Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Atlético Madrid a Sporting Lisabon jsou k finále blíž

Lisabon/Madrid - Fotbalisté Atlétika Madrid mají ze všech celků nejblíže do finále Evropské ligy. Předloňský vítěz porazil v úvodním semifinále v souboji dvou španělských týmů Valencii 4:2 a připsal si desátou výhru v soutěži za sebou. V druhém duelu otočil Sporting Lisabon v závěrečné čtvrthodině nepříznivé skóre a zvítězil 2:1 nad dalším španělským celkem Bilbaem. Odvety se hrají za týden.

Atlético Madrid - Valencie
zdroj: ČTK/AP

Valencie chtěla Atlétiku vrátit vyřazení z předloňského čtvrtfinále, první krok ale "Netopýrům" nevyšel. V Madridu se v úvodu dostali pod tlak a po osmnácti minutách prohrávali. Turan přetlačil Ramiho a Falcao hlavičkou potvrdil svůj gólový instinkt.

Rami odčinil chybu v závěru první půle, kdy vyhrál po rohu další hlavičku a Jonas na zadní tyči doklepl míč do sítě. Domácí protestovali, že Valencie vyrovnala až po uplynutí avizovaného dvouminutového nastavení. Madridští se ale nenechali rozhodit a skvělou druhou půlí si vypracovali slibný náskok do odvety. Ve 49. minutě nejprve hosté neuhlídali po standardní situaci Mirandu a za dalších pět minut zvýšil křížnou střelou Adrian López.

Jubilejní desátou výhru Atlétika v Evropské lize po sobě pak stvrdil krásnou ranou Falcao a desátou trefou v soutěži dohnal v čele tabulky kanonýrů Huntelaara, jehož Schalke už vypadlo. Domácí ale podobně jako v prvním poločase zaspali v nastaveném čase při rohovém kopu a Ricardo Costa vykřesal Valencii naději do odvety.

V souboji přemožitelů obou týmů z Manchesteru mezi Sportingem Lisabon a Bilbaem se dlouho čekalo na gólové šance. Portugalský celek toužil zamezit ryze španělskému finále a zprvu působil "hladovějším" dojmem, hrozil ale pouze střelami ze střední vzdálenosti. Bilbao v předchozích kolech zvítězilo na hřišti Manchesteru United i Schalke, dnes ale v ofenzivě dlouho zůstávalo za očekáváním. Pak ovšem z první šance udeřil v 54. minutě Aurtenetxe, ke kterému propadl centr z přímého kopu. Hosté byli při standardních situacích hodně nebezpeční a za chvíli zachránila Sporting tyč.

V závěru se domácí nadechli k obratu. Zavelel k němu v 76. minutě dalekonosnou hlavičkou Insua a za čtyři minuty otočil skóre Capel. Sporting doma v evropských pohárech neprohrál podvanácté za sebou.

Výsledky úvodních semifinálových zápasů fotbalové Evropské ligy

Atlético Madrid - Valencie 4:2 (1:1)

Branky: 18. a 78. Falcao, 49. Miranda, 54. Adrian López - 45.+3 Jonas, 90.+4 R. Costa. Rozhodčí: Thomson (Skot.). Diváci: 40 000.

Sporting Lisabon - Bilbao 2:1 (0:0)

Branky: 76. Insua, 80. Capel - 54. Aurtenetxe. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 37 286.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články