Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Arsenal na úvod Premier League zvládl derby s Crystal Palace, City si poradilo s West Hamem

Úvodní kolo Premier League je tu. Arsenal začátek soutěže zvládl, když porazil v londýnském derby Crystal Palace 2:0. O vítězství "kanonýrů" rozhodl gólem brazilský útočník Gabriel Martinelli ve 20. minutě, v závěru si dal ještě vlastní branku domácí stoper Marc Guéhi. Liverpool s Fulhamem, nováčkem soutěže, pouze remizoval. O výhře Chelsea rozhodl z pokutového kopu Jorginho. United při premiéře trenéra Haga naopak nestačili na Brighton. City si naopak poradili s West Hamem 2:0.

Radost hráčů Arsenalu
zdroj: ČTK/PA autor: Adam Davy

Martinelli se prosadil ze vzduchu po rohovém kopu, kdy mu míč připravila rovněž hlavou letní posila z Manchesteru City Zinčenko. Kouč Mikel Arteta si tak připsal 50. vítězství na lavičce Arsenalu. Potřeboval na to 98 soutěžních utkání, rychleji se povedlo na tuto metu dosáhnout jen klubové legendě Arsénu Wengerovi (94 zápasů).

Naopak trenér domácích Patrick Vieira poprvé podlehl svému bývalému klubu, ve kterém v letech 1996 až 2005 prožil nejúspěšnější roky hráčské kariéry. V minulé sezoně Crystal Palace s městským rivalem venku remizoval 2:2 a doma vyhrál 3:0.

Nevydařená premiéra

První soutěžní utkání pod vedením nového trenéra Erika ten Haga se nevydařilo Manchesteru United, šestý tým minulé sezony podlehl doma Brightonu 1:2. Strůjcem vítězství hostů byl německý fotbalista Pascal Gross, který v prvním poločase vstřelil dvě branky a již na úvod nové sezony vyrovnal svůj gólový účet z minulého ročníku.

První gól dal Gross z bezprostřední blízkosti ve 30. minutě po přihrávce bývalého hráče United Welbecka. V 39. minutě pak pohotově zareagoval na vyraženou Marchovu střelu a z malého vápna zvýšil.

Ve druhém poločase přišel na hřiště Ronaldo a "rudým ďáblům" se podařilo vyvinout tlak, který vyvrcholil rohovým kopem, po kterém si hostující Mac Allister srazil míč do vlastní sítě. Vyrovnat se však Manchesteru nepovedlo a po květnové prohře 0:4 v Brightonu podlehli týmu z jižní Anglie i na Old Trafford.

Leicester se v prvním kole Premier League utkal se svým oblíbeným soupeřem Brentfordem, který proti "liškám" zvítězil naposledy v roce 1953. Zápas se vyvíjel slibně pro domácí, kteří si góly Castagneho ve 33. minutě a Dewsbury-Halla ve 46. minutě vytvořili dvougólový náskok. Brentfordu se však podařilo ve druhé půli vyrovnat: kanonýr Toney nejdříve v 62. minutě snížil, v 86. minutě pak Dasilva střelou ze střední vzdálenosti stanovil konečné skóre 2:2.

První zápas zvládl i další londýnský velkoklub Chelsea. O výhře "Blues" rozhodl proměněnou penaltou v nastaveném čase úvodního dějství Jorginho. Italský záložník dal 20. gól v Premier League, z toho 18. z pokutového kopu.

Fotbalisté Chelsea nechtějí prokletou devítku

Naposledy s devítkou v Chelsea nastupoval Romelu Lukaku, kterého londýnský celek loni v srpnu přivedl za sto milionů liber jako nejdražší posilu v historii klubu. Po nevýrazné sezoně se však belgický útočník vrátil do Interu Milán.

Kletba čísla devět však v minulosti v Chelsea postihla i další ofenzivní hvězdy. Na Stamford Bridge se neprosadili Hernán Crespo, Fernando Torres, Radamel Falcao, Gonzalo Higuaín nebo Álvaro Morata.

"Všichni mi tvrdí, že to číslo je prokleté. Není to tak, že bychom ho vynechali z jiných důvodů," reagoval Tuchel na dotaz, zda klub devítku šetří pro příchod ofenzivní posily. Spekuluje se totiž o příchodu Pierra-Emericka Aubameyanga z Barcelony.

"Nikdo si prostě to číslo nechce vzít. Lidé, co už jsou v klubu delší dobu, mi říkají: Je to tak. Ten a ten hráli s devítkou a přestali dávat góly," přidal německý kouč. "Takže to číslo nikdo nechce a já to chápu, protože jsem také pověrčivý," dodal.

Srbský útočník během minulé postupové sezony byl s 43 trefami suverénně nejlepším střelcem druhé ligy a na formu navázal i v prvním zápase Premier League. V 32. minutě si naskočil na Teteho centr a hlavou překonal brankáře Alissona. V 64. minutě srovnal po Salahově přihrávce při debutu v anglické lize střídající Núňez, Mitrovič ale vzápětí vrátil Fulhamu vedení z pokutového kopu, který sám vybojoval. Proti Liverpoolu se kopala v lize penalta po 51 zápasech.

Alespoň bod favoritovi zařídil deset minut před koncem po Núňezově přiťuknutí Salah. "Reds" mohli skóre otočit, v nastavení ale po Hendersonově střele ze střední vzdálenosti zachránilo slovenského brankáře Rodáka podruhé v zápase břevno.

Southampton poslal do vedení gólovým volejem kapitán Ward-Prowse, od té doby už ale střílel branky pouze domácí Tottenham. Paradoxně se ale netrefil ani kanonýr Kane, ani nejlepší střelec minulé sezony Premier League Son Hung-min. Ještě do pauzy otočili stav Sessegnon a Dier, další zásah přidal Kulusevski a do vlastní sítě skóroval ještě obránce Salisu.

Newcastle navázal na úspěšnou druhou polovinu minulého ročníku a v lize vyhrál posedmé z posledních devíti utkání. Proti Nottinghamu, který se vrátil od nejvyšší soutěže po 23 letech, proměnil velký tlak v úvodní branku v 58. minutě výstavní ránou zpoza vápna Schär. V závěru se trefil i útočník Wilson, jenž skóroval v úvodním zápase sezony potřetí v řadě. To se v dresu "strak" dosud povedlo pouze klubové legendě Alanu Shearerovi.

Anglická fotbalová liga - 1. kolo:

Crystal Palace - Arsenal 0:2 (20. Martinelli, 85. vlastní Guéhi), Fulham - Liverpool 2:2 (32. a 72. z pen. Mitrovič - 64. Núňez, 80. Salah), Bournemouth - Aston Villa 2:0 (3. Lerma, 80. Moore), Leeds - Wolverhampton 2:1 (24. Rodrigo, 74. Aaronson - 6. Podence), Newcastle - Nottingham 2:0 (58. Schär, 78. Wilson), Tottenham - Southampton 4:1 (21. Sessegnon, 31. Dier, 60. vlastní Salisu, 63. Kulusevski - 12. Ward-Prowse), Everton - Chelsea 0:1 (45.+8 Jorginho z pen.), Leicester - Brentford 2:2 (33. Castagne, 46. Dewsbury-Hall - 62. Toney, 86. Dasilva), Manchester United - Brighton 1:2 (68. vlastní Mac Allister - 30. a 39. Gross), West Ham - Manchester City 0:2 (36. z pen. a 65. Haaland).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články