Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Aféra fotbalové korupce se opět probouzí. Policie má nové důkazy

Praha - Policie má důkazy o uplácení v českém fotbalu. Objevily se prý nové skutečnosti o tom, že Olomouc nabídla Bohemians za loňský prohraný zápas 350 tisíc korun. Na korupci se mělo podílet víc hráčů a funkcionářů, než se myslelo. Obvinění už padla, policie vyšetřuje třeba majitele klubu Bohemians Karla Kapra nebo olomouckého brankáře Petra Drobisze. Českomoravský fotbalový svaz zatím o nových zjištěních neví, informují Lidové noviny.

Utkání mezi Bohemians Praha a Sigmou Olomouc v květnu minulého roku nebylo podle policie zcela čisté. Obviněni z korupce jsou majitel klubu Bohemians Praha Karel Kapr, který přinesl v březnu o kauze první informace, a jeho svěřenci Miroslav Obermajer a David Zoubek, z Olomouce pak brankář Petr Drobisz. Do případu však mohou být zapleteni podle LN i přední představitel olomouckého klubu Jaromír Gajda a trenéři Zdeněk Psotka s Martinem Kotůlkem. V policejním dokumentu, přinášejícím nové informace z vyšetřování, se píše: "Hotovost měla být předána asistentovi trenéra Martinu Kotůlkovi, který následně předal obnos Petru Drobiszovi."

O možnosti dohody mezi oběma kluby se údajně poprvé zmínil bývalý hráč Olomouce tehdy působící v Bohemians Praha Martin Horáček. Ten naznačil ochotu hráčů pražského klubu v současnosti nejlepšímu střelci první ligy Michalu Hubníkovi. Přes něj se informace dostala k Psotkovi a olomouckému vedení. 

40527.jpg58090.jpg

Peníze měly jít i do kapes hráčů Bohemians

Kapr na jaře uvedl, že úplatek měl být 300 tisíc korun. Policie však nyní přišla s cifrou ještě o 50 tisíc vyšší. Onen peněžní rozdíl měl skončit u hráčů Bohemians. "Roman Dobeš, David Zoubek, Miroslav Obermajer a Marek Kincl si mezi sebou měli rozdělit částku padesát tisíc a zbytek předat Karlu Kaprovi," uvádí se v policejním dokumentu. Policie má hráče a funkcionáře předvolat v nejbližší době k výslechu.

O co jde

Údajná korupce se týká utkání posledního kola ligového ročníku 2008/2009 mezi Bohemians Praha a Sigmou Olomouc. Klub Karla Kapra měl za úplatu utkání záměrně prohrát, a umožnit tak Olomouci dostat se do předkola Evropské ligy, což se také stalo. Po dlouhých deseti měsících se o případu zmínil Kapr, který nařkl Olomouc, že si vítězství 3:0 koupila. V polovině dubna letošního roku pak disciplinární komise ČMFS za znevážení jména a také za nenastoupení k duelu s Bohemians 1905 vyměřila Bohemians Praha pokutu 6 milionů korun a odečetla klubu 12 bodů. Zástupci Bohemians Praha přitom odmítali komisi předložit o korupci důkazy údajně na základě upozornění policie.

Policie oficiálně k případu mlčí podobně jako právník Sigmy Petr Konečný. O ničem podle svých slov neví ani bývalý předseda představenstva olomouckého klubu Gajda, který měl podle poznatků policie dát pokladníkovi klubu pokyn, aby vydal peníze asistentovi trenéra Kotůlkovi. Karel Kapr také nereagoval.

Pro ČMFS není problém případ znovu otevřít

Překvapeni jsou i lidé z vedení ČMFS. "Nemáme zatím žádné informace o novém svědectví," uvedl místopředseda svazu Jindřich Rajchl s tím, že pokud by se objevily nové skutečnosti, orgány svazu případ znovu otevřou. "Pokud se opravdu objeví takové informace, může disciplinární komise zahájit řízení i bez zahájení trestního stíhání," doplnil podle LN.

Zdroj
LN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články