Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Argentinci podlehli doma Uruguayi a prohráli poprvé od MS. Neuspěla ani Brazílie

Úřadující mistři světa z Argentiny utrpěli poprvé od prosincového zisku titulu porážku. První bodovou ztrátu v kvalifikaci o postup na šampionát v roce 2026 připravila týmu kolem Lionela Messiho Uruguay, která v Buenos Aires zvítězila 2:0. Neuspěli ani Brazilci, kteří podlehli Kolumbii 1:2 po "slepených" gólech hrdiny večera Luise Díaze, jenž byl v minulých dnech v centru pozornosti kvůli únosu rodičů.

Argentina po pěti kolech vede tabulku už jen o dva body před Uruguayí. V bodových rozestupech následují Kolumbie a Venezuela, která po bezbrankové remíze s Ekvádorem odsunula dosud třetí Brazílii až na pátou příčku.

Uruguayské vítězství zařídili brankami v závěrech poločasů barcelonský obránce Ronald Araújo a liverpoolský útočník Darwin Núňez.

V utkání nedošlo na souboj Messiho s navrátilcem do uruguayského týmu Luisem Suárezem, který při první nominaci od MS strávil duel na lavičce náhradníků.

Argentinci až v devátém utkání od finálového vítězství po penaltovém rozstřelu nad Francií našli přemožitele a také poprvé inkasovali. Při předchozích osmi výhrách měli celkově skóre 20:0.

"Vůbec jsme se v tom zápase necítili dobře. Uruguay hraje fyzický fotbal postavený na dobré týmové práci. Je to proti nim vždycky stejné," řekl Messi, který ve druhém poločase trefil břevno z přímého kopu.

Trenér Lionel Scaloni uznal, že soupeř hrál lépe. "To, že jsme mistři světa, neznamená, že už nikdy neprohrajeme. Už jsem to říkal a budu v tom pokračovat, nejsme neporazitelní," konstatoval protějšek Marcela Bielsy po první porážce po celkem 14 zápasech.

Díaz rozhodl zápas v Barranquille dva dny poté, co se poprvé setkal s otcem, kterého v minulém týdnu propustila levicová gerilová skupina Národní osvobozenecká armáda (ELN).

Hráčovi rodiče byli uneseni 28. října, matka šestadvacetiletého útočníka Liverpoolu byla osvobozena už záhy při záchranné akci.

Utkání začali lépe bez zraněného Neymara hrající Brazilci a zásluhou útočníka Arsenalu Gabriela Martinelliho od 4. minuty vedli.

Tým dočasného kouče Fernanda Dinize ale náskok neudržel, protože Díaz dvěma hlavičkami v 75. a 79. minutě skóre i k radosti šťastného otce v hledišti otočil. "Děkuji bohu, který tohle všechno umožnil," uvedl dojatý Díaz.

"Prožívali jsme těžké chvíle, ale život člověka posílí a zocelí. Takový je fotbal a takový je život. Tohle vítězství jsme si zasloužili," dodal. Uznání mu vyslovil i brazilský brankář a spoluhráč z Liverpoolu Allison. "Je to kamarád a v minulých dnech hodně trpěl. Tohle je za hranicemi fotbalu. My ale odjíždíme zklamaní," konstatoval.

Brazilci z posledních tří kvalifikačních zápasů získali jen bod za remízu s Venezuelou (1:1), minule prohráli 0:2 v Uruguayi. A v dalším utkání kanárci přivítají v úterý na Maracaná Argentinu.

Kvalifikace MS 2026 – jihoamerická zóna CONMEBOL:

Bolívie – Peru 2:0 (1:0)
Branky: 20. H. Vaca, 88. R. Vaca.

Argentina – Uruguay 0:2 (0:1)
Branky: 41. R. Araújo, 87. Núňez.

Kolumbie – Brazílie 2:1 (0:1)
Branky: 75. a 79. Díaz – 4. Martinelli.

Chile – Paraguay 0:0
ČK: 88. Méndez – 44. Rojas.

Venezuela – Ekvádor 0:0

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články