Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

22 mrtvých po střetech před fotbalovým stadionem v Káhiře

Káhira – Nejméně 30 mrtvých a další desítky zraněných si podle CNN vyžádaly potyčky mezi fotbalovými fanoušky a policií v Káhiře. Počty obětí se ale z různých zdrojů značně liší. Ke střetu došlo poté, co se fanoušci egyptského klubu Zamalek SC pokoušeli dostat na káhirský stadion vlastněný tamní armádou bez zakoupených vstupenek. Kvůli incidentu se mimořádně sejde vláda.

Potyčky v Káhiře
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Amr Sayed

Incident se stal před zápasem údajně poté, co fotbalové příznivce bez vstupenky policisté odmítli pustit na stadion na zápas dvou káhirských klubů, Zamaleku a Enppi. Proti fanouškům Zamaleku, kteří vzali vchod útokem, prý policie použila slzný plyn. Fanoušci odpověděli dělbuchy. Lékaři tvrdí, že oběti se v davu zadusily. Příznivci Zamaleku na Facebooku napsali, že tlačenice nastala poté, co pořadatelé otevřeli pouze jedny úzké dveře opatřené ostnatým drátem.

Fotbalové zápasy v Egyptě, ať už mezi místními kluby, nebo mezinárodní, se kvůli bezpečnosti odehrávají jen před omezeným počtem diváků. Toto opatření bylo přijato, když před třemi lety zahynulo při fotbalovém utkání v Port Saídu přes 70 lidí, další stovky lidí byly tehdy zraněny. Před dnešním zápasem ministr vnitra omezil počet lístků na 10 000 a ty se rychle vyprodaly. Kapacita stadionu je 30 000 míst. Utkání se nakonec s půlhodinovým zpožděním konalo.

Tvrdé jádro egyptských fotbalových příznivců, známých jako Ultras White Knights, se střetává s pořádkovými silami pravidelně. Jde o politizovanou skupinu a mnoho jejích členů se aktivně podílelo na povstání proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi v roce 2011. Od té doby panuje mezi egyptskými bezpečnostními silami a fotbalovými ultras napětí.

Zdroj
ČTK, Al-Jazeera

Hlavní zprávy

Nejčtenější články