Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Arsenal skolil Tottenham. United v derby s Manchesterem City sestřelili Foden a Haaland

Pomyslný klíč od severního Londýna si vzal zpět Arsenal. V 9. kole Premier League zdolal Tottenham 3:1 a pojistil si vedení v tabulce. "Spurs" poprvé v sezoně prohráli a jsou třetí se čtyřbodovou ztrátou. Druhé místo udržel Manchester City, který v derby přejel United 6:3, když se hattrickem blýskli Erling Haaland a Phil Foden. Zaváhal naopak Liverpool, jenž remizoval 3:3 se čtvrtým Brightonem. "Reds" tak pokračují ve špatném startu a v tabulce jsou až devátí. West Ham si poradil s Wolverhamptonem a poprvé v ročníku vyhrál doma. Leicester si připsal první výhru v sezoně, kanonádu 4:0 proti Nottinghamu řídil James Maddison.

Erling Haaland
zdroj: ČTK / AP autor: Rui Vieira

Skóre 192. severolondýnského derby otevřel ve 20. minutě domácí Partey oku lahodící střelou zpoza vápna do "šibenice" Llorisovy svatyně. Hosté vyrovnali o jedenáct minut později, kdy se z pokutového kopu trefil kanonýr Kane a dal sedmý gól v sezoně.

Čtyři minuty po přestávce vrátil Arsenalu vedení Jesus a v 67. minutě stanovil konečný výsledek Xhaka. V té době už hrál Tottenham v deseti po vyloučení pravého obránce Emersona Royala za surovou hru.

Haaland zastavil rozjeté United na kolena

Fotbalisty Manchesteru City porazili konkurenční United 6:3 a třetím hattrickem v sezoně a dvěma asistencemi se blýskl nejlepší střelec soutěže Erling Haaland. Tři góly přidal i jeho spoluhráč Phil Foden. "Rudí ďáblové" prohráli po sérii čtyř výher a v neúplné tabulce drží šesté místo.

Svěřenci trenéra Guardioly rozhodli manchesterské derby už v prvním poločase. Skóre otevřel v osmé minutě Foden po zpětné přihrávce do pokutového území. Pak se Haaland nejprve prosadil hlavou po rohovém kopu a následně opět po spolupráci s De Bruynem akrobaticky zakončil ve skluzu.

Těsně před koncem poločasu si Haaland připsal ještě asistenci u druhého Fodenova gólu. Anglický reprezentant zaznamenal 50. soutěžní branku v dresu "Citizens". Od začátku sezony 2020/21 inkasovali United v prvních poločasech čtyři góly již počtvrté, což je nejhorší bilance v lize.

Po změně stran snížil Antony, v 64. minutě ale opět udeřil Haaland. Dvaadvacetiletý Nor se stal prvním hráčem Premier League, který dokázal vstřelit hattrick ve třech po sobě jdoucích domácích zápasech.

"Gólů mohlo být klidně víc, hlavně po změně stran jsme polevili a náš výkon nebyl ideální. Druhou půli jsme dokonce prohráli, takže pořád máme na čem pracovat," citoval po utkání Haalanda server BBC.

V sezoně má na kontě po osmi odehraných zápasech už 14 branek a s náskokem vede tabulku střelců. Bodový účet ještě záhy navýšil asistencí na třetí Fodenovu trefu.

"Několikrát jsem říkal, že nám pouze předvádí to, co už dokázal během angažmá v Norsku, Rakousku a Německu. Kvalita našeho týmu mu samozřejmě pomáhá, ale rozhodně jsme ho tu neučili hrát fotbal," řekl trenér Pep Guardiola.

V závěru zápasu zkorigoval skóre dvěma góly Martial, ale na třetím prohraném derby United v řadě to nic nezměnilo. V pořadí 187. manchesterské derby bylo gólově nejbohatší v historii.

