Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Abraham se vrací do české ligy, uchází se o místo v Bohemians

Jablonec nad Nisou - Po třech a půl letech se do první fotbalové ligy chystá vrátit zkušený záložník Martin Abraham. Po zahraničních angažmá v AEK Larnaka a ve Wiesbadenu, hrajícím třetí německou ligu, se nyní uchází o místo v Bohemians 1905. S klubem je už domluvený na podmínkách a brzy by měl podepsat smlouvu.

Stadion Bohemians
zdroj: ČT24

Bývalý hráč Sparty, Slavie či Liberce věří, že po smolném konci v Německu a operaci kýly bude moci znovu nastartovat svou kariéru. "První pocity v Bohemce jsou fajn, protože hráči i realizační tým jsou tu skvělá parta," řekl Abraham, který neskrývá, že by chtěl v týmu s klokanem ve znaku hrát.

"Už jsem kvůli tomu odvolal jiné zkoušky. Nebudu ale říkat, že už je to hotové, protože už deset dní jsme domluveni na podmínkách, ale nic není podepsané. Přitom bych už rád měl někde smlouvu, abych měl jistotu. Beru to ale tak, že i kdyby to nevyšlo, tak tuhle zimní dřinu dělám pro sebe a budu z ní těžit po celý rok," dodal k soustředění v Břízkách.

Podle trenéra Pavla Medynského však bude smlouva s Abrahamem uzavřena hned po návratu ze soustředění. "Až přijedeme, tak to dotáhneme. Ústně jsme domluvení, myslím, že tomu nic bránit nebude," řekl Medynský.

Pavel Medynský: Mám rád takovéhle typy. Na podzim nám takový hecíř a válečník chyběl. Rád bych vytvořil osu Sňozík - jeden zkušený stoper (Lukáš, Nikl) - Abraham - Hartig. Taková páteř týmu by nám určitě pomohla.

Třiatřicetiletý střední záložník naposledy hrál ligu v květnu 2008 za Slavii, poté se i kvůli údajným sporům s trenérem Karlem Jarolímem rozhodl zkusit štěstí v zahraničí. Nejprve v kyperské Larnace a následně přes hostování v druholigovém Zlíně v Německu ve Wiesbadenu, kam šel kvůli ambicím klubu.

"Byla to sice až třetí liga, ale moc mě přemlouvali, abych tam šel. Měli vizi, že do dvou let chtějí postoupit do druhé bundesligy. Já tam natáhl rodinu, ale po prvním roce přišel šok," prozradil Abraham.

Přestože klub měl za sebou poměrně úspěšnou sezonu, po 11 letech vyhrál Hesenský pohár a baráž o postup mu sebraly Drážďany až zásluhou gólu v 82. minutě svého posledního zápasu, vedení se rozhodlo pro přestavbu kádru. "V létě vyhodili nebo neprodloužili smlouvy řadě důležitých hráčů. Přestože přivedli jiné hráče z druhé bundesligy, bylo jasné, že nebudeme mít lepší tým, než jsme měli," uvedl Abraham. Konečným důvodem k odchodu však byly Abrahámovy zdravotní problémy.

Martin Abrahám: Před sezonou jsem měl potíže s lýtkovým svalem a už jsem měl problémy s břichem. Pak jsem se dal dohromady a připsal si čtyři starty, ale stav se znovu zhoršil, a tak jsem i přes nevoli klubu odjel na vyšetření do Mnichova, kde mi objevili tříselnou kýlu. Šel jsem na operaci, ale klub to vzal tak, že nechci dělat pro tým maximum. Celé to vyústilo v to, že bylo nejlepší odejít.

Rozhodnutí jít na operaci ale nelituje. "Zpětně jsem rád, že jsem na tu operaci šel, i když jsem si to musel sám platit, protože teď jsem v pořádku a mohu se zaměřit jen na fotbal," řekl.

Třetí německou ligu bere jako dobrou přípravu na návrat do nejvyšší české soutěže, i když si netroufá obě ligy srovnávat. "To je těžké. Nemám moc rád, když někdo z páté anglické ligy řekne, že jeho tým může hrát v klidu českou ligu. V třetí bundeslize je asi pět týmů, které mají peníze a jsou hodně dobré. Přestože mě na to můj kamarád Pavel Pergl (bývalý hráč Drážďan) připravoval, tak jsem byl překvapený tamní kvalitou," přiznal Abraham.

"Myslel jsem si, že ve třetí lize budu mít na všechno více času. Ale hraje tam spoustu mladých vlčáků, kteří chtějí výš, takže ti nikomu nic nedají zadarmo," dodal.

Nyní věří, že po zahraniční zkušenosti bude moci rozšířit svých 163 ligových startů, které nasbíral v dresech Slovácka, Liberce, Mladé Boleslavi, Sparty a Slavie. Bude tak patřit mezi nejzkušenější hráče Bohemians. "Zkušenost je potřeba. Můj názor je, že ideální je to mít poskládané rovnoměrně, jako jsme to měli my v mistrovské sezoně v Liberci," uvedl Abraham.

Je prý i připraven na to předávat zkušenosti mladým hráčům Klokanů. "Třeba teď v přípravě proti Budějovicím jsme hráli na tři střední záložníky a já měl před sebou dvě mladé pušky Nerada a Šumského. Dvacet minut v tom byl docela chaos. Pak jsme si ale pár věcí vyříkali, kluci to plnili a bylo jich plné hřiště. Vyhověli jsme si a na hřišti to bylo vidět," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články