Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Arsenal zachránil výhru v 8. minutě nastavení, Chelsea si pojistila vedení

Londýn – Už to nebylo ani za pět minut dvanáct jako spíš osm minut po dvanácté. Arsenal však drama s Burnley zvládl. V osmé minutě nastavení o výhře 2:1 rozhodl z penalty Alexis Sánchez a Gunners se posunuli na druhé místo tabulky osm bodů za Chelsea. Jejich městský rival udolal Hull 2:0. Zbytek celků ze špice ztratil. Třetí Tottenham remizoval 2:2 na půdě pátého Manchesteru City. Liverpool dokonce doma prohrál se Swansea 2:3 a Manchester United zachránil remízu 1:1 se Stoke díky rekordní brance Wayna Rooneyho.

Sánchezova penalta zachránila Arsenalu výhru
zdroj: ČTK/EMPICS/Nigel French

Arsenal soupeře jasně přehrával a za první poločas měl i Čech více přihrávek než kterýkoli hráč Burnley. Jenže v koncovce se domácí těžko prosazovali. Až po hodině hry si naskočil na rohový kop Shkodran Mustafi a poslal Arsenal do vedení. Šlo už o 12. gól "Kanonýrů" hlavou v této sezoně, což je nejvíce ze všech týmů.

Jenže krátce nato dostal červenou kartu záložník Granit Xhaka a Arsenal hrál v deseti. Bylo to už osmé vyloučení Xhaky za poslední tři sezony. Burnley přesilovou hru využilo a Andre Gray v nastavení vyrovnal z penalty. Čech si sice na míč sáhl, ale v cestě do branky mu nezabránil. "Do poslední chvíle jsem vyčkával, na míč jsem si sáhl, ale bohužel už byl za mnou a v takovém úhlu, že jsem ho nemohl vyrazit," uvedl Čech.

Penalta rozlítila trenéra Arséna Wengera, který se dostal do potyčky se čtvrtým rozhodčím a byl vykázán na tribunu. Nyní ho zřejmě čeká trest, i když se po utkání omluvil. "Neviděl jsem žádnou penaltu, ale měl jsem mlčet. Musím se omluvit, i když jsem byl frustrován. Hlavní ale je, že jsme nakonec vyhráli," řekl Wenger.

Arsenal se ale ještě vrhl do útoku a rovněž vybojoval penaltu za kopnutí do hlavy Laurenta Koscielnyho. Míč si vzal Sánchez a střelou do středu branky rozhodl. Gól padl v čase 97:13, což je nejpozdější gól v historii. 

Podle trenéra Burnley Seana Dycheho se však penalta kopat neměla, jelikož Koscielny byl v ofsajdu. "Je pro nás těžké přijmout porážku, zvláště když tam byl neodpískaný ofsajd," prohlásil.

Nastavení bylo důležité i v duelu Chelsea, která se proti Hullu ujala vedení až v sedmé dodatečné minutě nad rámec prvního poločasu, kdy se prosadil kanonýr Diego Costa. Poločas se protáhl kvůli dlouhému ošetřování obránce Hullu Ryana Masona, který se srazil hlavou s Garym Cahillem a musel dostat i kyslíkovou masku.

Zatímco Mason byl odnesen na nosítkách a musel střídat, Cahill ve hře pokračoval a devět minut před koncem zpečetil výhru Chelsea hlavičkou po přímém kopu Cesca Fábregase.

Swansea přemohla Liverpool

Swansea od začátku držela s favoritem krok a v úvodu druhého poločasu ji dostal do dvoubrankového vedení španělský útočník Llorente, který ke dvěma zásahům potřeboval jen čtyři minuty. Brazilec Firmino poté sice dokázal srovnat, ale tři body zařídil "Labutím" v 74. minutě islandský záložník Sigurdsson. Trenér Paul Clement si připsal premiérové vítězství na lavičce Swansea a se svým výběrem poskočil na 17. místo.

