Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

51 branek jako cesta ke Zlatému míči? Lewandowski položil základy, věří trenér Bayernu

Od roku 2009 nedostal Zlatý míč nikdo jiný než hráč Barcelony nebo Realu Madrid. A jen jednou neputoval do sbírky Lionela Messiho či Cristiana Ronalda. Kouč Bayernu Mnichov Hans-Dieter Flick ale věří, že tato série by mohla skončit. Výrazné základy k triumfu v anketě podle něj položil jeho svěřenec Robert Lewandowski. Jednatřicetiletý Polák pomohl v sobotním finále Německého poháru dvěma góly k výhře 4:2 nad Leverkusenem a v součtu všech soutěží zaznamenal v aktuální sezoně ve 43 zápasech 51 gólů.

Slavící Robert Lewandowski
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Jvşrgen Fromme

Najít ve statistikách Roberta Lewandowského střelecky špatnou sezonu je pořádný oříšek. Přesto tato sezona je pro polského kanonýra Bayernu výjimečná. Ať se proti němu postaví sebelepší obrana, hvězdný střelec se stejně prosadit dokáže.

Důkaz? V sezoně naskočil ke 43 zápasům a jen osmkrát se mu v nich stalo, že nedokázal rozvlnit síť. Není proto divu, že se při jeho bilanci 51 branek nahlas mluví o možnosti zisku Zlatého míče.

"Pokud se zaměřím na jeho počet gólů a vezmu v úvahu, že jenom v lize jich vstřelil 34, pak můžete přemýšlet o tom, že bundesligový hráč má na to stát se vítězem Zlatého míče. Proč ne? Položil k tomu základy a hodně mu to přeju," citovala německá média Flicka. Zlatý míč Lewandowski nikdy nevyhrál.

Sestřih finále Německého poháru:

Polský reprezentant přidal 11 tref v Lize mistrů a dalších šest v Německém poháru. "Dát 51 branek je skvělý počin. Už jen jeho první nebo třetí gól byl výtečný. Umí se skvěle prosadit ve vápně a skórovat. Samozřejmě má občas štěstí, ale od ostatních ho odlišuje sebevědomí v koncovce," uvedl pětapadesátiletý Němec.

Lewandowski na svůj věk nehledí. "Dívám se jen dopředu a na to, jak se můžu zlepšit a pomoci týmu," řekl pro bundesligový web bývalý hráč Lechu Poznaň či Dortmundu.

Bayern v této sezoně získal double, když před obhajobou Německého poháru poosmé v řadě ovládl Bundesligu. Flick se stal prvním Němcem, který vyhrál ligu a domácí pohár jako hráč i trenér. Před ním se to povedlo pouze Chorvatovi Niku Kovačovi.

"Jsem pyšný, že jsme to dokázali. To, co mužstvo v posledních týdnech předvedlo, je úžasné," konstatoval Flick. Mnichované jsou navíc ve hře i v Lize mistrů, která se dohraje v srpnu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články