Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Arsenal ani Tottenham se titulu nepřiblížily, Leicester vede už o pět bodů

Londýn - Jedno z nejdůležitějších derby o severní Londýn v historii skončilo bez vítěze. Ani domácí Tottenham, ani Arsenal se k titulu nepřiblížily. Gunners po třech prohrách v řadě zabrali a v deseti dokázali alespoň srovnat na 2:2, za vedoucím Leicesterem na třetím místě ale zaostávají už o osm bodů, druhý Tottenham ztrácí o tři body méně. Foxes vybojovali na hřišti Watfordu výhru 1:0 díky trefě Mahríze.

Utkání Tottenham - Arsenal
zdroj: Reuters

Trenér Arsenalu Wenger učinil oproti domácímu fiasku se Swansea několik změn - debut v základní sestavě v Premier League si odbyl Elneny, a nahradil tak ve středu hřiště Ramseyho, jenž začínal na pravém kraji hřiště. Do brány se místo zraněného Čecha postavil Ospina, na levém beku se po delší době objevil kvůli lehkému zranění Monreala Gibbs.

Tottenham začal ve velkém tempu a nepouštěl Arsenal k rozehrávce, větší šance ale oba týmy v první půlhodině spíš míjely. Gunners sice neměli hodně ze hry, díky dobrému vykrývání prostorů ve středu hřiště od Coquelina a Elnenyho ale nepouštěli soupeře do stoprocentních šancí. Obrovskou příležitost ale přece jen měl po šestadvaceti minutách Lamela, který si dobře naběhl na prudký přízemní centr Walkera, Ospina ale skvělým reflexivním zákrokem argentinského hráče vychytal.

Přes větší převahu domácích Spurs to byl Arsenal, který se dostal do vedení. Welbeck se dostal za obranu po propadnuté přihrávce, nacentroval na druhou stranu vápna, kde Bellerín vyslal Ramseyho a velšský záložník parádní patičkou zakončil za Llorise. Otřesený Tottenham mohl do konce poločasu inkasovat ještě po několika nebezpečných příležitostech Arsenalu, ale oba týmy šly do kabin za stavu 0:1.

V druhém poločase začaly oba týmy poměrně otevřeně, průběh zápasu ale ovlivnila červená karta pro Coquelina, který si připsal druhou žlutou za zbytečný zákrok na Kanea. Tottenham převaha výrazně nabudila a vypracoval si množství tutovek. Ospina vytahoval míč prakticky zpoza brankové čáry, jestřábí oko prokázalo, že míč ji nepřekročil jen o milimetry.

Vzápětí již Tottenham srovnal. Rohový kop z levé strany propadl až k Lamelovi, od nějž se míč odrazil k Alderweireldovi a ten zakončil za Ospinu. Jen pár minut poté Kane parádně obstřelil Ospinu k pravé tyči a Spurs se dostali do vedení.

Arsenal ale utkání nevzdal a na Tottenhamu byl viditelný obrovský úbytek sil. Čtvrt hodiny před koncem se k míči na pravém kraji vápna dostal Sánchez a prostřelil Llorise ke vzdálenější tyči.

Arsenal mohl utkání dokonce vyhrát, Sánchez se dostal do dobré pozice na kraji vápna, ale příliš přemítal, co s míčem udělat, až jeho střela byla zblokována. Stoprocentní šanci v nastavení trestuhodně promrhal Ramsey, který se dostal jeden na jednoho proti Llorisovi, stačil se však k němu vrátit Wimmer a jeho střelu zblokovat na rohový kop.

Slavící Rijad Mahríz z Leicesteru
zdroj: imago sportfotodienst

Remízu svých pronásledovatelů využil Leicester, který ve Watfordu zvítězil po další brance Rijáda Mahrize. Alžírský záložník se v 59. minutě dostal ke střele z vápna a trefil se přesně k tyči. Byl to jeho patnáctý gól v sezoně, jedenáctkrát Mahriz skóroval na hřištích soupeře. Jen jednou v historii Premier League se stalo, že by tým s alespoň pětibodovým náskokem po 29 kolech nezískal titul. Před rokem byl přitom Leicester na posledním místě Premier League.

"Byl to těžký zápas, ale máme velkou radost, že jsme vyhráli. Jsou to důležité tři body. Titul jsme však ještě nezískali, musíme bojovat a jít krokem za krokem. Hráčům říkám, že každý zápas je jako finále," uvedl kouč Claudio Ranieri, který ve své trenérské kariéře ještě žádný ligový titul nezískal.

