Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pardubice zametly s Vyšehradem a slaví postup mezi elitu, baráž udržela Dukla

Hotovo, Pardubice jsou v první lize. Vedoucí tým druhé nejvyšší soutěže vyhrál 4:1 nad Vyšehradem a kolo před koncem má nedostižný šestibodový náskok před Brnem, které remizovalo 0:0 v Prostějově. Společně se Zbrojovkou by měla hrát baráž o postup, pokud se obě soutěže skutečně dohrají, Dukla. Pražané udolali 2:1 Varnsdorf, jenž by aktuálně sestupoval s Vítkovicemi, ale Sokolov má jen o bod víc.

Solil dal první gól Pardubic
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Pardubice mají před posledním kolem druhé ligy v čele tabulky nedostižný náskok šesti bodů před druhým Brnem, které jen remizovalo bez branek v Prostějově.

V Pardubicích se naposledy hrála první liga v sezoně 1968/69. Současný klub ale vznikl až v roce 2008, a to sloučením tří celků. Dosavadním maximem Východočechů bylo předloňské třetí místo.

"Na tenhle okamžik jsem se strašně těšil a teď nemám slov. Všichni si v létě říkali: to jsou šílenci, s takhle mladým mančaftem budou hrát o záchranu. A my jsme postoupili. Od pátého kola jsme vedli a v zimě jsme si řekli, že to zkusíme. Kluci, kteří byli v kabině, měli sny a touhy a šli si za tím," řekl v České televizi pardubický kouč Jiří Krejčí, který vede tým spolu s Jaroslavem Novotným a při zápasech je oficiálně asistentem.

Pardubice vstoupily do souboje s Vyšehradem, který už má jistou záchranu, lépe a v páté minutě je poslal do vedení přesnou hlavičkou po rohu Solil. Pražané ale jinak v první půli drželi s favoritem krok a ve 34. minutě srovnal Černý.

Domácí působili nervózně a uklidnily je až dvě penalty po pauze v rozmezí necelých čtyř minut, které proměnil Hlavatý. Nejprve po Čvančarově ruce v 59. minutě poslal brankáře na opačnou stranu a poté se prosadil s přispěním břevna. Druhý pokutový kop ale rozhodčí Lerch nařídil chybně, kontakt se odehrál před vápnem. Hlavatý vstřelil 14. gól v druholigové sezoně a ztrácí branku na lídra tabulky kanonýrů Klobásu. Na 4:1 v závěru upravil Brazilec Cadu.

Pardubice nebudou moci hrát ligu na domácím stadionu Pod Vinicí, který nesplňuje parametry pro nejvyšší soutěž. Dočasný azyl by měly najít v Mladé Boleslavi.

Je nám líto, video expirovalo.
Pardubice už řeší první ligu, rok stráví na jiném stadionu

"Gratulujeme k postupu a je to pro nás velký závazek připravit jim zázemí pro první ligu, což znamená rekonstruovat Letní stadion," řekl pardubický primátor Martin Charvát (ANO).

Na podzim by mělo zastupitelstvo potvrdit záměr města opravit pardubický Letní stadion, který je zchátralý a rovněž nemůže hostit zápasy první ligy. V té době už bude mít radnice dokončené výběrové řízení na stavební firmu, která opravu provede.

Je nám líto, video expirovalo.
Brno v Prostějově nevyhrálo

Brnu by v Prostějově k udržení naděje na první místo nepomohla ani případná výhra. Třetí příčku si definitivně zajistila Dukla Praha, která doma porazila Varnsdorf 2:1. Čtvrtému Hradci Králové už nebylo nic platné ani vítězství 4:1 ve Vítkovicích. Druhá a třetí pozice znamenají účast v baráži proti 14. a 15. týmu z nejvyšší soutěže.

Na barážová dvojutkání ale letos nemusí dojít kvůli výskytu nového koronaviru u několika hráčů prvoligové Karviné. Pokud by se kvůli tomu nemohla v nejvyšší soutěži dohrát skupina o záchranu, podle řádů by z první ligy nikdo nesestoupil a mezi elitu by šel jen vítěz druhé ligy.

Varnsdorf po porážce na Dukle klesl na sestupovou předposlední pozici. O bod na 14. místo se posunul po vítězství 3:0 nad Chrudimí Sokolov, který ale už dříve oznámil, že po sezoně z finančních důvodů druhou ligu opustí.

Je nám líto, video expirovalo.
Dukla je před možnou baráží v nejistotě

Výsledky 29. kola druhé ligy:

Pardubice - Vyšehrad 4:1 (1:1)
Branky: 60. z pen. a 64. z pen. Hlavatý, 5. Solil, 80. Lópes - 34. Černý. Rozhodčí: Lerch - Melichar, Šimáček. ŽK: Zifčák - Kokorovič, Černý, Nitrianský, Čvančara. Diváci: 685 (limit 5000 osob na stadionu).

Dukla Praha - Varnsdorf 2:1 (1:0)
Branky: 41. Kozma, 57. Jakab - 50. Schön. Rozhodčí: Klíma - Vlasjuk, Poživil. ŽK: Chlumecký - Lehoczki, Kubista. Diváci: 665 (limit 5000 osob na stadionu).

Prostějov - Brno 0:0
Rozhodčí: Pechanec - Blažej, Dohnálek. ŽK: Kroupa, Šteigl, Bialek, Schuster - Bariš, Šural, Sedlák. ČK: 77. Šural. Diváci: 450 (limit 5000 osob na stadionu).

Vítkovice - Hradec Králové 1:4 (0:3)
Branky: 64. Matoušek - 20. Šípek, 30. Král, 36. Kateřiňák, 87. Firbacher. Rozhodčí: Černý - Hájek, Horák. ŽK: Russmann, Matoušek - Šípek. Diváci: 255 (limit 5000 osob na stadionu).

Ústí nad Labem - Žižkov 1:0 (0:0)
Branka: 55. Chodora. Rozhodčí: Hanousek - Kříž, Vodrážka. ŽK: Urbanec (Žižkov). Diváci: 912 (limit 5000 osob na stadionu).

Sokolov - Chrudim 3:0 (1:0)
Branky: 26. Hasil, 61. Tkadlec, 74. Vávra. Rozhodčí: Petřík - Matoušek, Ratajová. ŽK: Sixta, Krištof, Fofana (všichni Chrudim). Diváci: 473 (limit 5000 osob na stadionu).

Vlašim - Jihlava 2:3 (1:1)
Branky: 40. Vrána, 53. Kadlec - 6. Klobása, 56. Mikuš, 76. Arroyo. Rozhodčí: Machálek - Caletka, Hurych. ŽK: Křišťál, Ritter (oba Jihlava). Diváci: 542 (limit 5000 osob na stadionu).

Líšeň - Třinec 6:2 (1:0) 
Branky: 38., 60. a 73. Silný, 48. Rolinek, 70. Matocha, 78. Zikl - 51. Cienciala, 75. Machalík. Rozhodčí: Vojkovský - Koval, Podaný. ŽK: Hlavica, Machálek - Samiec, Hlúpik. Diváci: omezený počet (limit 5000 osob na stadionu).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články