Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Akce ruských fanoušků přerostly v násilí a rvačky

Moskva/Petrohrad - Potyčky s policií a rvačky s přistěhovalci z Kavkazu patřily k dnešní akci fotbalových fanoušků v Moskvě a Petrohradu, kde tisíce příznivců různých klubů vzdávaly čest památce Jegora Sviridova. Tento fanoušek moskevského Spartaku byl před pěti dny zastřelen v hromadné rvačce s Kavkazany. Několik lidí dnes bylo zraněno a policisté zatkli desítky výtržníků.

V Petrohradu tisíce mladíků s ruskými vlajkami, svíčkami, květy a fotografiemi zabitého Sviridova zaplnily jedno z tamějších náměstí, kde skandovaly hesla jako "Rusové vpřed!" či "Jeden za všechny, všichni za jednoho"; sbíraly se také peníze pro pozůstalé. Policejní síly se podle médií držely stranou a zasáhly až poté, co se tlupa fanoušků pokusila uspořádat pochod do centra města. Příslušníci zvláštních pořádkových jednotek OMON podle moskevského rozhlasu asi desítku výtržníků zatkli, ostatní fanoušci reagovali házením lahví, dýmovnic a kusů ledu.

Další rvačka, zprvu mezi fanoušky a Kavkazany, vypukla na Manéžním náměstí v centru Moskvy, kde se sešly stovky mladíků vykřikujících nacionalistická hesla jako "Rusko pro Rusy!" a "Pryč s Kavkazany!". Policie uzavřela přístupy na nedaleké Rudé náměstí a povolala posily, aby byla s to situaci zvládnout, a vzápětí vypukly potyčky mezi výrostky a příslušníky OMON.

Vyjádření účastníků demonstrace pro reportérku ČT:

"Nelíbí se mi, že se Moskva plní přistěhovalci z Kavkazu a Střední Asie, kteří se tu roztahují jako doma."

"Jsme proti kavkazskému řádění. Obtěžují naše děvčata. Něco provedou, ale pak přijedou jejich příbuzní a vykoupí je, takže je pustí. Jsou v tom peníze, korupce, kdo ví co ještě."

"Měli by vyčistit Moskvu od černé žebroty."

Sviridov zahynul v noci na 6. prosince, kdy se podle policie na jedné autobusové zastávce porvala více než desítka lidí, šlo o fanoušky Spartaku a Kavkazany. Během rvačky Aslan Čerkesov z Kabardsko-balkarské autonomní republiky, označovaný i za Dagestánce, začal střílet z plynové pistole a zasáhl Sviridova čtyřmi výstřely, a to i do hlavy. Oběť zemřela na místě, podezřelý je stíhán ve vazbě.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články