"Nevím, kolik bodů budeme potřebovat. Před sezonou jsem tvrdil, že potřebujeme o jeden více než 39 z minulé sezony. Ale samozřejmě teď usilujeme o něco mimořádného. Cítím i podporu nezaujatých fanoušků, hodně lidí mě zastavuje a přeje nám štěstí. Děkujeme, cítíme se skvěle a musíme v tom pokračovat," dodal Ranieri.

Radující se Emre Can a Christian Benteke
zdroj: imago sportfotodienst

Do zápasu Crystal Palace s Liverpoolem vstoupili lépe domácí a v 11. minutě Adebayor nastřelil hlavou břevno. Gól mohli oslavit až krátce po změně stran, když se k odraženému míči dostal Ledley a dal první branku v sezoně. Před vlastními fanoušky naposled podobnou radost prožil v listopadu 2014, kdy zásahem přispěl k výhře 3:1 právě nad "Reds".

Situaci hostům ještě zkomplikoval v 62. minutě Milner, který musel po druhé žluté kartě opustit hřiště. Přesto se Liverpool dostal k vyrovnání díky velké chybě gólmana McCarthyho. Ten se postavil do branky Crystal Palace poprvé od září a na dnešní zápas nebude vzpomínat v dobrém, neboť nepovedeným odkopem poslal míč k Firminovi, který přesně zakončil. Brazilský útočník Liverpoolu se v tomto roce přímo podílel na 11 ligových gólech, což se nikomu jinému nepovedlo.

V závěru mohl dokonat obrat Moreno, trefil však tyč. Hosté se dočkali až v posledních vteřinách. Delaney fauloval ve vápně střídajícího Bentekeho, belgický útočník sám proměnil nařízenou penaltu a prosadil se poprvé od 30. prosince.

První komplikaci pro Manchester United v zápase na hřišti West Bromwiche přinesl záložník Mata, který byl už v 26. minutě po dvou žlutých kartách poslán do šatny. Pro Španěla to byla první červená karta v seniorské kariéře. Přesilovku domácí využili v 66. minutě, když se ve čtvrtém utkání z posledních šesti prosadil Rondón. West Bromwich bodoval počtvrté v řadě. Manchesteru se nedaří na hřištích soupeřů: vyhrál pouze jediné střetnutí z posledních osmi. V Premier League na stadionu West Bromwiche podlehl poprvé.

Manchester City si bez problémů poradil 4:0 s poslední Aston Villou. V první půli se i přes velký tlak ještě neprosadil, po přestávce ale soupeři nastřílel čtyři branky a ukončil sérii tří porážek.

Na páté místo se vrátil West Ham, který otočil utkání na hřišti Evertonu a zvítězil 3:2. Domácí i přes vyloučení Mirallase vedli ještě po 75 minutách 2:0, Romelu Lukaku navíc v 69. minutě neproměnil pokutový kop. Jenže poslední čtvrthodina patřila West Hamu, který po brankách Antonia, Sakha a Payeta získal všechny body. West Hamu se dvougólovou ztrátu podařilo otočit po 16 letech.

Chelsea nedokázala na domácím hřišti porazit Stoke. Svěřenci Guuse Hiddinka sice vedli po brance Armanda Traorého, jenže Mamemu Dioufovi se povedlo pět minut před koncem vyrovnat. Chelsea zůstává desátá, Stoke patří sedmé místo.

Výsledky 29. kola Premier League

Tottenham - Arsenal 2:2 (60. Alderweireld, 62. Kane - 39. Ramsey, 76. Sánchez), Chelsea - Stoke 1:1 (39. B. Traoré - 85. Diouf), Everton - West Ham United 2:3 (13. Lukaku, 56. Lennon - 79. Antonio, 81. D. Sakho, 90.+1 Payet), Manchester City - Aston Villa 4:0 (50. a 60. Agüero, 48. Y. Touré, 66. Sterling), Newcastle - Bournemouth 1:3 (80. A. Pérez - 28. vlastní Taylor, 70. King, 90.+2 Daniels), Southampton - Sunderland 1:1 (90.+3 Van Dijk - 85. Defoe), Swansea - Norwich 1:0 (61. Sigurdsson), Watford - Leicester 0:1 (56. Mahriz), Crystal Palace - Liverpool 1:2 (48. Ledley - 72. Firmino, 90.+6 Benteke z pen.), West Bromwich - Manchester United 1:0 (66. Rondón). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články