Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Atlético triumf neobhájí, stopku mu vystavila Kazaň

Moskva - Fotbalisté Atlétika Madrid vítězství v Evropské lize neobhájí. Svěřenci Diega Simeoneho sice v odvetě druhého kola porazili v Moskvě 1:0 Kazaň, ale vinou úvodní domácí porážky 0:2 v soutěži končí. Plzeň se v osmifinále EL střetne s Fenerbahce Istanbul. Turecký celek na svém hřišti zdolal 1:0 BATE Borisov a zužitkoval bezbrankovou remízu z prvního duelu.

Utkání Rubin Kazaň - Atlético Madrid
zdroj: AP autor: Mikhail Metzel

Atlético, které v základní skupině skončilo druhé za Plzní, se na zmrzlém stadionu Lužniky dlouho nedokázalo prosadit. Naději mu dal až v 84. minutě historicky nejlepší střelec soutěže Radamel Falcao, jenž v této sezoně nastoupil teprve do druhého zápasu Evropské ligy. Za tvrdý faul na kolumbijského kanonýra byl navíc v předposlední minutě vyloučen kapitán Kazaně César Navas, ale jeho spoluhráči postupový výsledek i v oslabení udrželi.

Borisov musel hrát v Istanbulu celých sedmdesát minut v oslabení, protože jeho záložník Dmitri Baga dostal během čtyř minut dvě žluté karty. Nejtěsnější výhru Fenerbahce zajistil v nastavení prvního poločasu z penalty Brazilec Cristian.

V soutěži končí také Dněpropetrovsk s Ondřejem Mazuchem a Janem Laštůvkou. Ukrajinský tým, za který nastoupil z českého dua jen brankář Laštůvka, doma remizoval 1:1 s Basilejí a nenapravil úvodní porážku 0:2.

Naděje ukrajinského celku snížil za bezbrankového stavu po hodině hry Nikola Kalinič, jenž dostal červenou kartu po deseti minutách na hřišti. Počet hráčů na hřišti vyrovnal čtvrt hodiny před koncem Fabian Frei, který byl vyloučen za faul v pokutovém území. Dněpr sice poslal následnou penaltou do vedení Jevgenij Selezňov, ale hosté si už za pět minut pojistili postup dalším proměněným pokutovým kopem Fabiana Schära.

V evropských pohárech letos končí také reprezentační obránce Michal Kadlec, jenž na lavičce sledoval porážku Leverkusenu 1:2 na půdě Benfiky. Utkání řízené českým rozhodčím Pavlem Královcem po hodině hry gólově otevřel Ola John. Čtvrt hodiny před koncem vyrovnal André Schürrle, ale domácí Nemanja Matič za dvě minuty vrátil Benfice vedení. Portugalský tým navázal na výhru 1:0 z Německa.

Osmifinále EL si zahraje také Lazio Řím po domácím vítězství 2:0 nad Mönchengladbachem. Autor pěti branek v soutěži Libor Kozák, jenž v úvodním zápase přispěl dvěma zásahy k remíze 3:3, odehrál jen posledních dvanáct minut. Mezi střelce se už v prvním poločase zapsali jeho spoluhráči Antonio Candreva a Álvaro González.


Dál jde i Bordeaux, které doma porazilo 1:0 Dynamo Kyjev. Záložník Jaroslav Plašil, jehož tým na Ukrajině remizoval 1:1, odehrál za Girondins posledních šest minut.

Vyřazení odvrátil v poslední minutě Tottenham, který v Lyonu vyrovnal díky Mousovi Dembélému na 1:1 a po výhře 2:1 z Londýna slaví postup. Francouzský soupeř Sparty ze základní skupiny neudržel náskok, který mu dal v 17. minutě Maxime Gonalons.

Výsledky odvetných utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy

Kazaň - Atlético Madrid 0:1 (0:0) Branka: 84. Falcao. Rozhodčí: Hategan (Rum). ČK: 89. César Navas (Kazaň). První zápas: 2:0, postoupila Kazaň.

Dněpropetrovsk - Basilej 1:1 (0:0) Branky: 76. Selezňov z pen. - 81. Schär z pen. Rozhodčí: Aytekin (Něm.). ČK: 63. Kalinič - 75. F. Frei. První zápas: 0:2, postoupila Basilej.

Charkov - Newcastle 0:1 (0:0) Branka: 64. Ameobi z pen. Rozhodčí: Gumienny (Belg.). První zápas: 0:0, postoupil Newcastle.

Genk - Stuttgart 0:2 (0:1) Branky: 45. Boka, 59. Gentner. Rozhodčí: Jefet (Izr.). První zápas: 1:1, postoupil Stuttgart.

Lazio Řím - Mönchengladbach 2:0 (2:0) Branky: 10. Candreva, 33. González. Rozhodčí: Göcek (Tur.). První zápas: 3:3, postoupilo Lazio.

Lyon - Tottenham 1:1 (1:0) Branky: 17. Gonalons - 90. Dembélé. Rozhodčí: Stark (Něm.). První zápas: 1:2, postoupil Tottenham.

Kluž - Inter Milán 0:3 (0:2) Branky: 22. a 45.+3 Guarín, 89. Benassi. Rozhodčí: Gil (Pol.). ČK: 80. Camora (Kluž). První zápas: 0:2, postoupil Inter.

Olympiakos Pireus - Levante 0:1 (0:1) Branka: 9. Martins. Rozhodčí: Jug (Slovin.). První zápas: 0:3, postoupilo Levante.

Liverpool - Zenit Petrohrad 3:1 (1:1) Branky: 28. a 59. Suárez, 43. Allen - 19. Hulk. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). První zápas: 0:2, postoupil Zenit.

Bordeaux - Dynamo Kyjev 1:0 (1:0) Branka: 41. Diabaté. Rozhodčí: Bebek (Chor.). První zápas: 1:1, postoupilo Bordeaux.

Benfica Lisabon - Leverkusen 2:1 (0:0) Branky: 60. John, 77. Matič - 75. Schürrle. Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas: 1:0, postoupila Benfica.

Fenerbahce Istanbul - BATE Borisov 1:0 (1:0) Branka: 45.+1 Cristian z pen. Rozhodčí: Gautier (Fr.). ČK: 20. Baga (Borisov). První zápas: 0:0, postoupilo Fenerbahce.

Hannover - Machačkala 1:1 (0:0) Branky: 70. Pinto - 90.+9 Traoré. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). První zápas: 1:3, postoupila Machačkala.

Steaua Bukurešť - Ajax Amsterodam 2:0 (1:0), na penalty 4:2 Branky: 38. Latovlevici, 76. Chiriches. Rozhodčí: Tagliavento (It.). První zápas: 0:2, postoupila Steaua.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články