a prošel do finále.

Semifinále FA Cupu

Wigan (II. liga) - Arsenal 1:1 po prodl. (0:0, 1:1), 2:4 na penalty
Branky: 63. Gómez z pen. - 82. Mertesacker.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články