Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Arsenal ztratil výhru nad Liverpoolem, Chelsea udržela náskok

Londýn – Chelsea vyhrála v dohrávce 17. kola Premier League na hřišti Stoke 2:0 a na prvním místě tabulky udržela tříbodový náskok před druhým Manchesterem City. O výhře londýnského celku rozhodli John Terry a Cesc Fábregas. Arsenal přišel o výhru nad v deseti mužích hrajícím Liverpoolem v 97. minutě, když na konečných 2:2 vyrovnal Martin Škrtěl. Londýňané se v tabulce posunuli na šestou příčku, jejich soupeř je desátý. Manchester City vyhrál šestý zápas v řadě, když i díky dvěma trefám Davida Silvy zdolal Crystal Palace 3:0. 

Radost Josého Mourinha s hráči Chelsea Ivanovičem a Fabregasem
zdroj: ČTK/AP autor: Darren Walsh

Do branky Chelsea se po dvouzápasové pauze zaviněné svalovým zraněním postavil Thibaut Courtois, Petr Čech se tak opět vrátil mezi náhradníky. V prvním poločase však belgický gólman příliš práce neměl a navíc už ve druhé minutě poslal po rohu hosty do vedení kapitán Terry.

O vítězství Chelsea definitivně rozhodl dvanáct minut před koncem zápasu druhou brankou Fábregas. Londýnský celek, který z dosavadních 26 zápasů v sezoně prohrál jediný, má na kontě 42 bodů. Druhý Manchester City ztrácí tři, třetí Manchester United zaostává už o deset.

Liverpool v duelu s Arsenalem zapomněl na matné výkony posledních týdnů a na hřišti jednoznačně dominoval, vedení se ale dočkal až v poslední minutě první půle. Po zmatcích v rozehrávce Arsenalu se na hraně pokutového území dostal k míči Philippe Coutinho, který se přesnou přízemní ranou postaral o první branku utkání.

Martin Škrtěl
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Do kabin se ovšem šlo za vyrovnaného stavu. Po standardní situaci ve druhé minutě nastavení vyrovnal stoper Mathieu Debuchy, který vyslal vůbec první střelu Arsenalu na branku v zápase. Obraz hry se ani po půli nezměnil. Arsenal, na jehož lavičce chyběl kvůli problémům se stehnem reprezentační záložník Rosický, přesto dokázal utkání otočit; v malém pokutovém území se prosadil trestuhodně neobsazený Olivier Giroud.

Liverpool v závěru zvýšil tlak a přimáčkl Arsenal k jeho brance, ale zahazoval jednu šanci za druhou. Naděje Liverpoolu na body téměř pohřbil střídající Fabio Borini, který rychle za sebou inkasoval dvě žluté karty a musel ze hřiště. Kvůli dlouhému ošetřování Martina Škrtěla ale rozhodčí nastavil devět minut a domácí tak nakonec přeci jen dokázali vyrovnat. V sedmé minutě nastavení si na centr od rohového praporku naskočil slovenský stoper Martin Škrtěl, zavěsil a rozpoutal bouřlivé oslavy na Anfield Road.

Pardew opět padl se Sunderlandem

Sunderland vyhrál v lokálním derby hrabství Tyne and Wear nad Newcastlem 1:0 díky brance z poslední minuty. Duel rozhodl Adam Johnson jen okamžik poté, co na druhé straně téměř skóroval Moussa Sissoko. Newcastle od nedávného triumfu nad Chelsea prohrál třikrát za sebou ve všech soutěžích a je devátý.

Alan Pardew je prvním trenérem Newcastlu, který v prestižním derby prohrál čtyřikrát za sebou. "Čtyřikrát v řadě podlehnout Sunderlandu, to je nálepka, které už se nezbavím. Nezbývá mi než ji přijmout," uvedl Pardew, jemuž se podařilo z osmi pokusů od roku 2010 porazit rivala jen jednou. 

David Silva (uprostřed) slaví gól Manchesteru City v zápase proti Crystal Palace
zdroj: ČTK/EMPICS/ autor: Richard Sellers

City si poradili i bez útočníka

Obhájce titulu se ocitl ve zvláštní pozici, kouč Manuel Pellegrini totiž musel poslat na hřiště sestavu bez klasického útočníka. Nejlepší střelec soutěže Sergio Agüero i Edin Džeko se zotavují ze zranění a jen z tribuny přihlíželi tomu, jak se jejich spoluhráči marně snaží překonat obranu soupeře.

V prvním poločase nevystřelili mezi tyče a úlevu divákům na stadionu Etihad přinesl krátce po změně stran až španělský křídelník David Silva. A pomohla mu k tomu velká dávka štěstí, když směr jeho střely úplně změnil obránce Scott Dann. Po hodině hry se trefil podruhé a zdvojnásobil svůj dosavadní střelecký účet v ligové sezoně. Triumf pak dovršil v závěru tvrdou ranou Yaya Touré.

Jeho tým, který ještě před pár týdny ztrácel na Chelsea osm bodů, posbíral z posledních osmi zápasů 22 bodů a výrazně dramatizuje boj o titul. Zároveň se mu povedlo odskočit třetím United. Rudí ďáblové nenavázali na dobrou formu z posledních týdnů a po remíze 1:1 s Aston Villou na svého městského rivala ztrácí již sedm bodů.

Do zápasu mnohem lépe vstoupili domácí Villans, kteří se ujali vedení v osmnácté minutě díky přesné hlavičce Christiana Bentekeho. Chvíli po změně stran mohl vedení outsidera belgický útočník ještě navýšit, jenže David de Gea jeho prudkou hlavičku vyrazil nad břevno. A United za chvíli vyrovnali.

Kolumbijec Radamel Falcao ukázal, jak se hlavou skóruje, a vsítil teprve druhý ligový gól od letního přestupu na Old Trafford. Manchester mohl duel otočit, ale nevyužil ani více než půlhodinovou přesilovku po vyloučení Gabriela Agbonlahora.

Za tým Louise van Gaala se na rozdíl jediného bodu dotáhl West Ham. Překvapení sezony porazilo doma poslední Leicester 2:0. Vítěze dostal do sedla soupeř sám, když Paul Konchesky zahrál téměř z poloviny hřiště malou domů tak nešikovně, že poslal do sólového úniku Andyho Carolla. Trápící se útočník dárek ocenil a s přehledem skóroval.

Anglická fotbalová liga - 17. kolo:

Manchester City - Crystal Palace 3:0 (49. a 61. David Silva, 81. Y. Touré), Aston Villa - Manchester United 1:1 (18. Benteke - 53. Falcao), Hull - Swansea 0:1 (15. Ki Song-jung), QPR - West Bromwich 3:2 (24. z pen., 48. a 86. Austin - 11. Lescott, 20. Varela), Southampton - Everton 3:0 (38. vlastní Lukaku, 65. Pelle, 82. Jošida), Tottenham - Burnley 2:1 (22. Kane, 36. Lamela - 28. Barnes), West Ham United - Leicester 2:0 (24. Caroll, 56. Downing), Newcastle - Sunderland 0:1 (90. Johnson), Liverpool - Arsenal 2:2 (45. Coutinho, 90.+7 Škrtel - 45.+2 Debuchy, 64. Giroud), Stoke - Chelsea 0:2 (2. Terry, 78. Fábregas).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články