Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

AC Milán překvapivě prohrál na hřišti nováčka Verony, Fiorentina porazila Catanii

Řím - Fotbalisté Hellasu Verona oslavili návrat do italské ligy po 11 letech v úvodním duelu nového ročníku šokující domácí výhrou 2:1 nad AC Milán. Překvapení naopak nedopustil ve druhém utkání dnešního programu obhájce titulu Juventus a díky gólu nové posily Carlose Téveze zdolal Sampdorii Janov 1:0. Soupeř Liberce v play-off Evropské ligy Udine prohrálo na hřišti Lazia Řím 1:2.

Luca Toni v dresu Verony
zdroj: AP autor: Davide Spada

Inter Milán po hororové sezoně vstoupil do nového ročníku pod novým koučem Walterem Mazzarim úspěšně. Svého soupeře z Janova dlouho přehrávali - nakonec jej přestříleli v poměru 19:4 -, avšak o vítězství rozhodli až v poslední čtvrthodině hry.

První gól Interu v novém ročníku zaznamenal v 75. minutě obránce Yuto Nagatomo, který téměř z brankové čáry dopravil hlavou do sítě centr Brazilce Jonathana. Jistotu tří bodů dal domácím v druhé minutě nastavení Argentinec Rodrigo Palacio, který přišel do Interu v červenci 2012 právě z Janova. Hosté nejenže nedokázali výsledek zkorigovat, ale za celý zápas vůbec nevystřelili na branku.

Další porážku po čtvrtečním selhání v předkole Evropské ligy proti Liberci museli strpět fotbalisté Udine, kteří nestačili na Olympijském stadionu v Římě na domácí Lazio. Římané vedli již po 16 minutách o dvě branky. Nejprve se prosadil po průniku tvrdou střelou k bližší tyči Hernanes, záložník Antonio Candreva, který ještě v minulé sezoně oblékal dres soupeře, pak z pokutového kopu zvýšil na 2:0. Hosté již jen stačili snížit zásluhou brejku střídajícího Luise Muriela.

Vítězně vstoupila do nového ročníku také Neapol, která si v domácím prostředí poradila s Boloňou 3:0. Skóre otevřel svou premiérovou trefou záložník José Callejón, letní posila z Realu Madrid, v nastaveném čase první půle se pak po přesné individuální akci trefil Marek Hamšík. Po přestávce pak Hamšík svou druhou brankou rozvlnil síť potřetí a definitivně tak pohřbil naděje hostů na obrat v zápase. Slovenský útočník se v italské lize naposledy trefil dvakrát v listopadu 2010 proti stejnému soupeři.

Italský mistr ze sezony 1984/85 Hellas inkasoval už ve 14. minutě, kdy se trefil po přihrávce Maria Balotelliho přesně k tyči Andrea Poli. Obrat ale zařídila letní posila veronského týmu Luca Toni. Šestatřicetiletý fotbalový cestovatel nejprve ve 29. minutě naskočil na roh Romula a srovnal tvrdou hlavičkou, rozhodující branku dal osm minut po přestávce znovu hlavou po pasu Boška Jankoviče.

Fiorentina přehrála Catanii

Po vleklém zranění kolena vstřelil útočník Giuseppe Rossi svůj první ligový gól po téměř dvou letech a přispěl k vítězství fotbalistů Fiorentiny nad Catanií 2:1. O druhou branku domácích se postaral chilský záložník David Pizarro, nová posila "fialek" z Bayernu Mnichov Mario Gomez trefil jen tyč. Za Catanii vyrovnal ve 22. minutě na průběžných 1:1 Pablo Barrientos, jeden z devíti argentinských fotbalistů v zahajovací sestavě hostů. Catania tím jen těsně zaostala za vlastním "rekordem", když předloni postavila hned deset Argentinců.

1. kolo Serie A

Inter Milán - FC Janov 2:0 (75. Nagatomo, 90.+2 Palacio), Cagliari - Bergamo 2:1 (28. Nainggolan, 63. Cabrera - 27. Stendardo), FC Turín - Sassuolo 2:0 (40. Brighi, 63. Cerci), Lazio Řím - Udine 2:1 (13. Hernanes, 16. Candreva z pen. - 60. Muriel), Livorno - AS Řím 0:2 (65. De Rossi, 67. Florenzi), Neapol - Boloňa 3:0 (45.+2 a 63. Hamšík, 32. Callejón), Parma - Chievo 0:0Hellas Verona - AC Milán 2:1 (29. a 53. Toni - 14. Poli), Sampdoria Janov - Juventus Turín 0:1 (58. Tévez). 

Před zápasem panovaly obavy z možných rasistických projevů fanoušků domácích směrem k italskému reprezentantovi tmavé pleti Balotellimu. Každý dotek s míčem útočníka AC nakonec provázel z tábora příznivců Hellasu ironický potlesk. Po utkání začali trhat sedačky a házet je na hřiště rozzuření ultras z Milána.

AC v posledním ročníku ligy ani jednou neztratil zápas, ve kterém vedl, jen ve čtyřech ze 25 případů skončil remízou. "Byl to obrovsky těžký zápas, navíc jsme prohrávali. Ale nakonec to skončilo tak, že jsme si lepší start ani nemohli přát," řekl trenér Hellasu Andrea Mandorlini.

Juventus v minulé sezoně se Sampdorií dvakrát prohrál, ale dnes špatný start do sezony nepřipustil. Jedinou branku favorita vstřelil Carlos Tévez, který uklízel v 58. minutě snadno míč do prázdné branky po zadovce Paula Pogby.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články