Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Arsenalu stačila k postupu i prohra 0:2, Neapol se loučí

Praha - Arsenal s českým reprezentačním kapitánem Tomášem Rosickým navzdory porážce 0:2 v Neapoli postoupil do osmifinále Ligy mistrů. "Kanonýry" doprovodí do vyřazovacích bojů po dramatickém vyvrcholení skupiny F Dortmund. Finalista minulého ročníku až gólem z 87. minuty zdolal 2:1 Marseille. Účast v play-off si zajistily také AC Milán, Schalke a Petrohrad. Ten jde dál přes porážku 1:4 ze hřiště Austrie Vídeň, které jedním gólem pomohl český záložník Tomáš Jun. Ruský tým postoupil s pouhými šesti body, což je rekord Ligy mistrů. Z minulého kola měly jisté osmifinále Atlético Madrid, Chelsea s brankářem Petrem Čechem a Barcelona, která i díky hattricku Neymara rozstřílela Celtic Glasgow 6:1.

Neapol - Arsenal
zdroj: ČTK/AP

Arsenal sahal v Neapoli po bodu, čtvrt hodiny před koncem ale otevřel skóre Higuaín a po vyloučení hostujícího kapitána Artety přidal v nastavení druhý zásah Callejón. Londýnský celek je v osmifinále počtrnácté za sebou.

Dortmund poslal v Marseille do vedení ve čtvrté minutě kanonýr Lewandowski, za deset minut odpověděl Diawara. Borussia rozhodla o výhře až tři minuty před koncem po trefě Grosskreutze, jenž svému mužstvu zařídil postup a domácím šestou porážku v LM. Dortmund, Arsenal i Neapol získaly ve skupině 12 bodů, ale Italové doplatili na horší vzájemné zápasy s německým celkem.

AC Milán ve skupině H uhájil bodový náskok před Ajaxem, s nímž na svém stadionu remizoval 0:0. Už ve 22. minutě byl vyloučen domácí kapitán Montolivo za ostrý zákrok na Poulsena. Amsterodamský tým ale ani v dlouhé přesilovce nedokázal navázat na výhru ze San Sira před třemi lety. Utkání jsme sledovali v on-line reportáži.

Schalke zdolalo 2:0 oslabenou Basilej, které by stačil k postupu bod. Švýcarský dvojnásobný přemožitel Chelsea si v Gelsenkirchenu zkomplikoval situaci už v prvním poločase, kdy dostal červenou kartu stoper Ivanov. Domácí využili přesilovku po pauze zásluhou Draxlera a Matipa. Ten však vstřelil gól po neuvěřitelném selhání pomezního rozhodčího z ofsajdu, v němž stálo hned pět hráčů Schalke.

Přehled účastníků osmifinále LM

Vítězové skupin: Atlético Madrid, Bayern Mnichov, Dortmund, Barcelona, Chelsea (Čech), Manchester United, Paris St. Germain, Real Madrid.

Postupující z druhého místa: AC Milán, Arsenal (Rosický), Galatasaray Istanbul, Leverkusen, Manchester City, Olympiakos Pireus, Schalke 04, Zenit Petrohrad.

Barcelona i bez Lionela Messiho doma deklasovala Celtic a spravila si chuť po minulé prohře 1:2 v Amsterodamu. Zraněnou argentinskou hvězdu dokonale zastoupil Brazilec Neymar, který si připsal premiérový hattrick za katalánský tým. V Lize mistrů skóroval poprvé. Další branky přidali na Nou Campu Piqué a Pedro a Tello, čestný gól Skotů dal až v závěru Samaras.

Chelsea si domácí výhrou 1:0 nad Steauou Bukurešť upevnila první místo. Brankář Petr Čech dostal volno a jen z lavičky kryl záda své tradiční dvojce Schwarzerovi. Zkušený Australan se ve 41 letech a 66 dnech stal nejstarším debutantem v historii LM. "Blues" zajistil těsnou výhru gólem z desáté minuty útočník Ba.

Výsledky 6. kola základních skupin Ligy mistrů

Skupina E:

Schalke 04 - Basilej 2:0 (0:0)

Branky: 51. Draxler, 57. Matip. Rozhodčí: Tagliavento (It.). ČK: 32. Ivanov (Basilej).

Chelsea - Steaua Bukurešť 1:0 (1:0)

Branka: 10. Ba. Rozhodčí: Rocchi (It.).

Skupina F:

Olympique Marseille - Borussia Dortmund 1:2 (1:1)

Branky: 14. Diawara - 4. Lewandowski, 87. Grosskreutz. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.). ČK: 34. Payet (Marseille).

Neapol - Arsenal 2:0 (0:0)

Branky: 73. Higuaín, 90.+3 Callejón. Rozhodčí: Kassai (Maď). ČK: 76. Arteta (Arsenal).

Skupina G:

Austria Vídeň - Zenit Petrohrad 4:1 (1:1)

Branky: 44. a 51. Hosiner, 48. Jun, 90.+3 Kienast - 35. Keržakov. Rozhodčí: Stavrev (Mak.).

Atlético Madrid - FC Porto 2:0 (2:0)

Branky: 14. Raúl García, 37. Diego Costa. Rozhodčí: Aytekin (Něm.).

Skupina H:

FC Barcelona - Celtic Glasgow 6:1 (3:0)

Branky: 45., 48. a 58. Neymar, 7. Piqué, 40. Pedro, 72. Tello - 88. Samaras. Rozhodčí: Karasev (Rus.).

AC Milán - Ajax Amsterodam 0:0

Rozhodčí: Webb (Angl.). ČK: 22. Montolivo (Milán).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články