Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Policie zadržela dva muže, kteří narušili brněnské derby. Činí se i disciplinární komise

Jihomoravská policie zadržela dva muže, kteří v neděli narušili brněnské fotbalové derby 5. kola druhé ligy mezi Líšní a Zbrojovkou. Policisté nyní vyhodnocují záznamy a provádějí výslechy, aby určili konkrétní trestný čin. K činu se odhodlala i disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA), která zahájila řízení jak s Líšní, tak se Zbrojovkou.

Rozmíška fanoušků Zbrojovky a hráčů Líšně
zdroj: ctsport.cz

Za stavu 1:1 vtrhlo v 78. minutě na trávník několik fanoušků Zbrojovky. Jeden z nich kopal do pořadatele. Domácí útočník Jan Silný se mu vydal na pomoc a agresora chytil kolem krku. Ten se po hráči následně ohnal pěstí. Rozhodčí Radek Dubravský Silného za hrubé nesportovní chování vyloučil. Brno díky Jakubu Řezníčkovi přesilovku využilo a zvítězilo 2:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozmíška fanoušků Zbrojovky s pořadateli a hráčem Líšně

Disciplinární komise LFA zahájila s Líšní řízení "za porušení povinnosti pořadatele v souvislosti s vniknutím neoprávněných osob na hrací plochu, výtržnostmi diváků, fyzickým napadením členů pořadatelské služby divákem a vhazováním předmětů na hrací plochu".

U Zbrojovky se jedná o "nesportovní chování fanoušků v podobě výtržností, fyzické napadení členů pořadatelské služby, vniknutí na hrací plochu a vhazování předmětů na hrací plochu". Brnu navíc hrozí trest i kvůli porušení protikoronavirového protokolu LFA, jelikož po zápase nebyly dodrženy rozestupy mezi hráči a fanoušky.

Nedělními událostmi v Brně se disciplinární komise bude zabývat na čtvrtečním zasedání. Podle disciplinárního řádu Fotbalové asociace ČR (FAČR) hrozí tomu, kdo se při utkání dopustil tělesného napadení soupeře, spoluhráče, trenéra nebo jiné osoby, zákaz činnosti až na dva měsíce, nebo pokuta až do výše 25 tisíc korun.

Pokud by ale disciplinární komise LFA shledala, že se Silný dopustil vážnějšího prohřešku, hrozil by mu zákaz činnosti až na šest měsíců, popřípadě i pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Činí se i policie

"Policisté zadrželi dva muže. V nejbližší době bude rozhodnuto o právní kvalifikaci. Před námi je vyhodnocení záznamů ze zápasu, provedení výslechů. Vyhodnocujeme, čeho se dopustili. Podle toho jim budeme klást za vinu konkrétní trestní čin, podle toho, jak vyhodnotíme veškeré stopy," uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Zbrojovka chování svých příznivců odsoudila. "Neschvalujeme dnešní incident a nesouhlasíme s podobným chováním, které na stadiony nepatří. Jako hostující klub v tuto chvíli vyčkáváme na výsledky šetření Ligové fotbalové asociace a Policie ČR, po vyhodnocení těchto šetření pak přistoupíme k dalším krokům," uvedl klub v prohlášení.

Incidentu v Brně se věnoval i nový Fotbal fokus podcast:

Podle disciplinárního řádu Fotbalové asociace ČR (FAČR) hrozí osobě, která se v souvislosti s utkáním dopustila tělesného napadení soupeře, spoluhráče, trenéra nebo jiné osoby, zákaz činnosti až na dva měsíce, nebo peněžitá pokuta až do výše 25 000 Kč.

Pokud by ale disciplinární komise LFA shledala, že se Silný dopustil vážnějšího prohřešku, hrozil by mu zákaz činnosti až na šest měsíců, popřípadě i peněžitá pokuta až do výše 50 000 Kč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články