Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Americký válec přejel ve finále MS Nizozemsko. Čtvrté zlato vystřelily Rapinoeová s Lavelleovou

Senzace na úkor jednoznačného favorita se v Lyonu nekonala, ve finále mistrovství světa fotbalistek dominovaly Američanky. Obhájkyně titulu zdolaly Nizozemky 2:0 a nutno podotknout, že rozdíl ve skóre mohl být mnohem vyšší. Krátce po hodině hry proměnila penaltu Megan Rapinoeová a konečný výsledek stanovila Rose Lavelleová. 

Fotbalistky USA s vítěznou trofejí po finále mistrovství světa
zdroj: EMPICS autor: Richard Sellers

Mistryně Evropy z Nizozemska dokázaly držet čisté konto i díky skvělému výkonu Van Veenendaalové v brance více než šedesát minut. Poté však hlavní rozhodčí po poradě s videem nařídila za faul Van der Gragtové na Morganovou pokutový kop, který proměnila Rapinoeová.

Svérázná kapitánka se spolu s Morganovou a Angličankou Ellen Whiteovou staly s šesti góly nejlepšími střelkyněmi turnaje. Rapinoeová byla navíc vyhlášena nejlepší hráčkou MS. "Neuvěřitelné. Nevím, co říct," uvedla americká reprezentantka. "Jsme asi šílené a to z nás dělá výjimečný tým. Pro vítězství uděláme cokoliv a nikdy se nevzdáváme," dodala.

Druhou trefu přidalo favorizované družstvo v 69. minutě, kdy Lavelleová zakončila brilantní individuální akci přesnou střelou k levé tyči.

Američanky navázaly na triumfy z let 1991, 1999, 2015 a čtvrtým titulem si upevnily pozici nejúspěšnějšího celku v historii šampionátů, zatímco Nizozemky při druhé účasti na mistrovství zaznamenaly nejlepší výsledek. Před čtyřmi lety skončily v osmifinále.

"Soupeř byl lepší, ale máme mladý tým, který dál poroste. A také budeme hrát poprvé na olympiádě," řekla trenérka "Oranjes" Sarina Wiegmanová.

Fotbalistky USA navíc na turnaji ve Francii vstřelily rekordních 26 gólů a dvanáctou výhrou za sebou vylepšily i rekordní sérii na MS. "Je to prostě chemie. Hráčky do toho daly srdce i duši a zapsaly se do historie," prohlásila trenérka Jill Ellisová.

Finále mistrovství světa fotbalistek v Lyonu:

USA - Nizozemsko 2:0 (0:0)
Branky:
61. Rapinoeová z pen., 69. Lavelleová. Diváci: 57 900 (vyprodáno).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články