Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Australané pojedou počtvrté za sebou na MS, Honduras vyřadil hattrickem Jedinak

Předposledním účastníkem mistrovství světa v Rusku jsou fotbalisté Austrálie. Socceroos zvítězili v odvetě interkontinentální baráže nad Hondurasem 3:1 a po úvodní remíze 0:0 postoupili na světový šampionát počtvrté za sebou. Utkání v Sydney rozhodl hattrickem domácí kapitán Mile Jedinak. Australané v kvalifikaci na MS odehráli celkem 22 utkání.

Kapitán Austrálie Mile Jedinak
zdroj: Reuters autor: David Gray

Záložník anglické Aston Villy se nejprve trefil v 53. minutě tečovanou střelou z přímého kopu a následně proměnil dvě penalty. Los Catrachos překonali brankáře Matthewa Ryana až v nastaveném čase zásluhou Alberto Elise a na třetí světový turnaj v řadě se nepodívají.

Jedinak chyběl Austrálii kvůli zranění v závěru asijské kvalifikace o šampionát v Rusku a v interkontinentální baráži prožil povedený návrat.

"Byl to jeden z mých nejlepších zápasů v reprezentaci. Beru všechny góly, je jedno, zda jsou z penalty, nebo ne. Ale nezáleží na tom, kdo ty góly dal, hlavně že jsme postoupili," uvedl po svém premiérovém reprezentačním hattricku.

"Bylo to těžkých dva a půl roku, ale jsme tam. Na šampionátu nebudeme patřit k favoritům, ale chceme překvapit," dodal Jedinak.

Je nám líto, video expirovalo.
Austrálie díky Jedinakovi porazila Honduras a postoupila na MS

V 54. minutě odvety dokázal zlomit honduraskou defenzivu z přímého kopu těsně za vápnem, který mimo dosah brankáře tečoval střídající Henry Figueroa.

V 71. minutě argentinský rozhodčí Pitana k velké nevoli hostů odpískal penaltu za ruku Bryana Acosty a Jedinak zvýšil, přestože brankář Escober vystihl směr střely.

Pět minut před koncem třiatřicetiletý záložník s chorvatskými kořeny zkompletoval hattrick, když s přehledem proměnil další pokutový kop po faulu Palaciose.

Ve čtvrté minutě nastavení po rohu z dorážky snížil Elis, ale už nemohl nic změnit na australském postupu na šampionát, který po závěrečném hvizdu oslavili domácí spolu se 77 tisíci diváky velkolepým ohňostrojem.

"Byly to nejtěžší čtyři roky v mé trenérské kariéře. Postup si zasloužíme, hráči za ním od začátku kvalifikace tvrdě šli a dnes byli odměněni," uvedl australský trenér Ange Postecoglou.

"Před zápasem jsem jim ukázal rozhovor, který jsem dělal při převzetí týmu. Říkal jsem tehdy, že během příštích čtyř let nesmíme udělat krok zpět, a to se povedlo," doplnil rodák z Atén, který převzal reprezentaci v roce 2013.

Poslední účastník mistrovství světa v příštím roce vzejde ze souboje mezi Peru a Novým Zélandem, jenž vyvrcholí v noci na čtvrtek SEČ. Úvodní zápas skončil bez branek.

Interkontinentální baráž kvalifikace MS:

Austrálie - Honduras 3:1 (0:0)
Branky: 54., 72. z pen. a 85. z pen. Jedinak - 90.+4 Elis. První zápas: 0:0, postoupila Austrálie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články