Liverpool opět zaváhal, Chelsea spasil Gallagher

Další ztrátu utrpěl Liverpool. Hosté z jihu Anglie vedli už po sedmnácti minutách na Anfieldu 2:0 po dvou brankách Trossarda. "Reds" skóre otočili díky dvěma zásahům Firminha a vlastnímu gólu Webstera v 63. minutě. Sedm minut před koncem řádné hrací doby ale završil po pěkné týmové akci Trossard hattrick.

Klub z města Beatles podruhé za sebou remizoval a nadále se mu v lize příliš nedaří. Na devátém místě ztrácí na Arsenal už jedenáct bodů. Brighton má o čtyři body více.

S jednobodovou ztrátou následuje Chelsea poté, co poprvé zvítězila pod novým koučem Grahamem Potterem. V dalším londýnském derby porazila domácí Crystal Palace 2:1. V 7. minutě otevřel skóre domácí Edouard, ale sedm minut před přestávkou vstřelil první gól v dresu "Blues" Aubameyang a v poslední minutě dokonal obrat Gallagher.

Fulham doma podlehl Newcastlu po nepodařeném prvním poločase a v dlouhém oslabení 1:4. Už v 8. minutě musel opustit hrací plochu Chalobah za zmaření zjevné brankové možnosti a do přestávky početní výhodu využili Wilson, Almirón a Longstaff. Po přestávce se znovu prosadil Almirón, až těsně před koncem snížil Reid.

Everton navázal na první ligovou výhru z minulého kola a v Southamptonu zvítězil 2:1 po trefách Coadyho a McNeila. Za domácí skóroval Aribo. Tým z jihu Anglie prohrál potřetí v řadě.

West Ham poprvé oslavoval doma

"Hammers" s Tomášem Součkem porazili Wolverhampton 2:0, poprvé triumfovali na vlastním stadionu a opustili díky tomu sestupové pásmo, do kterého naopak spadl soupeř. Vladimír Coufal sledoval utkání z lavičky.

Skóre otevřel ve 29. minutě italský reprezentant Scamacca, který do londýnského klubu přestoupil v létě ze Sassuola a dal první ligovou branku v dresu West Hamu. Brzy po přestávce zvýšil po zblokované střele Kehrera pohotovou střelou k tyči Bowen.

Maddison zařídil tři góly Leicesteru

Anglický mistr z roku 2016 Leicester před dvěma měsíci v úvodním ligovém kole remizoval s Brentfordem a poté zaznamenal šest porážek za sebou. Černou sérii ukončili svěřenci trenéra Brendana Rodgerse zásluhou povedené desetiminutovky v prvním poločase, kdy se mezi 25. a 35. minutou trefili dvakrát James Maddison a jednou Harvey Barnes. Skóre uzavřel v 73. minutě patičkou po Maddisonově přihrávce střídající Patson Daka.

Anglická fotbalová liga - 9. kolo:

Arsenal - Tottenham 3:1 (20. Partey, 49. Jesus, 67. Xhaka - 31. Kane z pen.), Bournemouth - Brentford 0:0, Crystal Palace - Chelsea 1:2 (7. Edouard - 39. Aubameyang, 90. Gallagher), Fulham - Newcastle 1:4 (88. Reid - 33. a 57. Almirón, 11. Wilson, 43. Longstaff), Liverpool - Brighton 3:3 (33. a 54. Firmino, 63. vlastní Webster - 4., 18. a 83. Trossard), Southampton - Everton 1:2 (49. Aribo - 52. Coady, 54. McNeil), West Ham United - Wolverhampton 2:0 (30. Scamacca, 55. Bowen), Manchester City - Manchester United 6:3 (8., 44. a 73. Foden, 34., 37. a 64. Haaland - 84. a 90.+1 z pen. Martial, 56. Antony), Leeds - Aston Villa 0:0Leicester - Nottingham 4:0 (25. a 35. Maddison, 27. Barnes 73. Daka).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články