Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Šéf Pardubic si pochvaloval splnění dlouhodobého cíle a naznačil další. Evropa? Proč ne, řekl

Historickým postupem do první ligy naplnili fotbalisté Pardubic jeden ze dvou cílů, které majitel klubu a předseda představenstva Vladimír Pitter před lety vyslovil. Druhým záměrem je modernizace Letního stadionu, s níž by se mohlo začít letos na podzim. Podle Pittera by si mohli Východočeši stanovit i nový desetiletý plán s úmyslem postoupit do evropských pohárů.

Fotbalisté Pardubic oslavují gól v utkání s Vyšehradem
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Je pravdou, že jsme měli nastavené dva cíle, které jsem kolegům dával v letech 2007/2008 - stadion a první liga. Postoupit jsme dokázali a stadion se může stát skutečností v podstatě na podzim. Můžeme si dát třeba další desetiletku a evropské poháry, proč ne?" ptal se Pitter.

"Nebráníme se tomu. Máme rádi velké výzvy a jsme natolik silní, že si myslím, že jsme schopní toho docílit a dokázat to," uvedl sedmačtyřicetiletý podnikatel.

Pardubice si premiérovou účast mezi elitou v samostatné lize zajistily výhrou 4:1 nad Vyšehradem ve 29. kole druhé ligy. Naposledy se zde hrála první liga v sezoně 1968/69. Současný klub ale vznikl až v roce 2008, a to sloučením tří celků.

Je nám líto, video expirovalo.
Přenos ČT: Sestřih a ohlasy utkání Pardubice - Vyšehrad

Podle Pittera by se Pardubice mohly po postupu částečně inspirovat Plzní. "Když na to teď budu koukat a přemýšlet nad nějakým týmem, jak se postavil na nohy, řeknu Plzeň, kdybych měl někoho zmínit," pokračoval.

"Na druhou stranu si stále pojedeme svojí cestu, máme dobrou mládež. Jsme realisté - nebude to vůbec jednoduché, ale věříme tomu, že tým, který tady je, je schopen první ligu hrát. Doplnění kádru je na trenérech a sportovním manažerovi." 

Po postupu do první ligy se rozpočet klubu navýší ze současných 42 milionů o dalších 15 milionů. "Tohle můžu potvrdit. Přiznám se, že z pověrčivosti jsme to úplně detailně neřešili a budeme to řešit po neděli. Čekali jsme, jak to celé dopadne. Čísla mám na starosti já. Blížíme se k 15 milionům pro první roky, první sezonu, což pro nás určitě bude znamenat přes 55 milionů," konstatoval Pitter.

Sport
zdroj: ČT4

Větší prostředky se do kádru začaly vkládat už po podzimní části ročníku. "Už druhé pololetí sezony jsme, když to řeknu lidově, přiložili pod kotel. Když jsme viděli, jak se na tom nacházíme v tabulce, a tím, že se podařil stadion, jsme se s kolegy akcionáři rozhodli investovat do kádru a zvýšit rozpočet na druhou část sezony, aby se nám podařilo postoupit," vysvětlil bývalý majitel hokejové Slavie.

Azyl v Mladé Boleslavi není jistotou

Věří, že rekonstrukce Letního stadionu se stane skutečností. Pardubice dosud hrály na stadionu Pod Vinicí. Na podzim by mělo zastupitelstvo potvrdit záměr města opravit Letní stadion, který je zchátralý a nemůže hostit prvoligová utkání. V té době už bude mít radnice dokončené výběrové řízení na stavební firmu, která opravu provede.

Kvůli nevyhovujícímu stadionu budou muset Pardubice nastupovat v azylu. Tím by mohla být Mladá Boleslav. "Do 30. dubna jsme v rámci licenčního řádu potřebovali nahlásit stadion, který splňuje ligové parametry. Tudíž jsme vstoupili v jednání s Mladou Boleslaví, takže máme smlouvu o smlouvě budoucí. Řekl bych, že teď nastanou jednání o tom, jakým způsobem a za jakých podmínek je možno využívat její stadion. Netvrdím, že se dohodneme. Může se stát, že třeba budeme hledat jinou alternativu," upozornil Pitter.

Náhradní možností se ale klub zatím nezabýval. "Jak jsem řekl, z pověrčivosti jsme neřešili vůbec nic. Od pondělí to začneme řešit. Myslím si, že se to musí rozhodnout velmi brzy. Pokud máme řešit jinou alternativu, musíme to vyřešit během 14 dnů," zakončil Pitter.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články