Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Viktoria Žižkov se vrací domů a má licenci na druhou ligu

Konec nejistoty. Fotbal na Žižkově žije. Viktoria bude nadále působit v druhé lize. Tradiční pražský klub po změnách ve vlastnické struktuře a dohodě s radnicí obdržel licenci, která je nezbytná pro účast v druhé nejvyšší soutěži. Domácí zápasy bude Viktoria znovu hrát na svém tradičním stadionu v Seifertově ulici, v minulé sezoně byla v azylu na Proseku.

Viktoria půjde do nadcházející sezony s novými majiteli. Dosavadní vlastník klubu Martin Louda odprodal akcie předsedovi představenstva Milanu Richterovi a členovi představenstva Jiřímu Rývovi. Louda v poslední době neúspěšně jednal s žižkovskou radnicí o odkoupení stadionu v Seifertově ulici, který nesplňoval podmínky k udělení profesionální licence pro druhou ligu.

Noví majitelé se s vedením Prahy 3 dohodli na pronájmu stadionu a licenční komise následně schválila stadion jako vyhovující pro danou soutěž. Klub, který měl v nedávné době finanční problémy, je nyní oddlužený.

"Jsem rád, že Viktorka má konečně licenci. Klub je stabilizovaný, bez dluhů a já ho mohu s klidným srdcem předat vedení v čele s Milanem Richterem. Pevně věřím, že je ve správných rukách a dle mých informací je již dnes dostatečně finančně zajištěn na další ročník," uvedl Louda.

Podle Richtera má Viktoria pokrytý rozpočet na novou sezonu. "Stávající sponzoři vyčkávali pouze na dotažení smlouvy o pronájmu stadionu, logicky chtějí investovat peníze do klubu, který má dlouhodobou jistotu jak licence, tak alespoň nájmu. V těchto dnech také vedeme jednání i s potencionálním generálním partnerem," uvedl Richter.

Fousek: Dobrá zpráva pro celý český fotbal

Skutečnost, že Žižkov může nadále pokračovat v profesionálních soutěžích, kvitoval i nový předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek. "Vidět Viktorku na podzim ve druhé lize, a navíc na jejím domovském stadionu na Seifertově ulici je dobrá zpráva jak pro fanoušky, tak pro celý český fotbal. Klub i Prahu 3 čeká ještě hodně práce, ale pevně věřím, že všichni zainteresovaní pro to udělají maximum," uvedl Fousek.

Druhá liga se v nové sezoně vrátí k tradičním 16 účastníkům, v minulém ročníku ji hrálo jen 14 týmů kvůli tomu, že se předtím v nejvyšší soutěži nedokončila nadstavbová skupina o titul a nikdo elitu neopustil. Letos z první ligy sestoupila trojice Opava, Příbram, Brno.

Třetí nejvyšší soutěže se kvůli koronavirové pandemii na jaře nedohrály. Druhou ligu doplnil lídr ČFL Sparta Praha B a z MSFL se posunul výše Vyškov. Ten sice figuroval v nedohrané tabulce až třetí, ale jelikož měl na kontě o jedno utkání méně, byl po přepočtu na bodový koeficient nepatrně lepší než soupeři. Druholigová sezona začne o víkendu 24. a 25. července.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články