Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Už zase ta korupce. Podle policie se mělo uplácet v nižších soutěžích

Praha – Stín korupce už se opět vznáší nad Českem, uplácet se údajně mělo v nižších soutěžích ve Středočeském kraji. Policie už obvinila pět osob z trestného činu podplácení a 20 osob z trestného činu přijetí úplatku. Mezi obviněnými jsou jak fotbaloví funkcionáři a delegáti, tak rozhodčí. 

Ilustrační foto

Podle Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality funkcionáři klubů a delegáti korumpovali rozhodčí, kteří buď měli ovlivnit výsledek ve prospěch jednoho celku, nebo - v několika případech – alespoň rozhodovat nestranně. Úplatky se údajně pohybovaly v řádu několika tisíců korun. O jaké zápasy a kluby šlo, kriminalisté nezveřejnili. Prý se ale jednalo o celkem 10 fotbalových zápasů nižších tříd ve středních Čechách z období od května do listopadu 2013.

Obviněným z podplácení hrozí trest odnětí svobody až na 2 roky nebo peněžitý trest. Za přijímání úplatku mohou být případní viníci potrestáni odnětím svobody až na 4 roky nebo zákazem činnosti. Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě a zabývat se jím bude Okresní státní zastupitelství v Benešově.

K případu se vyjádřila i Fotbalová asociace ČR (FAČR), která obvinění na jedné straně razantně odmítá, na straně druhé ale slibuje potrestání případných viníků. "FAČR jednoznačně odmítá korupční jednání na jakékoliv úrovni fotbalových soutěží," stojí v prohlášení FAČR. "V případě prokázání viny se asociace zasadí o uplatnění odpovídajících trestů. S obviněnými osobami bude zahájeno disciplinární řízení na úrovni Řídící komise pro Čechy." 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články