United nezačali utkání se Stoke dobře a v 19. minutě Mata nešťastně tečoval Pietersův centr do vlastní branky. "Rudí ďáblové" však s prázdnou neodjeli. Střídající Rooney se ve čtvrté minutě nastaveného času postavil k přímému kopu a míč z úhlu zatočil pod břevno. Svěřenci Josého Mourinha tak prodloužili sérii bez porážky na 17 soutěžních utkání a jsou dál šestí v tabulce.

Swansea zaskočila Anfield
zdroj: ČTK/PA/Peter Byrne

"Po takovém výsledku je těžké se nějak zvlášť radovat. Ale znamená to pro mě sakra hodně. Je to velká čest a jsem hrozně moc pyšný. Nic takového jsem nečekal, když jsem do United (v roce 2004) přišel. Doufám, že přijdou další góly," řekl jednatřicetiletý Rooney, který je i historicky nejlepším střelcem anglické reprezentace.

Rooneyho branka byla navíc 88. gólem, jenž střelec Manchesteru vstřelil na hřištích soupeřů v Premier League, čímž překonal rekord Alana Shearera. "Dosáhl v kariéře skvělého úspěchu, že překonal rekord takové legendy, jako je Bobby Charlton. Nyní je Wayne legendou Manchesteru United a myslím, že zůstane zapsán v historii našeho klubu mnoho let," ocenil Rooneyho kouč Mourinho.

Manchester City neudržel vedení

Fotbalisté Manchesteru City proti Tottenhamu od začátku hráli lépe než při minulém výprasku 0:4 od Evertonu, ale v první půli se ještě neprosadili. Po změně stran domácím daroval dva góly brankář Lloris, kterého během šesti minut snadno překonali Sané a De Bruyne. V 58. minutě dal Spurs naději gólovou hlavičkou Alli a v 77. minutě zachránil londýnskému mužstvu šťastný bod střídající Son Hung-min. Následná branka náhradníka City Gabriela Jesuse nebyla uznána kvůli ofsajdu.

Obhájce titulu Leicester naopak prohrál na hřišti Southamptonu 0:3 a ztratil tak body v šestém z posledních sedmi zápasů. Už po 22 kolech inkasoval více branek než za celou loňskou mistrovskou sezonu.

Leicester tak pokračuje v nepovedené obhajobě. S 21 body z úvodních 22 zápasů vyrovnal nejhorší výkon úřadujícího mistra v historii soutěže, který drží ze sezony 1962/63 Ipswich Town. Southampton dal poprvé v sezoně dva góly v prvním poločase díky trefám Jaye Rodrígueze a Jamese Warda-Prowse, který se prosadil po 22 zápasech. V závěru ještě z penalty zvýšil Dušan Tadič, který na domácím hřišti ukončil roční čekání na gól.

Anglická fotbalová liga - 22. kolo:

Liverpool - Swansea 2:3 (55. a 69. Roberto Firmino - 48. a 52. Llorente, 74. Sigurdsson), Bournemouth - Watford 2:2 (48. King, 82. Afobe - 24. Kabasele, 64. Deeney), Crystal Palace - Everton 0:1 (87. Coleman), Middlesbrough - West Ham United 1:3 (27. Stuani - 9. a 43. Carroll, 90.+4 Calleri), Stoke - Manchester United 1:1 (19. vlastní Mata - 90.+4 Rooney), West Bromwich - Sunderland 2:0 (30. Fletcher, 36. Brunt), Manchester City - Tottenham 2:2 (49. Sané, 54. De Bruyne - 58. Alli, 77. Son Hung-min), Southampton - Leicester 3:0 (26. Ward-Prowse, 39. Rodríguez, 85. Tadič z pen.),  Arsenal - Burnley 2:1 (59. Mustafi, 90.+8 Sánchez z pen. - 90.+3 Gray z pen.), Chelsea - Hull 2:0 (45.+7 Diego Costa, 81. Cahill).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články