Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Alli sestřelil vedoucí Chelsea, oba týmy z Manchesteru uspěly

Londýn – Vítězná série fotbalistů Chelsea, čítající třináct zápasů v řadě, skončila na půdě Tottenhamu. Šlágr 20. kola anglické Premier League rozhodl dvěma góly záložník Dele Alli. Arsenal prohrával na půdě Bournemouthu už 0:3, ale nakonec si odvezl bod. Zaváhal také Liverpool, v Sunderlandu remizoval 2:2. K "Reds", kteří drží druhou pozici, se tak přiblížil kromě Tottenhamu i Manchester City. Ten i přes brzké vyloučení Fernandinha porazil Burnley 2:1. United zvítězili na stadionu West Hamu.

Dele Alli se raduje ze vstřeleného gólu proti Chelsea
zdroj: REUTERS autor: Andrew Couldridge

Chelsea mohla čtrnáctou výhrou po sobě vyrovnat absolutní rekord anglické nejvyšší soutěže, jenž vytvořil konkurenční Arsenal v roce 2002. Vedoucímu týmu se však od úvodního hvizdu příliš nedařilo a Tottenham byl v první půli střelecky aktivnější. Viditelnou převahu navíc zužitkoval v první minutě nastavení, kdy se po Eriksenově centru prosadil přesnou hlavičkou do horního rohu Alli.

Ve druhé půli mohli "Blues" vyrovnat. Své šance ovšem neproměnili a přišel trest. Eriksen si zopakoval spolupráci s Allim, který opět chladnokrevně zavěsil – 2:0. Reprezentační záložník Albionu dal jubilejní desátý gól v sezoně. Jako druhý hráč historie po Teddym Sheringhamovi dokázal dvakrát skórovat ve třech zápasech Premier League v řadě.

Svěřenci Antonia Conteho už duel zdramatizovat nedokázali a na White Hart Lane počtvrté za sebou nevyhráli. Chelsea padla poprvé od 24. září. Naopak Tottenham získal tři body popáté za sebou. Doma neprohrál ani ve dvanáctém londýnském derby pod vedením kouče Mauricia Pochettina.

Arsenal po hororové hodině vydřel v Bournemouthu bod

Petr Čech v předchozích dvou zápasech udržel čisté konto, jenže Bournemouth jej překonal už po čtvrthodině hry. Daniels si v rohu šestnáctky zpracoval dlouhý pas, kličkou se zbavil Bellerína a chladnokrevně skóroval. Vzápětí proměnil Wilson pokutový kop střelou doprostřed branky, čímž určil poločasový stav. Když krátce po přestávce zvýšil na 3:0 Fraser, zdálo se být rozhodnuto.

Alexis Sánchez však v 70. minutě třináctým gólem v sezoně snížil. Následně se povedla střela z voleje i Pérezovi a Arsenal rázem zpět ve hře o body. Po vyloučení domácího Francise hrál navíc londýnský tým přesilovku a během druhé minuty nastavení ji využil Giroud. Zápas, v němž měl tříbrankový deficit, se "Kanonýrům" podařilo v Premier League dotáhnout k nerozhodnému výsledku poprvé.

Olivier Giroud slaví vyrovnávací gól do sítě Bournemouthu
zdroj: REUTERS autor: Dylan Martinez

Defoe přepisoval dějiny, Liverpool dvakrát ztratil náskok 

Liverpool prožívá nejlepší sezonu v historii podle počtu získaných bodů, ale zápas v Sunderlandu mu nevyšel podle představ. Po gólu Daniela Sturridge vedl, jenže krátce nato proměnil Jermain Defoe penaltu za faul.

Stal se teprve čtvrtým hráčem v historii Premier League, který dal v deseti různých sezonách alespoň deset gólů. Před ním se to povedlo jen Franku Lampardovi, Waynu Rooneymu a Alanu Shearerovi.

