Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Australané ve finálovém prodloužení přemohli Korejce a slaví titul

Sydney - Australští fotbalisté ve finále mistrovství Asie porazili Jižní Koreu 2:1 v prodloužení a poprvé v historii turnaj vyhráli. Australané vedli po gólu Luonga, ale v nastavení poslal Son Hung-min zápas do nastavení. V něm rozhodl Troisi.

Fotbalisté Austrálie pózují s pohárem a fanoušky po výhře ve finále nad Jižní Koreou
zdroj: ČTK/AP autor: Rick Rycroft

Korejci v předchozích pěti zápasech na šampionátu ani jednou neinkasovali, ovšem v poslední minutě první půle našla Austrálie na jejich obranu recept. Luongo si v obležení obránců zpracoval míč do volného prostoru a z 18 metrů se trefil přesně k tyči.

Už se zdálo, že Austrálie dovede zápas k nejtěsnější výhře, jenže v nastavení přišel korejský nákop, domácí obránci prohráli tři souboje za sebou a největší hvězda Koreje Son Hung-min srovnal. Na řadu přišlo prodloužení, ve kterém rozhodl ve 106. minutě Troisi. "Dostat gól v poslední minutě prověřilo náš charakter, ale kluci ukázali, že ho mají," uvedl kouč Austrálie Ante Postecoglou. "Zaslouží pochvalu a jsem na ně nesmírně pyšný," přidal.

Austrálie tak prvním titulem v historii vylepšila druhé místo z roku 2011, kdy ve finále podlehla Japonsku. Korea stříbrem přerušila bronzovou sérii z předchozích dvou mistrovství, na první titul od roku 1960 však čeká dál. "Sice nemáme pohár, ale i tak jsme dnes hráli jako šampioni," řekl trenér Uli Stielike. "Myslím, že zaslouženým výsledkem by byla remíza, po které by pohár dostaly oba týmy. Korea může být na svoje chlapce pyšná," dodal.

Austrálie - Korea 2:1 po prodl. (1:1, 1:0)

Branky: 45. Luongo, 106. Troisi - 90.+1 Son Hung-min.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články