Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

AC Milán slaví po 11 letech titul v Serii A

AC Milán zvítězil v závěrečném kole italské ligy 3:0 na hřišti Sassuola a po 11 letech získal mistrovský titul. "Rossoneri" dorovnali 19. ligovým titulem městského rivala Inter na druhém místě historického pořadí, kterému vládne s 36 triumfy Juventus. Obhájci titulu z Interu skončili o dva body druzí, ačkoliv sezonu zakončili rovněž výhrou 3:0 nad Sampdorií. AS Řím si zajistil díky vítězství 3:0 nad FC Turín postup do Evropské ligy, a může tak pomoci Slovácku k posunu z předkola Konferenční ligy do kvalifikace druhé nejkvalitnější pohárové soutěže. Juventus ukončil sezonu porážkou ve Florencii s Fiorentinou 0:2 a skončil čtvrtý. Benátky s Alešem Matějů se rozloučily bezbrankovou remízou s Cagliari. Do druhé ligy sestoupily oba týmy.

Radost hráčů AC Milán
zdroj: Reuters

AC Milán rozhodl o vítězství nad Sassuolem třemi brankami v prvním poločase. Dvakrát se trefil Giroud a jednou Kessié. Všechny tři góly padly po zpětného přihrávce do pokutového území z kopačky útočníka Leaa.

V závěru si mohl portugalský reprezentant připsat čtvrtou asistenci, gólové hlavičce střídajícího Ibrahimovice ale předcházel ofsajd. Čtyřicetiletý hvězdný kanonýr získal 12. mistrovský titul v kariéře, byl i u triumfu AC Milán v sezoně 2010/11.

Čerství mistři oplatili Interu porážku ze semifinále Italského poháru a získali první trofej od úspěchu v italském Superpoháru v roce 2016. První titul v roli kouče slaví Stefano Pioli, jenž jako hráč získal jedno scudetto s Juventusem.

"Zasloužíme si titul za svou práci a za to, že jsme nikdy nepřestali věřit. Podávali jsme vyrovnanější výkony než naši soupeři, nikdy jsme se nevzdali. Ani si nepamatuji, kdy jsme naposledy prohráli. Všichni hráči byli fantastičtí, včetně těch, kteří nehráli tolik. I oni se dokázali vždycky nachystat a udržovat se v rytmu," řekl Pioli.

Inter udeřil proti Sampdorii hned po přestávce, v rozmezí osmi minut se prosadili Perišič a dvakrát Correa. "Nerazzurri" ale na double nedosáhli, zůstává jim tak "pouze" triumf v Italském poháru.

AS Řím si azjistil skupinovou fázi Evropské ligy. V jejím předkole už má od minulého týdne jisté místo i druhý účastník finále Konferenční ligy Feyenoord, a Slovácko by se tak mohlo posunout. Zatím má jistou účast ve 3. předkole Konferenční ligy.

Propočty vycházejí z toho, jak Unie evropských fotbalových asociací postupovala v minulých letech. Vítěz domácího poháru měl původně startovat ve 2. předkole Evropské konferenční ligy, po vyřazení ruských klubů kvůli válce na Ukrajině se ale posunul do 3. předkola a možná poskočí dokonce o soutěž výš.

AS Řím vykročil v Turíně za vítězstvím už v prvním poločase, kdy se po obrovských chybách domácí obrany dvakrát prosadil Tammy Abraham. Anglický reprezentant nejprve ve 33. minutě po přihrávce od Lorenza Pellegriniho položil díky kličce v pokutovém území českého obránce Davida Zimu a přesně zamířil k pravé tyči. O deset minut později si vykoledoval penaltu, kterou také sám proměnil, a gólový účet v první sezoně v dresu AS uzavřel na 26 trefách. V lize skóroval sedmnáctkrát. Třetí branku přidal v úvodu druhé půle rovněž z pokutového kopu Pellegrini.

Fiorentina skórovala v utkání 38. kola v nastavení obou poločasů. Nejprve se trefil Duncan a v samém závěru z penalty González. "Fialky" si díky konečnému sedmému místu zajistily start v kvalifikaci Evropské konferenční ligy. Čtvrtý Juventus, jehož čeká v příští sezoně Liga mistrů, nevyhrál v lize potřetí za sebou.

Verona vedla na římském Olympijském stadionu po 14 minutách 2:0, ale Lazio do konce první půle srovnalo a v 62. minutě Pedro dokonal obrat. Bod zachránil Hellasu Hongla.

Bergamo podlehlo doma Empoli 0:1 a v následujícím ročníku si evropské poháry nezahraje. Sestupující FC Janov doma stejným poměrem prohrál s Boloňou.

Čtvrtou výhru v řadě Neapoli zajistili proti Spezii brankami Politano, Zieliňski a Demme. Třetí tým tabulky napodobil svůj výkon proti stejnému soupeři z minulého roku, kdy rovněž skóroval třikrát během úvodního dějství.

Italská fotbalová liga - 38. kolo:

FC Turín - AS Řím 0:3 (33. a 42. z pen. Abraham, 78. Pellegrini z pen.), FC Janov - Boloňa 0:1 (66. Barrow), Lazio Řím - Hellas Verona 3:3 (16. Cabral, 29. Anderson, 62. Pedro - 6. Simeone, 14. Lasagna, 76. Hongla), Fiorentina - Juventus Turín 2:0 (45.+1 Duncan, 90.+2 González), Bergamo - Empoli 0:1 (79. Štulac), Spezia - Neapol 0:3 (4. Politano, 25. Zieliňski, 36. Demme), Spezia - Neapol 0:3 (4. Politano, 25. Zieliňski, 36. Demme), Inter Milán - Sampdoria Janov 3:0 (55. a 57. Correa, 49. Perišič), Sassuolo - AC Milán 0:3 (17. a 32. Giroud, 36. Kessié)Benátky - Cagliari 0:0, Salernitana - Udine 0:4 (6. Deulofeu, 34. Nestorovski, 42. Udogie, 57. Pereyra).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články