Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Policie pokračuje ve vyšetřování výtržností v Opavě, obviněno je pět lidí

Opava/Ostrava - Policie už zná totožnost jednoho výtržníka, který v Opavě v sobotu odpoledne po zápase druhé fotbalové ligy s Baníkem Ostrava demoloval plot rodinného domu. Jednačtyřicetiletého muže kriminalisté obvinili z výtržnictví a poškození cizí věci. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezské policie. Celkem už policie za násilnosti spojené s rizikovým utkáním obvinila pět lidí.

Policisté stojí proti davu fanoušků před utkáním Opava - Ostrava
zdroj: ČTK/Sznapka Petr

"Obvinění si vyslechl první podezřelý, který spolu s dalšími lidmi poškodil oplocení rodinného domu v Opavě. Vyvrátili zděné sloupky i s dřevěnými latěmi," řekla mluvčí. Dav příznivců Opavy se střetl s fandy Baníku. Na videích je zachyceno několik lidí, kteří plot v délce okolo 20 metrů ničili. Policisté zatím identifikovali jen jednoho muže, který byl za výtržnictví odsouzen už v roce 2015. Nyní mu hrozí tříletý pobyt ve vězení. Po totožnosti dalších pátrají.

S majitelem domu se už spojili jak zástupci klubu, tak i fanoušků. Opravu plotu zaplatí přímo klub, který pak bude náklady vymáhat po vinících. Podle odhadů vyjde oprava na 20 000 až 30 000 korun. Policie v souvislosti s řáděním fotbalových chuligánů v Opavě obvinila pět lidí. "Jde o trestné činy výtržnictví, poškození cizí věci a násilí proti úřední osobě," řekla mluvčí.

Celkem opavští policisté prověřují okolnosti deseti trestných činů a 32 přestupků, takže je pravděpodobné, že se počet obviněných ještě zvýší. Analýzami stovek hodin zajištěných obrazových záznamů se zabývají jak opavští policisté, tak kriminalisté moravskoslezského krajského ředitelství, specializující se na objasňování protiprávního jednání diváckého násilí. Do vyšetřování násilností je zapojeno více než 20 policistů.

Škodu zaznamenaly i České dráhy, které z Ostravy do Opavy vypravily speciální vlak. Tři z deseti vypravených vagónů musely být opraveny. Cestující rozbili několik oken a zničili či vylomili sedačky. Mluvčí dopravce Monika Bezuchová škodu odhadla na 10 000 korun. Na zápas do Opavy dorazilo okolo 1500 příznivců Ostravy, až na hrstku z nich nikdo neměl vstupenku.

První střety a potyčky nastaly už po příchodu davu ke stadionu. Policisté zasáhli, když chuligáni začali odpalovat dělobuchy a házet světlice. Potyčky pokračovaly i během zápasu u hlavní brány na stadion, kterou se dav pokusil vylomit. Situace se uklidňovala ještě dlouho po zápase. Skupiny příznivců obou celků se střetávaly na různých místech Opavy.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články