Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Anglie se přes nepokoje chystá na ligový start

Praha - Tento víkend odstartuje nová sezona nejsledovanější fotbalové ligy světa. Dvacátý ročník Premier League zřejmě znovu přinese především souboj tradičních rivalů Manchesteru United a Chelsea, kteří si rozdělili sedm posledních titulů. Do boje o první příčku však chce promluvit také znovu posílený Manchester City a Arsenal, který chce ukončit šestileté čekání na trofej. Loňské trápení pak chce napravit Liverpool. Úvod ligy ale komplikuje současná situace na Ostrovech, kvůli násilnostem v Londýně musel být odložen zápas Tottenham - Everton.

United se po triumfu v minulé sezoně rozloučili hned s několika veterány (Van der Sar, Neville, Scholes, Brown, O'Shea) a trenér Alex Ferguson se rozhodl vsadit na mladou krev. Za téměř 60 milionů eur přivedl brankáře De Geu, obránce Jonese a levého záložníka Younga a podle výsledků v přípravě se zdá, že i přes obměnu kádru by neměl Manchester ztratit nic na své síle. "Možná nebudeme od začátku nejsilnější, ale budeme se zlepšovat. Tento tým má slibnou budoucnost," věří Ferguson. "Víme, že liga bude hodně vyrovnaná. Vždyť o titul bude bojovat minimálně šest týmů," dodal.

Také Chelsea vsadila hlavně na budoucnost, když přivedla především hráče, kteří teprve budou sbírat zkušenosti a v základní sestavě se budou objevovat spíše sporadicky. I výjimečný talent Lukaku se bude v nabitém útoku prosazovat stěží. Největší posilou je tak trenér André Villas Boas, který přišel z Porta jako náhrada za Carla Ancelottiho. Je tak jedním ze tří nových trenérů. Další dvě změny udělal Fulham, který angažoval Martina Jola, a Aston Villa, která přivedla Alexe McLeishe.

Velké očekávání má Manchester City, který znovu neváhal utratit přes 70 milionů eur za posily. Hlavním oživením kádru by měl být Sergio Agüero, který přišel z Atlétika Madrid jako náhrada za jiného argentinského útočníka Carlose Téveze. Ten však zatím zůstal stejně jako navrátilec z hostování v Realu Emmanuel Adebayor, a tak má trenér Roberto Mancini v útoku velký výběr. Podobně je tomu i v obraně, kam přivedl Stefana Saviše z Partizanu a Gaela Clichyho z Arsenalu.

Liverpool zas mohutně posiloval zálohu, kam přivedl Charliho Adama, Jordana Herdesona a Stewarta Downinga, a před trenérem Kennym Dalglishem leží obtížný úkol poskládat tým tak, aby si hráči vzájemně nezáviděli. Zvláště když Liverpool bude chybět v evropských pohárech a bude mít menší prostor pro rozdělení zátěže mezi více hráčů.

Čekání na trofej od roku 2005 chce ukončit Arsenal, který však stále řeší problém s možným odchodem záložníků Cesca Fábregase a Samira Nasriho. "Hrát místo nich ve středu se mi sice líbí více, ale raději bych, aby zůstali. Pokud chceme vyhrávat, potřebujeme špičkové hráče," uvedl Tomáš Rosický. "Chci vyhrát trofej. Je jedno jakou. Prostě chceme něco vyhrát. Máme na to, protože podle mě jsme silnější než před rokem hlavně po psychické stránce," dodal.

Nováčky soutěže jsou Norwich, první velšský tým v historii Premier League Swansea a Queens Park Rangers s českým brankářem Radkem Černým. Zatímco Norwich a Swansea jsou považováni za hlavní adepty sestupu, QPR má vyšší ambice. V kádru má mnoho hráčů se zkušenostmi z první ligy, přičemž největší hvězdou je kapitán a míčový kouzelník Adel Taarabt.

České zastoupení má také Fulham, který přivedl z Liberce záložníka Marcela Gecova, a West Bromwich. Tomu se vrátil z hostování útočník Roman Bednář, ale jeho pozice není nejpevnější a je možné, že znovu odejde. Jen zkušenosti v rezervě Liverpoolu pak bude sbírat mladý obránce Jakub Sokolík.

První tři celky automaticky postupují do základní skupiny Ligy mistrů, na čtvrtý tým čeká její 4. předkolo. Pátý tým půjde do 4. předkola Evropské ligy. Naopak tři poslední celky sestoupí do druhé ligy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články