Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Anglie nevyhrává, ale Southgate před MS říká: Podivné období. Věříme tomu, co děláme

Bilance šest soutěžních zápasů, avšak bez vítězství. S takovým počinem vyrazí angličtí fotbalisté na netradiční listopadové mistrovství světa v Kataru. Nejhorší série národního týmu za víc než sto let však trenéra Garetha Southgatea neděsí, nemíní panikařit a hodlá se držet nastoupené cesty. Jeho svěřenci v pondělí po divokém průběhu remizovali v Lize národů 3:3 s Německem a sestoupili z elitní skupiny. Přímé přenosy z MS odvysílá na přelomu listopadu a prosince ČT sport a ČT sport Plus.

Kouč Anglie Gareth Southgate
zdroj: REUTERS autor: Laurence Griffiths

Všichni se učíme společně a musíme se držet toho, co děláme. Nechtěli jsme to rozcupovat, udělat osm změn a všechno zahodit, protože věříme tomu, co děláme," řekl Southgate po utkání ve Wembley, v němž domácí otočili nepříznivý stav 0:2 na 3:2, ale v závěru je Kai Havertz svým druhým gólem připravil o vítězství.

"S těmi šancemi, co jsme měli, jsme měli vést, ale najednou to bylo 0:2 a pak je to těžké. Ale diváci se k nám neotočili zády a potom se to rozjelo, když jsme dali gól a vzpomněli si, jaký je to pocit," uvedl kouč, jehož tým vyšel v předchozích třech zápasech střelecky naprázdno. "Takže si toho můžeme odnést dost. Na konci jsme pak ale dostali ránu mezi oči a takhle to dopadlo."

Southgate prozradil, že po páteční porážce 0:1 s Itálií si hráči domluvili schůzku, aby probrali věci, které nefungují. Vidí to jako dobré znamení. "Nejlepší týmy potřebují vynikající lídry z řad trenérů, ale také potřebují zdravé jádro hráčů, kteří to vedou," uvedl.

Nepříznivá anglická série není podle něj ničím výjimečným. Southgate poukázal na to, že Němci vyhráli z posledních zápasů pouze jednou. "Všichni před sebou mají stejnou výzvu a je to opravdu trochu podivné období, protože hodně týmů v tom trochu plave," prohlásil.

Sám čelí výtkám, že stále sází na obránce Harryho Maguirea, který přitom po nepřesvědčivých výkonech ztratil místo v základní sestavě Manchesteru United. Někteří fanoušci před výkopem pondělního zápasu při čtení Maguireova jména pískali.

"Vím, že se všichni se na Harryho soustředí, ale během těch dvou zápasů měl pár důležitých momentů. Myslím, že v těchto chvílích musíme naše nejlepší a nejzkušenější hráče podpořit, pokud to není tak, že je prakticky vyloučené je povolat," řekl Southgate.

Radost mohl mít z výkonu devatenáctiletého záložníka Judea Bellinghama a útočníka Harryho Kanea, který z penalty otočil skóre na 3:2 a dal 51. gól v reprezentaci. Už jen dvě trefy ho dělí od anglického rekordmana Waynea Rooneyho, který dal 53 branek ve 120 zápasech. Kane dosáhl nynější bilance v 75 utkáních a na rekord bude útočit na šampionátu v Kataru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články