Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Asijská kvalifikace o postup na MS se odloží, závody SP lyžařů a MS v letech budou bez diváků

Březnové a červnové zápasy asijské kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství světa 2022 v Kataru budou kvůli šíření koronaviru odloženy. O náhradních termínech rozhodnou FIFA a Asijská konfederace AFC později. Problémy hlásí i Japonsko, kde se kvůli epidemii nerozběhne v původním termínu populární baseballová profesionální liga. V zemi, ve které mají zhruba za čtyři měsíce začít olympijské hry s dějištěm v Tokiu, se až do konce března nebude hrát ani nejvyšší fotbalová soutěž.

Obě organizace ale nevyloučily, že některé zápasy se přece jen budou moci uskutečnit v řádném termínu. To ale pouze tehdy, pokud bude zaručena bezpečnost všech osob, které se zápasů zúčastní. Podmínkou je, aby se na tom dohodly FIFA i AFC.

Kromě asijské kvalifikace byl odložen i dvojzápas mezi fotbalistkami Jižní Koreje a Čínou o postup na ženský olympijský turnaj v Tokiu. O účastníkovi her pod pěti kruhy se rozhodne v červnu.

Nový typ koronaviru se začal šířit v prosinci v Číně. Objevil se už ve více než stovce zemí a nakazilo se jím přes 111 tisíc lidí. Dosud si vyžádal téměř čtyři tisícovky obětí.

V Japonsku se do dubna nebude hrát baseball ani fotbal

Baseballová liga měla začít 20. března. "Rozhodli jsme se start posunout, nyní plánujeme začít v dubnu," oznámil komisionář soutěže Acuši Saito. Baseball je považován za nejpopulárnější sport v zemi a vedení soutěže dalo přednost jejímu odložení před konáním zápasů bez diváků. Liga nezačne v termínu poprvé od roku 2011, kdy si odklad vyžádalo smrtící zemětřesení následované vlnou tsunami.

Fotbalová J-League už má vynucenou pauzu a její vedení dnes výluku původně vyhlášenou do 15. března prodloužilo až do konce měsíce. Zcela zrušen byl například testovací předolympijský turnaj v ragby.

V Japonsku bylo dosud evidováno 511 osob postižených nemocí COVID-19, kterou vyvolává nový typ koronaviru šířící se z Číny do celého světa. Sedmnáct lidí zemřelo.

Koronavirus dál ovlivňuje zimní sporty

Koronavirus zahýbal děním i v Italském svazu zimních sportů, který prozatímně ukončil veškeré aktivity. S okamžitou platností byly zrušeny soutěže, zastaveno vysílání sportovců na akce i samotná příprava, a to na všech výkonnostních úrovních.

Opatření se netýká sportovců, kteří už jsou v dějištích Světových pohárů nebo na juniorském mistrovství světa ve sjezdovém lyžování, případně usilují o úspěch v celkovém hodnocení.

Dokončit sezonu tak mohou například biatlonisté včetně vedoucí ženy SP Dorothey Wiererové či lyžaři s Federicou Brignoneovou, která je ve hře mimo jiné o Velký křišťálový glóbus.

Konec sezony skokanů na lyžích a sjezdařů se ve Slovinsku naopak odehraje bez diváků. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru nebudou smět fanoušci tento víkend na Světový pohár lyžařů v Kranjské Goře ani týden nato na mistrovství světa v letech v Planici.

Nařízení, že se všechny sportovní akce s více než 500 návštěvníky musejí konat bez diváků, oznámil po schůzce národní bezpečnostní rady slovinský ministr zdravotnictví Aleš Šabeder. Slovinsko potvrdilo první případ nákazy novým koronavirem na svém území minulý týden.

V Kranjské Goře vyvrcholí o víkendu mužská část Světového poháru obřím slalomem a slalomem speciál. Skokani uzavřou SP také tento víkend ve Vikersundu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články