Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Andrův stadion je po rekonstrukci, příprava na šampionát jednadvacítek skončila

Olomouc – Evropský fotbalový šampionát hráčů do 21 let začne za tři týdny vůbec poprvé v historii soutěže v České republice. Utkání se budou hrát v Praze, Uherském Hradišti a také v Olomouci. Město kvůli tomu kompletně zrekonstruovalo Andrův stadion, který je teď nejmodernější v zemi. Opravený je rovněž areál v olomouckém Řepčíně, který bude sloužit jako tréninkový. Celkové náklady dosáhly 80 milionů.

Andrův stadion v Olomouci
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Přestavba domovského stadionu Sigmy Olomouc, která byla podmínkou organizátorů šampionátu, trvala osm měsíců. Nepřehlédnutelná je proměna západní tribuny. Její stěny stavebníci vybourali a pomocí ocelových nosníků ji zvětšili o tři a půl metru. Podle požadavků Unie evropských fotbalových asociací se na stadion nově vchází prostředkem tribuny.

"Tribuna neměla příčnou osu v ose hřiště. Byl to oříšek napojit vstup na hřiště se vstupem na tribunu, navíc tak, aby se hráči nepotkávali se soupeři a rozhodčími," uvedl architekt přestavby Stašek Žerava. Součástí rekonstrukce je také tunel podél tribuny a kompletně nové je i sociální zázemí pro hráče, rozhodčí i média.

Italové budou mít zázemí v Řepčíně

Inspektoři Unie evropských fotbalových asociací požadovali kvůli šampionátu také kvalitní tréninkové zázemí. Kvůli tomu prošel rekonstrukcí fotbalový stadion v olomouckém Řepčíně, který si vybrala italská reprezentace. Je tam nové umělé osvětlení, šatny, kiosek a sociální zařízení pro diváky.

Mistrovství Evropy mládežnických fotbalistů se bude hrát od 17. do 30. června na čtyřech stadionech. Neopravoval se pouze Eden v Praze, který pojme téměř 21 tisíc diváků. Částečnou rekonstrukcí prošel areál na Letné, zásadní změny má za sebou stadion v Uherském Hradišti. Česká republika usilovala o pořadatelství prestižní fotbalové soutěže už předchozí dva roky. Teprve nyní uspěla. "Věřím, že drtivá většina zápasů bude vyprodána," uvedl předseda organizačního výboru Petr Fousek.

Vstupenky jsou i za 200 korun

V Olomouci se odehrají celkem tři zápasy v základní skupině a jedno semifinálové utkání. Město bude hostit týmy Itálie, Anglie a Švédska. Vstupenky jsou v prodeji, nejlevnější se dají koupit za dvě stě korun. Jen úpravy obou stadionů přišly na 80 milionů korun. Šedesát procent pokryla státní dotce, olomoucké hejtmanství a magistrát přispěly po zhruba osmi milionech. Další náklady hradí olomoucký fotbalový klub.

Zdroj
, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články