Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Arsenal si jede do Neapole pro postup, Milán potřebuje bodovat s Ajaxem

Praha – Souboj o poslední volná místa v osmifinále nabídne večerní program Ligy mistrů. Nejblíž postupu je Arsenal, který si může v Neapoli dovolit i prohrát. Domácí naopak potřebují získat více bodů než Dortmund, který hraje v Marseille. Velké drama slibuje duel v Miláně, kde se AC utká v přímém duelu o play-off s Ajaxem Amsterodam. Přímý přenos utkání Neapol – Arsenal sledujte živě na ČT sport nebo na našem webu od 20:15. Textový on-line přenos ze zápasu AC Milán – Ajax Amsterodam poté od 20:45 na našem webu.

Tomáš Rosický z Arsenalu v zápase Ligy mistrů proti Neapoli
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

Ze středečních aktérů už mají postup do jarní vyřazovací fáze jistý Chelsea s brankářem Petrem Čechem, FC Barcelona a Atlético Madrid, které je i jistým vítězem skupiny.

Arsenal vede skupinu F o tři body před Neapolí a Dortmundem a v Itálii mu stačí k postupu i porážka nižší než 0:2. Neapol kvůli horší vzájemné bilanci potřebuje získat víc bodů než Dortmund, který zajíždí na hřiště nejhoršího celku skupiny Marsille, jenž doposud nezískal ani bod.

"Poprvé za 150 zápasů v LM se mi stalo, že 12 bodů nestačí k postupu. Jsme v ošidné situaci, myslíte si, že vám stačí v Neapoli pouze neprohrát velkým rozdílem. Je však nebezpečné mít tuhle věc v hlavě," uvedl trenér Arsenalu Arséne Wenger, jehož tým vede anglickou ligu o pět bodů před Liverpoolem.

AC Milán je ve skupině H druhý s jednobodovým náskokem před Ajaxem, takže mu proti nizozemskému celku doma stačí remíza. Amsterodamský tým, který před dvěma týdny zdolal 2:1 Barcelonu, už dokázal vyhrát na San Siru v závěrečném utkání skupiny před třemi lety.

Středeční utkání bude mít zvláštní náboj pro milánského záložníka a odchovance Ajaxu Urbyho Emanuelsona. "Vypadají jako velmi talentovaný výběr a jejich vítězství nad Barcelonou udělalo v Itálii dojem. Viděl jsem jen výsledek, ale umím si představit, jak fantasticky museli hrát. Největší nebezpečí Ajaxu? Myslím, že trenér Frank de Boer," konstatoval Emanuelson.

Barcelona bez zraněné hvězdy Lionela Messiho si chce pojistit postup z první příčky proti již vyřazenému Celtiku Glasgow. Ten v elitní soutěži včetně předkol prohrál venku třikrát za sebou a při posledních čtyřech duelech nevstřelil ani branku.

Schalke potřebuje k postupu ze skupiny E na svém hřišti porazit Basilej, která má především díky dvěma výhrám nad Chelsea o bod víc než tým z Gelsenkirchenu. Švýcaři ale nevzpomínají rádi na poslední návštěvu Německa, protože v předminulé sezoně LM schytali od Bayernu v odvetném osmifinále potupný debakl 0:7. "Dobře si uvědomujeme, že potřebujeme vítězství, a tohle z nás musí soupeř cítit od první minuty zápasu," nabádal záložník Schalke Kevin-Prince Boateng, jehož tým už dokázal v Basileji vyhrát 1:0.

Chelsea si chce proti Steaue Bukurešť upevnit první místo. Rumunský celek má v LM sérii 22 zápasů bez výhry, která se táhne od září 2006. Dalším neúspěchem Steaua překoná nelichotivý rekord Spartaku Moskva, který v minulém kole vyrovnala remízou 0:0 se Schalke.

"Přestože už nám postup nemůže uniknout, chceme doma zvítězit a udržet první místo ve skupině. To je jediný cíl. Minulý zápas v Lize mistrů jsme prohráli, takže máme co napravovat. Doma bychom rádi získali tři body a šli do další fáze z prvního místa," uvedl gólman Čech.

Ve skupině G má složitější pozici Porto. Vítěz Ligy mistrů z roku 2004 musí v Madridu zdolat neporaženého lídra Atlético a zároveň doufat, že Zenit Petrohrad nezvítězí na půdě Austrie Vídeň. V sestavě již vyraženého rakouského šampiona by mohl dostat šanci český útočník Tomáš Jun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články