Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Angličané otočili zápas s Německem, mistry světa porazili 3:2

Berlín - Fotbaloví mistři světa Němci neudrželi v přípravném utkání s Anglií dvougólový náskok a prohráli 2:3. V nastaveném čase dokonal obrat svou premiérovou reprezentační trefou Eric Dier. O první gól hostů v Berlíně se postaral jeho spoluhráč z Tottenhamu Harry Kane. Na 2:2 vyrovnal v 74. minutě parádní patičkou objev této sezony Premier League Jamie Vardy, který se ve svém pátém utkání za Anglii prosadil střelecky poprvé, a to po tříminutovém pobytu na hřišti.

Před výkopem utkání Anglie - Německo
zdroj: ČTK/ABACA

Němci se poprvé radovali z gólu ve 27. minutě, ale branku Maria Gómeze rozhodčí kvůli těsnému ofsajdu neuznali. Skóre otevřel až ve 43. minutě Toni Kroos, který postupoval na branku a obrana hostů ho nechala vypálit přesně k tyči. Gólman Jack Butland, který se krátce předtím zranil, na míč nedosáhl. Vzápětí se nechal vystřídat.

Jeho nástupce Fraser Forster kapituloval v 57. minutě po razantní Gómezově hlavičce. Anglie několik nadějných šancí nevyužila, její trápení v koncovce ukončil až nejlepší střelec Premier League Kane, který si ve vápně vybojoval odražený míč a křížnou střelou snížil. O další pěkný gól se postaral střídající Vardy, který usměrnil centr Nathaniela Clynea z pravé straně pohotovou patičkou za záda Manuela Neuera. Vítězný gól měl na kopačce Dele Alli, který však přestřelil branku. Uspěl až Dier, který skóroval po rohu hlavou.

Angličané porazili svého rivala poprvé od roku 2008 po předchozích dvou porážkách. Němci prohráli zápas, v němž vedli o dvě branky, poprvé po téměř 21 letech. Doma se jim to stalo vůbec poprvé.

Chorvatsko, soupeř české reprezentace ve skupině na mistrovství Evropy, remizoval v Maďarsku 1:1. Chorvaté po gólu Maria Mandžukiče z 30. minuty v Budapešti dlouho mířili za pátým vítězstvím za sebou. V 79. minutě však na trefu kanonýra Juventusu odpověděl Balázs Dzsudzsák brankou z trestného kopu.

Utkání Maďarsko - Chorvatsko
zdroj: imago sportfotodienst

Poláci smetli Finsko 5:0, i když trenér Adam Nawalka nechal opory Roberta Lewandowského a Jakuba Blaszczykowského odpočívat na lavičce a do hry je poslal až v závěru utkání. Po dvou gólech dali Kamil Grosicki a Pawel Wszolek, který se v reprezentaci zapsal mezi střelce poprvé. Polští fotbalisté vyhráli pátý zápas v řadě včetně listopadového vítězství 3:1 nad českými reprezentanty.

Historický okamžik zažila ruská sborná, za kterou poprvé v historii nastoupil rodák z jiné země. Její dres oblékl v utkání s Litvou brazilský rodák Guilherme, který má od loňského podzimu ruský pas. Třicetiletý gólman Lokomotivu Moskva vystřídal v poločase Stanislava Kricjuka a podílel se na vítězství 3:0. Výbornou střeleckou formu v národním týmu potvrdil útočník Krasnodaru Fjodor Smolov, který dal v jedenáctém reprezentačním zápase pátý gól.

Ještě lepší střeleckou bilanci má rakouský útočník Marc Janko, který už v šesté minutě otevřel skóre zápasu s Albánií, v němž domácí tým ve Vídni nakonec zvítězil 2:1. Basilejský kanonýr se v posledních čtyřech utkáních za národní mužstvo trefil pětkrát.

Přípravná fotbalová utkání

Berlín: Německo - Anglie 2:3 (1:0)
Branky: 43. Kroos, 57. Gómez - 61. Kane, 74. Vardy, 90.+1 Dier.

Antalya: Kazachstán - Ázerbájdžán 1:0 (1:0)
Branka: 8. Bajžanov.

Moskva: Rusko - Litva 3:0 (1:0)
Branky: 41. Smolov, 61. Golovin, 72. Glušakov.

Vratislav: Polsko - Finsko 5:0 (3:0)
Branky: 18. a 85. Grosicki, 20. a 67. Wszolek, 32. Starzyňski.

Vídeň: Rakousko - Albánie 2:1 (2:0)
Branky: 6. Janko, 13. Harnik - 47. Lenjani. ČK: 78. Kace (Alb.).

Budapešť: Maďarsko - Chorvatsko 1:1 (0:1)
Branky: 79. Dzsudzsák - 30. Mandžukič.

Sestava Chorvatska: Kalinič - Čorluka, Schildenfeld, Vida, Vrsaljko - Antolič - Brozovič, Modrič, Kovačič (75. Srna), Perišič - Mandžukič. Trenér: Čačič. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy