Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Asistent Blažej o neuznaném gólu: Evidentně jsem chyboval, Slavii se omlouvám

Asistent rozhodčího Petr Blažej přiznal, že v nedělním derby mezi fotbalisty Slavie a Sparty chyboval, když ve 29. minutě nedal sudímu Janu Jílkovi pokyn, aby uznal gól domácího Milana Škody. Ze svého postavení neviděl, že míč přešel brankovou čáru, než ho sparťanský obránce Costa vykopl z branky. Vyjádření komise rozhodčích FAČR mluví hrubých chybách na straně Blažeje i Jílka.

Neuznaný gól Slavie v derby se Spartou
zdroj: ČT sport

Blažej podle komise rozhodčích FAČR hrubě chyboval, když nedal Jílkovi pokyn, aby uznal gól domácího Milana Škody. Závažné chyby se dopustil i Jílek, který měl v 67. minutě vyloučit obránce Slavie Jana Bořila.

Komise rozhodčích po zasedání informovala o verdiktu na Twitteru, kde se už v průběhu dne Blažej za chybu omluvil. "Evidentně jsem hrubě chyboval, není se za co schovávat. Slavii se omlouvám," citoval Blažeje oficiální Twitter komise rozhodčích FAČR. "V momentu, kdy míč přešel čáru, jsem měl situaci zakrytou tělem Costy. Neviděl jsem tedy, kde přesně míč je, a nemohl uznat branku," dodal.

Po kontroverzní situaci z derby se tak opět volá po tom, aby bylo co nejrychleji zavedeno užívání videa. To nyní prochází v Česku testovací fází a naostro do utkání by mělo být nasazeno v jarní části sezony."Je zřejmé, že v těchto situacích by pomohlo video. Ale opakuji, že jsem udělal hrubou chybu především já a nechci se vymlouvat," vzal na sebe zodpovědnost Blažej.

Videorozhodčí nyní prochází v Česku testovací fází. "Zavedení videorozhodčího se řídí jasnými a předem danými pravidly, které asociace plní dle daných norem mezinárodní pravidlové komise," uvedla v prohlášení Ligová fotbalová asociace (LFA), která nejvyšší soutěž řídí.

"V tuto chvíli probíhá testovací fáze v juniorské lize. Ve chvíli, kdy bude tato fáze úspěšně splněna a IFAB udělí povolení LFA, může být aplikován videorozhodčí i v lize," dodala asociace. "Vedení LFA chce dodržet harmonogram, tedy jedno podzimní ligové utkání v 'ostrém' on-line režimu a v jarní části sezony minimálně jedno utkání z každého kola."

Asociace také upřesnila informace, že v Edenu je nainstalován systém, který posuzuje, zda míč přešel brankovou čáru. Tím evropská fotbalová unie UEFA vybavila stadiony všech účastníků evropských pohárů.

"UEFA rozmístila na stadiony těchto celků brankové kamery, které však nelze bez potřebného hardwaru a softwaru, jenž poskytuje UEFA dodavatel technologie jen pro utkání evropských pohárů, využít," uvedla LFA s dodatkem, že tzv. goal-line technology nemá v úmyslu zavést.

"Projekt videorozhodčích a goal-line technology nelze spojovat v jeden a ten samý projekt. O zavedení goal-line technology LFA nepřemýšlí, především z důvodu její finanční náročnosti. Věříme, že projekt videorozhodčí tyto situace dokáže správně posoudit," dodala.

Naopak hlavní rozhodčí Jan Jílek odmítl, že by pochybil, když v závěru prvního poločasu nevyloučil domácího Jana Bořila za faul na unikajícího Václava Kadlece. "Ani po zhlédnutí videa nedokážu určit, jestli to faul byl, nebo nebyl. To je zlomek vteřiny, jestli tam vůbec nějaký kontakt byl," uvedl Jílek v rozhovoru pro iSport.cz.

Bořil hrál už od deváté minuty se žlutou kartou a opakované záběry ukázaly, že v roli posledního hráče šlápl na nohu Kadlece, který si kolem něj těsně předtím posunul míč. "Nebylo to vůbec jasné a já bych měl vstoupit do takového zápasu a vyloučit hráče? Po zápase mě překvapilo, že o tom je vůbec řeč," dodal Jílek.

Zdroj
ČTK, iSport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články