Hosty znovu poslal do vedení v 72. minutě po rohu Sadio Mané, ale ani to na pátou výhru v řadě Liverpoolu nestačilo. Právě Mané sedm minut před koncem zahrál ve zdi rukou a další penaltu proměnil opět Defoe, který si vybral stejné místo v brance jako při prvním pokusu.

Jermain Defoe ze Sunderlandu kope penaltu v utkání proti Liverpoolu
zdroj: REUTERS autor: Lee Smith

To Manchester City vydoloval všechny tři body, ačkoli hrál od 31. minuty bez vyloučeného Fernandinha. Brazilec dostal svou třetí červenou kartu v posledních šesti soutěžních zápasech za ostrý skluz zepředu oběma nohama na Johanna Gudmundssona.

Citizens i tak vydřeli výhru. V 58. minutě se v rohu pokutového území uvolnil Gaël Clichy a jeho střela po zemi skončila v brance. Pro francouzského beka to byl teprve třetí gól během 311 zápasů Premier League.

O čtyři minuty později zvýšil Sergio Agüero, který z úhlu dorážel neúspěšný pokus spoluhráče. Hosté už jen snížili po rohu, když trefu Bena Meeho o břevno musela potvrdit branková technologie. V závěru ještě Manchester zachránilo břevno.

Uspěl i Manchester United, který vyhrál 2:0 na hřišti West Hamu. Připsal si tak už šestou ligovou výhru za sebou a celkem je od začátku listopadu 13 soutěžních zápasů neporažen. To se United povedlo naposledy v březnu 2013 ještě pod legendárním koučem Alexem Fergusonem.

West Ham hrál v oslabení už od 15. minuty, kdy dostal nejrychlejší červenou kartu sezony Sufján Fighúlí za ostrý skluz. Manchester přesilovou hru využil až v 63. minutě zásluhou Juana Maty. O čtvrt hodiny později pečetil výhru Zlatan Ibrahimovic. Pro něj to byla 18. soutěžní trefa v sezoně, čímž už v polovině ročníku překonal nejlepšího střelce United z minulé sezony Anthonyho Martiala.

Leicester venku opět nevyhrál

Fotbalisté Leicesteru uhráli na hřišti nováčka Middlesbrough jen bezbrankovou remízu. Po 20 kolech mají na kontě jen 21 bodů, což je nejhorší bilance obhájce titulu v této fázi sezony v historii Premier League. Na výhru na půdě soupeře čekají svěřenci trenéra Claudia Ranieriho už dvanáct utkání.

Leicesteru opět chyběl potrestaný útočník Jamie Vardy a ve třech zápasech bez svého kanonýra vstřelil tým jediný gól. Proti pevné obraně Middlesbrough se hosté neprosadili ani do velké šance. Jedinou velkou příležitost skórovat měli domácí, když se k odraženému míči dostal Gastón Ramírez, ale z voleje pálil těsně vedle.

Anglická fotbalová liga - 20. kolo:

Middlesbrough - Leicester 0:0, Everton - Southampton 3:0 (73. Valencia, 81. Baines z pen., 89. Lukaku), Manchester City - Burnley 2:1 (58. Clichy, 62. Agüero - 70. Mee), Sunderland - Liverpool 2:2 (25. a 84. Defoe obě z pen. - 19. Sturridge, 72. Mané), West Bromwich - Hull 3:1 (49. Brunt, 62. McAuley, 73. Morrison - 21. Snodgrass), West Ham United - Manchester United 0:2 (63. Mata, 78. Ibrahimovic), Bournemouth - Arsenal 3:3 (16. Daniels, 20. Wilson z pen., 58. Fraser - 70. Sánchez, 75. Pérez, 90.+2 Giroud), Crystal Palace - Swansea 1:2 (83. Zaha - 42. Mawson, 88. Rangel), Stoke - Watford 2:0 (45.+3 Shawcross, 49. Crouch), Tottenham - Chelsea 2:0 (45.+1 a 54. Alli).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články