Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

AC Milán chce zastavit dominanci Barcelony

Praha - Fotbalisté AC Milán se ve středečním čtvrtfinále Ligy mistrů pokusí ukončit nadvládu Barcelony v nejprestižnější klubové soutěži. Španělský gigant v semifinále Ligy mistrů chyběl naposledy v sezoně 2006/07, kdy se z triumfu radoval právě Milán. A letos by si podobný úspěch rád zopakoval. Utkání AC Milán - FC Barcelona sledujte od 20:30 živě na programu ČT4 a našem webu.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

AC Milán - FC Barcelona (ČT4), rozhodčí: Eriksson (Švéd.)

"Barcelona je nejsilnější tým na světě, k tomu nepotřebujeme věštce, aby nám to řekl. Ale přesvědčili jsme se, že jsme schopní s ní odehrát vyrovnaná utkání," řekl zkušený záložník Massimo Ambrosini. "My jsme AC Milán a nemáme důvod se bát žádného celku ani Barcelony. Chceme ukázat naše kvality a zastavit její dominanci," dodal obránce Djamel Mesbah.

Proti Milánu ale nastoupí ofenzivní síla v čele s nejlepším fotbalistou současnosti Lionelem Messim, který má na dosah další rekord. Chybí mu totiž jediná branka k tomu, aby překonal vlastní maximum v podobě 12 gólů za sezonu. Stejný výkon se povedl už jen Ruudu van Nistelrooijovi v roce 2003. Messi se tak může stát prvním, kdo dá v Lize mistrů alespoň 13 branek. Zároveň si může polepšit na 50 gólů v historii soutěže, což se dosud povedlo jen Raúlovi, Van Nistelrooijovi a Thierrymu Henrymu. A formu na to Messi má, v posledních osmi soutěžních zápasech za Barcelonu zaznamenal 18 branek.

"Ale Barcelona není jen Messi. Stejně jako Milán není jen Ibrahimovic," řekl kanonýr milánského celku Zlatan Ibrahimovic, pro kterého půjde o prestižní duel. Ještě před dvěma roky totiž působil v Barceloně, než se s týmem ve zlém rozešel. "Naší výhodou je, že nemáme co ztratit. Tlak je na straně Barcelony," dodal švédský útočník, který v této sezoně vstřelil už 29 soutěžních branek.

Milán však půjde do souboje s Barcelonou citelně oslaben. K dispozici nebude klíčový stoper Thiago Silva, který má poraněný stehenní sval, a nezahrají si ani brazilští útočníci Pato a Robinho. "Kdybychom si mysleli, že bude Milán lehčím soupeřem, když má zdravotní problémy, tak bychom se šeredně mýlili. Ani to, že jsme si v základní skupině vedli lépe, neznamená, že automaticky postoupíme. Musíme ze sebe dostat maximum," řekl trenér Barcelony Josep Guardiola.

Olympique Marseille - Bayern Mnichov, Carballo (Šp.)

Zatímco Milán se připravuje na zastavení barcelonské ofenzivy, ještě těžší úkol čeká Olympique Marseille. Proti němu se postaví Bayern Mnichov, který v posledních pěti zápasech nastřílel 22 branek. Naopak Marseille prohrálo sedm utkání v řadě a sérii ukončilo až víkendovou remízou 1:1 s Nice. "Krvácení jsme zastavili, ale ránu jsme zatím jen zalepili náplastí. Musíme se snažit více, abychom se úplně uzdravili," řekl trenér Didier Deschamps, který navíc bude kvůli trestu postrádat dvě klíčové postavy defenzivy brankáře Steva Mandandu a stopera Souleymaneho Diawaru, který si přetrhl kolenní vaz.

"Musíme je nahradit týmovým výkonem a odolat ofenzivě Bayernu," dodal. Místo v brance zaujme buď Gennaro Bracigliano, který se podílel na nečekaném vyřazení z Francouzského poháru od třetiligového celku Quevilly, nebo Elinton Andrade, který nechytal od loňského ledna.

Zajímavý zápas to bude především pro hvězdu Bayernu Francka Ribéryho, který do Bayernu přišel právě z Marseille. Ve francouzském přístavním městě působil v minulosti také stoper Daniel van Buyten. "Čekám, že mě fanoušci vypískají, že jsem odešel. To k fotbalu patří. Soustředím se ale hlavně na svůj výkon, protože si chceme odvézt co nejlepší výsledek do odvety," řekl Ribéry. "Rozhodně Marseille nepodceníme. Vždyť vyřadilo Inter Milán a už dříve dvakrát porazilo Dortmund," připomněl trenér Bayernu Jupp Heynckes.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články