Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Obránce Švejdík prošel téměř celou Prahou a teď říká: Asi je to má poslední sezona

Cesta Ondřeje Švejdíka po pražských fotbalových klubech se na jaře zase o něco víc zpestřila. Šestatřicetiletý obránce tehdy odešel ze Žižkova na Vyšehrad, se kterým nyní hraje ve druhé lize. A jak bývalý hráč Bohemians 1905, Sparty i Dukly říká, nejspíš to bude jeho poslední sezona.

Obránce Ondřej Švejdík
zdroj: ČT sport

Pokud byste hledali zkušeného průvodce po fotbalové Praze, Ondřej Švejdík je ideálním kandidátem. Během své kariéry zažil unikátní auru Ďolíčku, jak se slaví na Letné, specifika Julisky i to, jaké to je hrát pod televizním vysílačem.

Do Bohemians přicházel z rodné Opavy v roce 2002. "V té době měla Bohemka menší vnitřní problémy, neměla moc peníze, měnil se kádr, skončil trenér Petržela. Začátky byly těžké," vzpomíná Švejdík v rozhovoru pro ČT sport.

"Pak došlo k pár změnám, klub se vyčistil, zažil jsem tam pěkné chvíle. Chápu atmosféru, která tam je a jak o ní všichni mluví. Člověk to musí zažít na vlastní kůži. To nejde popsat," dodává Švejdík.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Extra

Po Ďolíčku okusil i Mladou Boleslav, odkud po dvou sezonách zamířil do nizozemského Groningenu. "Když jsem začínal s fotbalem, tak mě nenapadlo. že přestoupím do zahraničí a že budu někdy hrát za Spartu," říká Švejdík k období před osmi lety, kdy po zdravotních trablích zamířil z Nizozemska na Letnou.

"Přece jen je Opava malé město, malý klub, ale v momentě, kdy jsem se dostal do Sparty, jsem potřeboval v sobě změnit trochu nastavení a uvěřit, že za Spartu mohu hrát. Když jsem to přijal, začal jsem víc hrávat, začalo se nám víc dařit, měli jsme dobrou kabinu. Spolupráce s hráči a trenérem byla velice dobrá. Vyhráli jsme titul, pohár i superpohár, na tohle období vzpomínám moc rád."

Pak přišlo hostování v Liberci a Žilině, nejvíc se ale Švejdík chytil v Dukle. "Na ni vzpomínám moc rád. Šel jsem na hostování ze Sparty se tam rozehrát. Duklu trénoval Luboš Kozel, kterého jsem zažil ještě jako hráče na Bohemce. Jeho styl z fotbalu se mi moc líbil, seděl mi, i stadion má svou atmosféru. I když tam nechodí moc diváků, já se tam cítil v prostředí atletů dobře. Měli jsme v té době i dobré mužstvo."

Sport
zdroj: ČT4

Švejdíkovo tažení pražskými kluby tím ale neskončilo. Následoval totiž Žižkov. "A ten je typický. Na jedné straně jsou tam zdi, plus čas 10:15, diváci, ráno vůně klobás... Fotbalově už to tak ideální nebylo, zažil jsem tam spoustu hráčů i trenérů," uvádí Švejdík.

Nyní je ve druhé lize a hájí barvy Vyšehradu. V předehrávce 14. kola v minulém týdnu proti Brnu snižoval na konečných 4:1.

"Vyšehrad je zajímavý klub, něco mezi druhou a třetí ligou. Lidi ho mají rádi, má mezi fanoušky dobré jméno a momentálně jsem tam a jsem zvědav, kam se to dál posune a kam se můžeme s našimi výkony dostat," říká někdejší mládežnický reprezentant, který plánuje, že tato sezona bude i jeho poslední.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články