Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Maxa liga 2024/2025

Argentina narazila v Kolumbii, Brazilci se dál trápí

Argentina prohrála 1:2 v Kolumbii a v jihoamerické kvalifikaci o postup na mistrovství světa teprve podruhé zaváhala. Neuspěla ani Brazílie, která podlehla 0:1 v Paraguayi. Novým trenérem Spojených států byl jmenován Mauricio Pochettino.

Sestřih utkání Kolumbie – Argentina
zdroj: Reuters autor: Luisa Gonzalez

Úřadující mistři světa Argentinci, kteří opět postrádali zraněného kapitána Lionela Messiho, prohrávali od 25. minuty po zásahu Yersona Mosquery. Po přestávce srovnal Nicolas González, ale v 60. minutě rozhodl o výhře domácích z penalty James Rodríguez.

Kolumbie tak oplatila Argentině porážku z nedávného finále Copy América a po prohře 0:2 s Uruguayí jí připravila teprve druhou ztrátu v probíhající kvalifikaci. V tabulce je Argentina stále první s náskokem dvou bodů před Kolumbií.

"Je to skvělé vítězství proti argentinskému týmu, který vyhrál úplně všechno," řekl Rodríguez. "Podmínky sice byly hodně náročné, protože bylo velké vedro, ale odehráli jsme to velmi dobře," dodal záložník.

Až na páté příčce v tabulce je po čtvrté porážce z posledních pěti zápasů Brazílie. Naposledy majitelé rekordních pěti titulů mistrů světa neuspěli v Paraguayi, kde stále chyběl zraněný hvězdný útočník Neymar.

Jedinou branku zápasu vstřelil ve 20. minutě Diego Gómez. "Jakmile dali gól, bylo po zápase. Od začátku totiž jen bránili a potom se zatáhli úplně," řekl brazilský záložník Lucas Moura. "V týmu je hodně změn, pořád se hledáme," přidal obránce Marquinhos.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Omán – Jižní Korea

Omán se Šilhavým na lavičce prohrál 1:3 s Koreou

Šilhavý se ujal ománského týmu letos v únoru a po sérii tří výher a jedné remízy s ním postoupil do třetí fáze kvalifikace. V ní se však výběru bývalého kouče české reprezentace, Liberce nebo Slavie zatím nedaří.

V úvodním utkání Omán minulý týden podlehl 0:1 Iráku, nyní proti Koreji sice domácí dokázali v nastavení prvního poločasu srovnat na 1:1, ale nakonec po dvou gólech v závěru prohráli 1:3. Omán tak v šestičlenné skupině jako jediný ještě nebodoval a je poslední.

Na šampionát přímo postoupí první dva celky tabulky, týmy na třetím a čtvrtém místě zamíří do čtvrté fáze, kde se bude hrát o dvě místa na mistrovství a o účast v baráži.

Mauricio Pochettino
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier/File Photo

USA povede bývalý kouč Chelsea nebo PSG

Dvaapadesátiletý Pochettino podepsal dvouletou smlouvu a nahradí dočasného kouče Mikeyho Varase. "Rozhodnutí přijmout nabídku amerického svazu pro mě nebylo jen o fotbale. Ale také o cestě, na jaké se tým a země nacházejí," uvedl Pochettino.

Varas se týmu ujal poté, co po nepovedeném vystoupení na mistrovství Jižní Ameriky skončil Gregg Berhalter. Američané pod jeho vedením v přípravě prohráli 1:2 s Kanadou a remizovali 1:1 s Novým Zélandem.

Američany povede Pochettino minimálně do mistrovství světa v roce 2026, které USA uspořádají s Mexikem a Kanadou.

Argentinský trenér naposledy vedl Chelsea, kde skončil letos v květnu. Před tím bývalý reprezentant trénoval Espaňol Barcelona, Southampton, Tottenham a Paris St. Germain, s nímž v roce 2022 získal titul.

Výsledky kvalifikace MS 2026 – jihoamerická zóna CONMEBOL:

Kolumbie – Argentina 2:1 (1:0)
Branky: 25. Mosquera, 60. Rodríguez z pen. – 48. González.

Chile – Bolívie 1:2 (1:2)
Branky: 39. Vargas – 13. Algaraňaz, 45.+1 Terceros.

Ekvádor – Peru 1:0 (0:0)
Branka: 54. Valencia.

Paraguay – Brazílie 1:0 (1:0)
Branka: 20. Gómez.

Venezuela – Uruguay 0:0

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články