Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Aspoň víme, na čem jsme, hlásí Hájek z Nizozemska. Má podezření, že nemoc už prodělal

Fotbalistu Arnhemu Tomáše Hájka nepřekvapilo, že nizozemská liga byla v pátek jako první z evropských soutěží předčasně ukončena kvůli pandemii koronaviru. Osmadvacetiletého českého obránce na jednu stranu mrzí, že v úvodní sezoně po odchodu do zahraničí nemohl odehrát tolik co v minulých letech, ale vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci v zemi považuje rozhodnutí za jediné východisko.

Obránce Tomáš Hájek
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Mě osobně to nezaskočilo. Ale samozřejmě mě to svým způsobem mrzí, protože jsem neměl možnost odehrát to, co jsem odehrál v minulých letech. Ale zdraví je přednější. Určitě to není příjemné pro nikoho, hlavně třeba pro týmy z druhé ligy. Ale musíme to vzít tak, jak to je. Musíme teď čekat minimálně do září, a pokud se situace zlepší, budeme doufat, že v září už budeme moci začít hrát," řekl Hájek.

Nizozemsko patří k zemím nejhůře zasaženým pandemií. "Situace je špatná v tom, že Holandsko je relativně malá země, ale s velkým počtem obyvatel. Procentuálně takový počet nakažených a mrtvých je málokde. Hodně lidí tu nemoc tady zlehčovalo a pak ji podle mě možná i někteří lidé od nás nějakým způsobem dostali. Možná v lehčí, možná v těžší fázi. Pak už si z toho takovou srandu nedělali," řekl Hájek.

Přiznal, že má podezření, jestli na začátku jarní sezony neprodělal onemocnění COVID-19 i on. "Po návratu ze zimního soustředění jsme letěli na pohřeb dědy a byl jsem dva dny mimo Nizozemsko. Pak jsem na 14 dní onemocněl. Myslím, že jsem tu nemoc možná chytl. Byl jsem jak na umření, celý týden jsem byl jak v rozkladu. Chytli to i synové a žena," uvedl Hájek.

Později se fotbalový život v zemi zcela zastavil. Poslední zápas nizozemské ligy se odehrál 8. března a Arnhem figuroval na sedmém místě tabulky. "Už ani nevím, jak dlouho společně netrénujeme. A teď bychom se do toho měli dostávat... Možná je fakt dobře, že se to ukončilo. Aspoň víme, na čem jsme. Rozhodnutí se pořád protahovalo. Měsíc, za další týden, za dalších pět dní, za další tři dny," podotkl Hájek.

"Týmy tlačily na to, ať se to dohraje, protože lidi do toho dávají velké peníze. Ale všichni nakonec vědí, že zdraví je na prvním místě. I když byli smutní, všichni říkali: 'Hlavně ať jsme zdraví a zbytek bude'," dodal bývalý hráč Plzně, Mladé Boleslavi, Zlína a Hradce Králové.

Úřady se podle něj obávaly dohrávat zápasy bez diváků. "Kluci říkali, že místní starostové nebo něco podobného, jako je u nás, řekli, že se to u nich ve městech v žádném případě hrát nebude. Báli se, že jak by fanoušci nemohli jít na stadion, ukotvili by se ve městě. To by se pak prostě šířilo dál. Takže oni to museli tímhle způsobem stopnout. I když to možná působí dost dramaticky, myslím, že je jediné východisko to takhle udělat. I když za mě to mohli udělat už třeba dřív," prohlásil Hájek.

V Nizozemsku nebyl vyhlášen mistr, z ligy nikdo nesestoupil a ani do ní nepostoupil. Ostrá slova zazněla z vedoucího týmu druhé ligy. "Úplně je chápu. Kdybych byl v té situaci já, byl bych stejně naštvaný. Ty dva druholigové kluby se budou odvolávat. Aby to bylo nějakým způsobem fér, tabulka by se mohla na příští ročník o dvě místa nafouknout," řekl.

V zimní přípravě cítil, že by se mohl dostat do sestavy pro start jarní sezony, ale nemoc mu návrat na trávníky znemožnila. Od loňského příchodu z Plzně tak odehrál za A-tým Vitesse jen dva zápasy domácího poháru.

"Odtrénoval jsem celou zimní přípravu, myslím, že na 90 procent jsem měl hrát. Pak přišla věc, kterou člověk neovlivní. Za necelý rok, co jsem tady, máme už třetího trenéra. Obrana se vždy mění hůř než jiné posty, ale v některých zápasech jsem upřímně trochu cítil křivdu. Ale rozhodně nic nevzdávám," řekl Hájek, který je jinak v Nizozemsku zcela spokojený.

"Máme teď jednou za dva tři týdny testy, kde se bavíme individuálně s trenéry. Cítil jsem, že se se mnou současný trenér (Edward Sturing) bavil na rovinu. Už jak jsme byli na soustředění, cítil jsem, že se mnou počítal. Ale nikdo neví, jestli tu bude i na novou sezonu," dodal.

V Nizozemsku se nebude moci hrát až do září a český stoper čeká, jak to bude s tréninky. "Mohli jsme být v tréninkovém centru maximálně čtyři lidi, ale nebyly to tréninky ve skupinách jako v Čechách. Doteď nevíme, kdy můžeme začít po skupinkách. Hlavně zahraniční hráči na to čekají. Jestli máme trénovat jako teď další měsíc, tak můžou trénovat doma ve svých zemích a nemusí tu sedět na zadku. Čekáme, co bude," uvedl Hájek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články