Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Argentina deklasovala Paraguay a zahraje si s Chile o titul

Concepción (Chile) - Argentinští fotbalisté v semifinále Copy América zničili Paraguay 6:1 a postoupili do finále turnaje. Zde se střetnou s Chile a mohou po dlouhých 22 letech konečně vyhrát velkou mezinárodní trofej. Čtyřnásobný držitel Zlatého míče Lionel Messi sice neskóroval, ale podílel se hned na pěti gólech a předvedl výborný výkon.

Lionel Messi v utkání s Paraguayí
zdroj: ZUMA autor: Adrian Macias

Argentinci v předchozích čtyřech zápasech na turnaji v Chile dali dohromady čtyři branky, v druhém poločase utkání s Paraguayí se jim však povedlo totéž. Již po čtvrthodině hry se však dostali do vedení, když skóre otevřel Marcos Rojo po Messiho centru z trestného kopu. Pak hvězdný útočník Barcelony vyslal krásným lobem do náběhu Javiera Pastoreho, který nekompromisně zvýšil na 2:0.

Další ranou pro Paraguayce bylo hned dvojité střídání již v prvním poločase, útočníci Derliz González a Roque Santa Cruz museli opustit trávník kvůli zraněním. Střídající Barrios však ještě Paraguayi poskytl naději, že by se semifinále mohlo vyvíjet podobným způsobem jako skupinové střetnutí obou týmů. Paraguay tehdy dokázala z nepříznivého stavu 0:2 proti Albiceleste ještě srovnat na závěrečných 2:2. Nepovedenou rozehrávku Roja vystihl Valdez, který prostrčil hlavičkou na nabíhajícího Barriose a bývalý forvard Dortmundu či Montpellieru na hranici vápna poslal tvrdou střelu za Romera.

Po pauze už ale byli Argentinci k nezastavení. Hned dvě minuty po změně stran vyslal Messi kolmici na Di Maríu, jenž zakončil ke vzdálenější tyči. V 53. minutě Messi znovu parádně prošel paraguayskou obranou. Na trávník si nejdříve kličkou položil jednoho paraguayského bránícího hráče, který se následně srazil se spoluhráčem, jemuž nasadil Messi jesle. Útočník Barcelony pak vybídl ke skórování Pastoreho, jehož pokus brankář Justo Villar ještě vyrazil, ale Di María už pohodně poslal míč do sítě. 

Messi rozjel i další gólovou akci, kterou po Di Maríově centru zakončil přesnou hlavičkou Sergio Agüero. Debakl Paraguaye dokonal střídající Gonzalo Higuaín, když se dostal k odraženému míči po kombinaci Messiho a Agüera a bombou za Villarova záda završil na 6:1.

"Věděli jsme, že góly přijdou. Hráli jsme dobře už předtím, dostávali se do šancí a dneska jsme konečně i stříleli branky," uvedl Messi, který dosud v reprezentačním dresu vyhrál jen olympijské zlato v Pekingu a mistrovství světa fotbalistů do 20 let.

Lionel Messi v utkání s Paraguayí
zdroj: Reuters autor: Mariana Bazo

"Musíme v těchhle výkonech pokračovat. Hráči byli dneska před brankou přesní a efektivní," řekl argentinský kouč Gerardo Martino. Navzdory jasné výhře našel i nedostatky. "Málo jsme presovali, ať už to bylo na naší, nebo jejich polovině hřiště. S výsledkem jsem spokojený, ale když je potřeba něco vylepšit, udělám to, ať je skóre jakékoli," prohlásil Martino.

"Byla to pořádná nakládačka, ale Paraguayci musí být pyšní na tenhle tým, který se bude dál zlepšovat. Hráli jsme proti nejlepšímu týmu světa. Byli lepší úplně ve všem," konstatoval argentinský trenér paraguayské reprezentace Ramón Díaz.

Argentina útočí na patnácté vítězství na jihoamerickém šampionátu, kterým by vyrovnala rekord Uruguaye. Copu América vyhrála naposledy v roce 1993, od té doby žádnou cennou trofej nezískala. Před finále může Messiho a spol. povzbudit pohled do statistik. Předchozí čtyři turnaje na chilské půdě ovládli právě Argentinci a se svým nadcházejícím soupeřem na jihoamerickém šampionátu nikdy neprohráli.

Zdroj
ČTK, ČT sport, YouTube

Hlavní zprávy

Nejčtenější články