Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Afrika slaví, postup i přes prohru vybojovala Ghana

Port Elizabeth – Díky lepšímu skóre se k radosti celého afrického kontinentu probojovali do osmifinále MS ve fotbalu i přes těsnou prohru 0:1 s Německem fotbalisté Ghany. Ambiciózním Němcům zajistil postup z prvního místa výstavní střelou Mesut Özil. Německo se tak střetne s Anglií, Ghanu čeká reprezentace USA. O účasti zatím jediného afrického celku ve vyřazovací části šampionátu rozhodla výhra Austrálie 2:1 nad Srbskem v souběžně hraném utkání. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Hlavním hrdinou zápasu v Port Elizabeth byl jednadvacetiletý německý záložník Mesut Özil, který nejprve v prvním poločase zahodil velkou šanci, ale v druhé části zápasu pak krásnou ranou rozhodl o vítězství svého týmu. Ghana postoupila i přesto, že na turnaji dala pouze dvě branky z penalt a potřinácté za sebou nevstřelila v zápase více než jednu branku.

Do zápasu na stadionu Soccer City v nadmořské výšce 1 700 metrů nad mořem nastoupili aktivněji němečtí reprezentanti, kteří ještě nikdy v historii na mistrovství světa neskončili ve skupině. V deváté minutě Podolski ze strany poslal nebezpečný centr, který si málem srazil do vlastní branky ghanský stoper Jonathan Mensah, nebýt pozorného zákroku brankáře Kingsona. Po čtvrthodině hry se dostal do brankové příležitosti zatím jediný ghanský střelec na mistrovství Gyan, ale jeho ránu zastavila německá obrana. Jednoznačně největší šanci úvodní půle měl v 25. minutě po ideální přihrávce za obranu záložník Özil, ale své sólo zakončil pouze nepovedenou střelou do vyběhnuvšího Kingsona.

O minutu později měli na druhé straně štěstí také Němci, když gólmana Neuera zastoupil na brankové čáře obranným zákrokem kapitán Lahm po dalším Gyanově pokusu z rohového kopu. Němci se tlačili do útoku a často nechávali skuliny v obraně, kterou ale hráči "Černých hvězd" nedokázali trestat. Poslední možnost prvního poločasu měli němečtí fotbalisté ve 41. minutě, ale nebezpečně zatočený Schweinsteigerův trestný kop nejprve těsně netrefil naskakující stoper Mertesacker a poté ho vyrazil ghanský brankář.

Na začátku druhého poločasu měli velkou šanci Ghaňané, ale Asamoaha vychytal tváří v tvář pozorný Neuer. Přesně po hodině hry poslal trojnásobného mistra světa do vedení Özil, který se povedenou střelou z hranice pokutového území trefil přesně k tyči a napravil svoje zaváhání z úvodu. Chyby v německé obraně ale neustávaly a Tagoe hned z protiútoku hlavičkoval těsně vedle. V 66. minutě zamezil bek Lahm dalšímu ghanskému gólu, když na poslední chvíli zblokoval střelu Ayewa. V dalším průběhu zápasu se hra uklidnila, němečtí fotbalisté si pohlídali těsné postupové vedení a i v druhém vzájemném zápase Ghanu porazili.

Divácky atraktivní fotbal dvou poražených

Australští fotbalisté vyhráli svůj první zápas na světovém šampionátu. Vítězství nad Srbskem jim ale nepomohlo a z turnaje jsou vyřazeni, stejně jako jejich dnešní soupeř, který v rozhodujícím utkání zklamal. Nezvládl roli favorita a ve skupině D skončil poslední. Oba soupeři museli bojovat o vítězství, spoléhat se na výsledek druhého utkání mohli jen Srbové, ale ti zjevně nechtěli nic ponechat osudu a ještě než se Australané rozkoukali, mohli prohrávat o dva góly. Střed obrany bez potrestaného stopera Moorea hned ve 12. minutě nedokázal přečíst kolmici na nabíhajícího Krasiče, který sice obešel i gólmana Schwarzera, ale pak se ukvapil a z těžkého úhlu opuštěnou branku přestřelil.

Ze stejného místa přišla i další šance, do které se dostal Ivanovič; ten sice pálil přesně, ale australský gólman prokázal přesný postřeh. Australané by museli vysoko vyhrát a ještě věřit, že se i druhý zápas bude vyvíjet podle jejich přání, ale do ofenzivy se dostali až v závěru poločasu. Nejslibněji vypadal zmatek, který před srbskou brankou vytvořil centr z 39. minuty, po němž pálili Cahill a Kennedy, ale obě rány zblokovali obránci.

Srbové začali zjevně taktizovat a po pauze přestali být nebezpeční, navíc ve chvíli, kdy si Australané po dvou tvrdých pokusech Bresciana vytvořili dva střelecké pokusy, museli reagovat na zprávu, že se Němci ujali vedení. To by pro ně znamenalo vyřazení ze šampionátu. Jenže místo větší útočné aktivity brzy o naději přišli, protože v rozmezí čtyř minut dvakrát inkasovali. Nejprve Vidič neuhlídal Cahilla, který se prosadil v 69. minutě hlavou. Střídající Holman pak přidal dělovkou z dvaceti metrů druhý gól.

Srbové se vzpamatovali až v závěru, ale ani divoký a divácky atraktivní fotbal bez obran už jim nepomohl. Střídající Pantelić sice stačil šest minut před koncem snížit, ale další šance evropský tým neproměnil. Sudí navíc přehlédl Cahillovu ruku v šestnáctce a poraženým odepřel penaltu, což po závěrečném hvizdu hráči i trenér Antić rozhodčímu hodně nahlas vyčetli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články